Gebouwen die Nieuwe Stad in Oostende kenmerken gaan tegen de vlakte

Redactie KW

Binnen vijf jaar gaan drie woontorens – die in totaal 400 appartementen tellen – in De Nieuwe Stad tegen de vlakte. In plaats daarvan wordt een nieuw gebouw opgetrokken, iets verderop met zo’n 500 sociale appartementen. “Ik ben eigenlijk wel blij”, reageren de inwoners van de gebouwen.

Vorige maand kregen de bewoners van de appartementen op het Cardijnplein en de Guldensporenlaan een brief in de bus. Daarin werd hen gemeld dat er binnenkort wordt gestart met een nieuw sociaal woonproject en dat de huidige gebouwen worden afgebroken.

Keuze snel gemaakt

De huidige gebouwen dateren van begin jaren zeventig. Eerst werd nagedacht over een totale renovatie van de gebouwen. Sociale huisvestingsmaatschappijen De Gelukkige Haard en de Oostendse Haard zijn daar echter van afgestapt en bouwen stampen een volledig nieuw project uit de grond. “Gaan voor een renovatie zou ons evenveel kosten als dat we zouden opteren voor een nieuw project”, legt Vanessa Vens, voorzitter van de Oostendse Haard, uit. “Daarbij zou een nieuwbouw veel langer meegaan terwijl we op termijn de verouderde gebouwen toch zouden moeten afbreken. Dan is de keuze snel gemaakt. Aangezien we ook de omliggende straten in ons bezit hebben, gaan we ook de volledige site hertekenen. In de nieuwbouw hebben we de drieslaapkamer-appartementen weggelaten en opteren we voor één- en tweeslaapkamer-appartementen. Daarmee mikken we op kleinere gezinnen, alleenstaanden en oudere mensen.”

Mooie herinneringen

Martine Vanbillemont (57) woont al van 1988 op het Cardijnplein en zag er haar dochter opgroeien. “Toen ik in 1988 alleen kwam te staan met mijn anderhalve jaar oude dochter wist ik even niet waar in of waar uit”, vertelt ze. “Tot ik een brief kreeg, amper een maand later, dat ik de kans kreeg om een sociaal huurappartement te betrekken. Een geschenk uit de hemel, want ik zou als alleenstaande ouder minder betalen dan op de privé-markt. Enkele maanden later trok ik in in het appartement en woon er nog altijd. Ondertussen al bijna 30 jaar.”

Gebouwen die Nieuwe Stad in Oostende kenmerken gaan tegen de vlakte

“Eigenlijk werd het wel tijd dat de gebouwen ofwel vernieuwd werden of dat er een andere oplossing werd gezocht. De gebouwen zijn verouderd en zijn niet meer conform met de normen. Toch heb ik hier altijd graag gewoond. Ik heb hier ook veel herinneringen, want ik heb hier mijn dochter opgevoed. Ondertussen is ze gehuwd en al even het huis uit. Maar toch zijn dat dingen die je nooit meer vergeet. Als ik hier later langs kom weet ik dat ik op die plaats mijn dochter heb grootgebracht, maar toch zal het appartement waar dat gebeurde er niet meer staan. Het zal toch raar doen als ze op een dag verdwenen zijn. Ik had nooit gedacht dat ik op een dag nog zou verhuizen want al bij al zijn het toch ruime appartementen. Ik kijk echter wel stiekem uit naar de verhuizing. Wie wil niet in een nieuwbouw wonen? Het wordt een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Klaar om nieuwe herinneringen te maken al zal ik mijn vorige herinneringen die ik had niet meer kunnen overdoen (lacht).”

Na 38 jaar verhuizen

Ook Roland Dewaele (62) en Martine Banckaert (58) kregen een brief in de bus waarin staat dat hun appartement samen met nog 405 andere wordt afgebroken binnen vijf jaar. “Wie had dat ooit gedacht?”, vraagt Roland. “We woonden hier graag en waren dan ook niet van plan om te verhuizen. “Toch hebben we er ons bij neergelegd. Het is nu zo en veel kunnen we er niet aan veranderen. Enerzijds zijn we blij maar anderzijds ben ik er binnen vijf jaar wel 67. Nooit gedacht dat ik op die leeftijd nog zou moeten verhuizen.”

Martine woonde vier jaar lang in een appartement in de Guldensporenlaan, eveneens in een gebouw die gaat verdwijnen. Toen ze huwde met Roland verhuisden ze naar het Cardijnplein 3. Daar wonen ze ondertussen al 38 jaar. “Ik ben eigenlijk wel blij”, vertelt Martine. “Uiteraard is het even slikken als je een brief in de bus krijgt waarin staat dat je na 38 jaar verplicht moet verhuizen. Maar na alles overwogen te hebben ben ik wel blij dat we naar een nieuwbouw kunnen verhuizen binnen enkele jaren. Alles is hier versleten. Zowel het beton als de elektriciteit. Toch doet het raar als je weet dat er binnen enkele jaren helemaal niets meer is op de plaats waar we toch 38 jaar hebben gewoond.”

Binnenkort alles voorbij

“Met het verdwijnen van de gebouwen gaat de ziel van De Nieuwe Stad een beetje verloren, volgens mij. Je zag de gebouwen al van ver en dan wist je dat je bijna thuis was. De verhuizing zelf, daar zien we wel een beetje tegenop. Niemand verhuist graag. Eens je verhuist bent en je bent gesetteld, dan pas wordt het leuk. Even hebben we overwogen om hier te verhuizen omdat we luidruchtige bovenburen hadden. Maar ook die mensen verhuisden en nu woont er een oudere alleenstaande dame boven ons en is het terug aangenaam wonen in ons appartement.”

“Hoewel, in een appartement weet je nooit wie je naast, boven of onder je hebt wonen. Wat ons wel enorm stoort in het gebouw zijn de liften. Ze zijn niet alleen klein maar ook enorm traag. Het gebeurt dikwijls dat je lange tijd moet wachten voor je boven of beneden geraakt. Daarnaast gebeurt het veel dat de lift gewoon niet werkt, zelfs alle twee tegelijk. Wij wonen op de vierde verdieping en dat is al zwaar. Wat moet het dan niet zijn voor de mensen die helemaal bovenaan wonen, op de dertiende verdieping? Toch wordt er snel gereageerd als we een defect melden. Enkele jaren geleden hadden we ook een waterlek in ons appartement, ook door veroudering. We hadden net nieuw linoleum gelegd en mochten alles weghalen en openbreken. Dat was even een bittere pil waar we door moesten. Maar binnenkort is dat allemaal voorbij en kunnen we intrekken in ons nieuw appartement”, geeft Rolang tot slot nog mee.

Ook handelszaken

“De werken gaan verschillende jaren in beslag nemen”, wil Sara Casteur, directeur van de Gelukkige Haard, nog kwijt. “Uiteraard zorgen we eerst dat het nieuwe gebouw opgetrokken wordt zodat mensen niet zonder onderdak komen te zitten. Eens die werken voltooid zijn kan de eigenlijke verhuizing beginnen. Tegen 2023 kunnen dan de afbraakwerken worden gestart van de oude gebouwen. De garages willen we onder het nieuwe gebouw integreren. Uit de 50 kandidaten werden vier architectenteams gekozen die het project mogen uitwerken. In het nieuwe gebouw worden naar alle waarschijnlijkheid ook handelszaken ondergebracht op de gelijkvloerse verdieping. Op die manier willen we meer leven in de brouwerij brengen. In september zitten we sowieso nog eens samen met de bewoners om een stand van zaken te geven.”

Gebouwen die Nieuwe Stad in Oostende kenmerken gaan tegen de vlakte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier