“Geen marcellekes meer in Bubastis in Vlamertinge”

Foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Volgens hardnekkige geruchten zou nachtcafé Bubastis in de Poperingseweg in Vlamertinge een overnemer zoeken, maar eigenaar en uitbater Kristoph Vandeweghe (51) ontkent dat met klem. Hij deed grote inspanningen om de slechte reputatie van zijn keet om te buigen.

Kristoph Vandeweghe is getrouwd met Sabine Busschaert, hondentrimster aan huis, en heeft drie zonen: Gilles, Dion en Loïc. Het gezin woont in Oostvleteren. Acht jaar geleden nam Kristoph nachtcafé Bubastis over van zijn vader. “Een jaar of dertig geleden veranderde de naam in Bubastis, een oude Egyptische stad waarvan de godin van de katten aanbeden werd. Er is dus een link tussen de naam en kattenstad Ieper. Daarvoor was de naam Bodega en nog eens daarvoor was het Saint Louis.”

Nachtcafé

“Onze familie komt niet uit de horeca. We hebben altijd veehandel gedaan in Vleteren, maar plots kwam deze zaak vrij. We kenden de eigenaar en mijn broer Nicolas was iets aan het zoeken om uit te baten. Toen was het hier een beetje dood, maar we hebben het weer doen heropleven. Bubastis is een nachtcafé. We zijn altijd het laatste café dat open is in de regio Ieper-Poperinge. Tot 8 of zelfs 10 uur ‘s morgens. De muziek passen we aan. Hebben we een ouder publiek, gaan we eerder naar muziek uit de jaren tachtig en negentig. Bij jongeren draaien we r&b en techno.”

Bubastis kreeg in de loop der jaren een beruchte naam. “Het klopt dat er hier vroeger wel eens problemen waren, maar ik heb grote inspanningen gedaan om dat veranderen”, legt Kristoph uit. “Ik ben beginnen selecteren op kledij: geen petten, geen marcellekes en geen trainingsbroeken. Vroeger was het vooral het Noord-Franse publiek dat in losse kledij kwam. Om gemakkelijker te kunnen vechten, zo bleek.”

“Vroeger was het vooral het Noord-Franse publiek dat in losse kledij kwam. Om gemakkelijker te kunnen vechten, zo bleek”

“Als ik klanten zie dealen of drugs zie gebruiken, vliegen ze onmiddellijk buiten. Willen ze een kilo snuiven in hun auto, het interesseert me niet, maar niet in mijn zaak. Er is echter geen enkele zaak die kan zeggen dat hij volledig drugsvrij is. Ik ken wel enkele zaken waar het getolereerd wordt, maar bij mij kan dat niet door de beugel.”

Geen portier

“Een portier heb ik niet meer nodig. Die lokt agressie uit. Die mannen willen werk hebben, anders voelen ze dat ze niet meer moeten komen. Ik probeer altijd alles mondeling op te lossen. Ik heb hier nog nooit iemand een klop gegeven. Met te spreken kan je al veel oplossen. Je hebt altijd wel eens discussies in een nachtcafé. Mensen drinken alcohol…. Vrouwen die een beetje wulps dansen worden benaderd door mannen die niet weten dat de vriend of de echtgenoot iets aan het drinken is aan de toog. Dat leidt tot discussies, maar ik probeer vooraf in te grijpen. Als ik zie dat iemand toenadering zoekt tot een vrouw die al een vriend heeft, ga ik er naartoe en maak ik snel duidelijk dat hij niets moet proberen. Ik kan niet alles zien, maar meestal grijp ik meteen in. Ervaring leert je hoe je bepaalde mensen moet aanpakken. Caféverbod hier is blijvend. Al tamelijk veel mensen hebben zo’n verbod.”

“Willen ze een kilo snuiven in hun auto, het interesseert me niet, maar niet in mijn zaak”

De zaak ligt vrij afgelegen langs de Vlamertingseweg ter hoogte van de spoorwegovergang. “Hier heb ik totaal geen last van buren die klagen over nachtlawaai. Als het warm is in de zomer kan ik gerust mijn deuren en vensters en deuren openzetten zonder dat de muziek stiller moet. Met mijn dichtste buur heb ik duidelijke afspraken dat als het te luid gaat hij altijd mag aanbellen. Liever dat dan de politie te moeten bellen.”

Fransen

“Ons publiek is gemengd. Heel jong publiek heb ik liever niet. Geef die mannen vijf pinten en ze staan op hun kop. Ofwel zoeken ze miserie, ofwel geven ze over in je zaak. De klanten komen uit heel de regio. Vroeger kwamen ze nog van verder, tot 100 km diep in Frankrijk. Zaken als de mijne moeten daar om 1 uur ‘s nachts sluiten op vrijdag en om 2 uur op zaterdag. Het zijn enkel nog de hele grote discotheken die tot 5 uur openblijven, maar die zijn veel duurder. Op veel plaatsen in Frankrijk is het vijf euro voor een pintje, acht voor een Leffe en twaalf euro voor een whisky-cola. Hier zijn de prijzen veel lager, en moeten ze geen toegangs- of wc-geld betalen.”

Al dat nachtwerk kan niet zo goed zijn voor de gezondheid van Kristoph, die 51 is. “In de veehandel deed ik al veel nachtwerk, ik was het gewend. Veel slaap heb ik niet nodig, al begint dat met te verouderen toch te veranderen. Op vrijdagmorgen sta ik op om 7 uur en blijf ik wakker tot de zaterdagmiddag. Dan ga ik enkele uren slapen, maar ik ben hier ‘s avonds terug. Ik ben hier altijd de eerste en de laatste.”

Er zijn hardnekkige geruchten dat Kristoph zijn zaak van de hand wil doen, maar dat spreekt hij tegen. “Ieder jaar hoor ik klanten zeggen dat ze gehoord hebben dat ik zal stoppen. Daar is niets van aan. Ik zeg soms wel dat alles te koop is, als ze maar geld genoeg geven. Als er iemand komt aankloppen en een goeie prijs geeft, zou ik het wel overwegen om te stoppen. Er zijn andere dingen genoeg te doen. Ik heb altijd tussen de varkens en de koeien gezeten. Nu zit ik hier ook nog soms tussen de varkens…”, lacht Kristoph.

De regels van de Bubastis

Om geen lastig cliënteel meer over de vloer te krijgen, vaardigde uitbater Kristoph een hele reeks richtlijnen uit. Enkele voorbeelden.

Passende en deftige kledij is vereist. Onder andere petjes, voetbalshirts, trainingspakken, sportschoenen, slordige shirts, kleding met groepskenmerkende teksten alsook opschriften als ‘Lonsdale’, ‘Bulldog’, ‘The Oh’, ‘Hardcore’… zijn niet toegestaan.

Geen toegang aan mensen die in welke vorm dan ook agressief zijn.

Handelingen en uitlatingen die duiden op racisme worden niet getolereerd.

Mannen dienen in het gezelschap van dames te zijn.

Consumpties worden enkel binnen gebruikt. Het is ten strengste verboden glazen of consumpties mee naar buiten en in het toilet mee te nemen.

Rugzakken, draagtassen en valiezen worden niet toegelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier