Gebrek aan kerstverlichting in Kortrijkse deelgemeenten stoot inwoners tegen de borst

Drie slingers, daar moet Heuleplaats het mee doen. © EDB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De afgelopen weken was er heel wat te doen rond de kerstversiering in de Kortrijkse deelgemeenten. Meer bepaald rond het gebrek eraan. Vooral Heulenaars zijn teleurgesteld. De recent vernieuwde Heuleplaats bleef verstoken van elke mogelijke decoratie. Volgens het Kortrijkse stadsbestuur kozen de Heulenaars daar echter zelf voor.

“Vorig jaar hadden we hier tenminste nog een lelijke kegel die voor een kerstboom moest doorgaan. Het was niet veel, maar het gaf tenminste licht”, vertelt Heulenaar Kenneth Soete vanop de vernieuwde Heuleplaats. “In het centrum van Kortrijk kan het niet op, van ijspistes tot paardenkoetsen. Maar in de deelgemeenten moeten we het weer maar zelf uitzoeken. Alhoewel, deelgemeente… Heule bestaat al langer dan Kortrijk en er wonen zo’n 12.000 mensen. In mijn ogen kan je dan al niet meer van een deelgemeente spreken. Maar bon, dat is de Heulenaar in mij die naar buiten komt”, lacht hij.

Een van de handelaars probeerde zelf een paar lichtjes op te hangen maar dat ziet er eerder triest dan gezellig uit. Kenneth, die zelf een bedrijfje voor licht en geluid runt, hing dan maar samen met zijn vriend Tom Olszewski een lichtslinger op. De kosten betaalde hij uit eigen zak. “Ik mocht hem in het stopcontact steken bij bakkerij Bossaert. Zo is er toch nog een heel klein beetje sfeer op ons plein.”

Wegenwerken

Hoe het komt dat de kerstsfeer dit jaar niet tot in Heule kon doordringen, is niet helemaal duidelijk. “Toen ik die slinger hier aan het ophangen was kwam schepen Bert Herrewyn (SP.A) net zijn kindje ophalen van school. Volgens hem was er wel degelijk een budget voorzien voor kerstversiering in Heule. Maar blijkbaar is dat dan toch niet aangekomen.”

Kenneth Soete
Kenneth Soete© AN

In het centrum van Kortrijk kan het niet op, maar wij moeten het weer maar zelf uitzoeken – Kenneth Soete, Heulenaar

Miguelle Lust, die voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober nog op de lijst van Team Burgemeester prijkte, probeert op Facebook de gemoederen te bedaren. “Gezien de vele wegenwerken en de onzekerheid over de einddatum ervan, werd er na overleg met verschillende besturen beslist dit jaar geen kerstversiering op te hangen. Dit om tegen volgende Kerst dubbel te kunnen investeren in veel, mooie en nieuwe kerstverlichting voor centrum Heule. Dank aan iedereen die ondertussen zelf wat lichtjes heeft voorzien”, schrijft ze.

Alleen beloofde het stadsbestuur vorig jaar ook al plechtig om dit jaar wat meer aandacht te schenken aan de deelgemeenten. “Ik begrijp de frustraties”, zegt schepen Arne Vandendriessche (Open VLD), zelf ook Heulenaar. “Maar wat Miguelle zegt klopt. Het was net nog een jaartje te vroeg om de kerstversiering in Heule te krijgen. We hebben de Zeger van Heulestraat pas een drietal weken geleden geopend.”

Budget voor handelaars

Wel belangrijk, het is niet de stad die de kerstversiering in de deelgemeenten voorziet. “Handelaars die zich verenigen kunnen bij ons een budget krijgen van 1.250 euro voor kerstversiering”, aldus de schepen. “Dat budget was dit jaar ook voor Heule voorzien. Maar de lokale Unizo-afdeling liet ons weten dat ze het budget liever opsparen voor volgend jaar om er dan groots mee te kunnen uitpakken. Het klopt ook dat er in het centrum van Kortrijk meer decoratie is. Maar die wordt grotendeels door de handelaars zelf betaald. De bijdrage die zij krijgen van de stad is niet groter dan wat Heule aangeboden kreeg.”

Kenneth hoopt in elk geval dat de stad zijn beloftes volgend jaar wel zal waarmaken. Hij maakte alvast een evenement aan op Facebook om het ophangen van de versiering in 2019 (!) te vieren. “Ik sta ervoor garant dat het volgend jaar de moeite zal zijn”, vult de schepen nog aan. “In mijn toekomstige rol als schepen van Economie hebben de deelgemeenten absolute prioriteit, dat meen ik oprecht.”

Wie Bellegem binnenrijdt, stoot op enkele verlichte boompjes. Verder wordt het donker.
Wie Bellegem binnenrijdt, stoot op enkele verlichte boompjes. Verder wordt het donker.© EDB

In Marke zorgen lichtjes aan de kerk en het monument voor wat sfeer.
In Marke zorgen lichtjes aan de kerk en het monument voor wat sfeer.© EDB

De grote boom op de rotonde van Rollegem kleurt groen en heeft enkele grote kerstbollen hangen. Het centrum oogt donker en grauw.
De grote boom op de rotonde van Rollegem kleurt groen en heeft enkele grote kerstbollen hangen. Het centrum oogt donker en grauw.© EDB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier