“Geen enkele middelbare school helemaal drugsvrij”

De laatste drie jaar werden binnen de politiezone RIHO twee grotere cannabisplantages opgerold. Zes mensen houden zich fulltime met de problematiek bezig. (Getty Images) © Getty Images/iStockphoto
Philippe Verhaest

Bij de politiezone RIHO zijn zes mensen fulltime aan de slag binnen een speciale drugssectie. Dat is nodig, klinkt het bij korpschef Curd Neyrinck en diensthoofd recherche Lieven Vandenberghe. “We mogen stellen dat geen enkele middelbare school helemaal drugsvrij is.”

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’.

De voorbije drie jaar werden binnen de RIHO-zone twee grotere cannabisplantages opgerold: eentje met 182 planten en een exemplaar met 351 stuks. “De grotere plantages zijn vrijwel allemaal in de grensstreek met Frankrijk te vinden”, leggen Curd Neyrinck en Lieven Vandenberghe uit. “De trend evolueert trouwens meer naar het kweken in huizen. Want wie op vandaag een grote loods wil huren, moet duidelijk omschrijven wat er binnenin zal gebeuren.”

Naast het alert blijven voor mogelijke cannabisplantages in Roeselare, Izegem en Hooglede, heeft RIHO ook een speciale zeskoppige drugssectie. “Zij bekommeren zich om de drugshandel en gaan op basis van dossiers aan de slag. Ze worden daarbij gesteund door onze flexteams die ook bezit kunnen detecteren en melden. De drugsproblematiek wordt trouwens door iedereen binnen ons korps behandeld, want het is vaak de wijkagent die als eerste verdachte gedragingen of een mogelijke plantagelocatie zal opmerken.”

Het aantal opgerolde cannabisplantages gaat de voorbije jaren wel in dalende lijn. “Maar drugsbezit en dealen zijn wekelijkse kost. Samen met het lokaal drugsoverleg en de vzw Kompas zetten we ook fel in op drugspreventie. Wij ondersteunen en bezorgen het nodige materiaal aan de mensen die in scholen uitleg geven. En daarbij is dan ook telkens iemand van ons korps aanwezig.”

“In de Ardooisesteenweg hebben we een twaalftal arrestaties verricht die met drugspraktijken te maken hadden”

Maar hoe fel er ook op sensibilisering ingezet wordt, helemaal uitroeien lijkt haast onmogelijk. “We moeten durven toegeven dat geen enkele middelbare school helemaal drugsvrij is”, luidt het. “In elke school is er wel iemand die drugs verkoopt of de weg weet naar een dealer. Op sommige scholen is de problematiek groter dan bij anderen, maar elke school kan bij ons preventief een drugsonderzoek aanvragen. Helaas gebeurt dat nog veel te weinig.”

Drugs in het verkeer

Een profiel van de gemiddelde cannabisgebruiker is moeilijk te schetsen, zeggen Curd Neyrinck en Lieven Vandenberghe. “Je vindt het in alle milieus en leeftijden. Maar het is wel zo dat cannabis erg laagdrempelig is. Een ander gevaar is cannabisgebruik in het verkeer. Wie een glas alcohol te veel op heeft, weet perfect wanneer hij weer nuchter kan zijn. Bij drugs ligt dat anders, want de stoffen blijven veel langer in het bloed. Daarom zullen we bij de komende eindejaarscampagne ook extra aandacht hebben voor drugs achter het stuur.”

Echt ‘zwarte’ buurten inzake druggebruik en -dealerschap zijn er niet meer. “Al was de omgeving rond de Ardooisesteenweg wel lang een zorgenkind. Door het samenscholingsverbod er enkele maanden in te voeren en harder op te treden, hebben we veel problemen opgelost. We hebben toen zelfs een twaalftal mensen gearresteerd. De kwestie is ingedijkt, maar helemaal wegkrijgen zal waarschijnlijk nooit lukken.”

Zowel Lieven Vandenberghe en Curd Neyrinck hameren op een stevige sociale controle. “Jongeren en mensen in het algemeen die actief zijn binnen een jeugd- of sportvereniging, zijn minder vatbaar voor drugs. We raden de (lokale) overheid dan ook aan om dergelijke verenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen.”