Geen beelden, geen sokkels: stad Brugge laat fontein aanpassen na diefstal

Redactie KW

In Brugge is heel wat commotie ontstaan over de beslissing van het stadsbestuur om de sokkels in de fontein van het Koning Albert I-park te slopen. Net op die sokkels moesten de gestolen bronzen beelden komen. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) veegt meteen alle complottheorieën van tafel en stelt dat de beslissing enkel om esthetische redenen is genomen. “De dag dat de beelden worden teruggevonden, krijgen ze een plaatsje in de fontein”, verzekert Landuyt.

Het was een opvallend beeld vrijdagmiddag in het Koning Albert I-park. Een aannemer sloopte er met een kraan de sokkels die eerder waren geplaatst in de toekomstige fontein. Een hoopje bakstenen en puin is het enige dat over blijft. Op sociale media ontstonden meteen de wildste speculaties. De meest hardnekkige was dat het stadsbestuur helemaal niet wil dat de beelden worden teruggevonden. Sterker: de stad zou de beelden sowieso niet in de fontein willen terugplaatsen. Zélfs al worden ze teruggevonden.

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) glimlacht bij het horen van de geruchten en stelt meteen alle Bruggelingen gerust. “Geloof me: als burgemeester wil ik niks liever dan dat de diefstal zo snel als mogelijk wordt opgelost“, is Landuyt duidelijk.

Esthetische oogpunt

Blijft de vraag waarom het stadsbestuur besliste om amper een week na de diefstal al ingrijpende werken uit te voeren die het uitzicht van de nieuwe fontein zullen veranderen. Hamvraag daarbij: gelooft de stad nog in het terugvinden van de bronzen beelden? “Absoluut”, pikt de burgemeester in. “Het onderzoek is nog steeds volop bezig. Ik verzeker elke Bruggeling dat we er alles aan doen om de zaak op te lossen. De beslissing om de sokkels af te breken, is enkel uit esthetisch oogpunt genomen.”

Concreet zouden de sokkels, als de fontein helemaal afgewerkt is, boven water uitsteken. Zonder dat de gestolen beelden er een plaatsje op krijgen. Visueel geen aantrekkelijk vooruitzicht. In dat opzicht valt de beslissing van het stadsbestuur enigszins te verantwoorden. “Nu blijft alles onder water en zal het geheel veel mooier ogen”, aldus Landuyt. Volgens de burgervader zijn de werken ook relatief snel ongedaan te maken. Lees: als de beelden tóch nog zouden opduiken, worden de sokkels gewoon terug heropgebouwd.

Geen alternatief

Ondertussen wil men bij de stad nog niet nadenken over een alternatief voor de gestolen beelden. “We gaan er nog steeds van uit dat de beeldengroep terug opduikt. Als dat gebeurt, krijgen ze hun oorspronkelijke plaats in de fontein. Van complotten is dus zeker geen sprake. De beeldengroep zou de kers op de taart van de werken geweest zijn. Het is en blijft zonde dat ze gestolen werden”, besluit Renaat Landuyt. Het einde van de werken in het Albertpark is voorzien midden juli. Tegen die tijd moet de fontein afgewerkt én gevuld zijn. Al zal dat dus voorlopig zonder beelden én sokkels zijn.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier