Gaby Peirs toont zijn vijf mooiste plekjes in Beveren-Leie: “Heb het dorp zien veranderen”

Gaby Peirs bij wat hij een van de vijf mooiste plekjes in Beveren-Leie vindt: de voetwegel in het centrum die dankzij zijn echtgenote Maria Courtens en haar familie aangelegd werd. © AD
Redactie KW

Gaby Peirs en Maria Courtens zijn allebei geboren en getogen in Beveren-Leie. Na 74 jaar kan Gaby dus al op heel wat jaren in de deelgemeente van Waregem terugkijken. “Ik rijd graag met de fiets en zo zie ik heel veel hier in de buurt. Beveren-Leie heb ik in al die jaren zien veranderen”, vertelt de 74-jarige.

Gaby trekt met ons door het dorp en toont ons wat volgens hem de vijf mooiste plekjes in Beveren-Leie zijn.

Café Den Engel

Het café Den Engel staat er niet meer, maar voor Gaby Peirs lijkt het alsof het gisteren was dat hij er de geiten- en schapenfeesten meemaakte in de Omloopstraat. “Mijn ouders huurden Café Den Engel en van de pachter moest er café gehouden worden in het huis. Mijn vader werkte in het vlas. Mijn moeder had vijf kinderen. Daarnaast nog eens een café openhouden betekende dus dat ze heel wat werk hadden. Ik herinner me bij de bevrijding van onze streek, dat de trein met tanks op het spoor langs ons huis passeerde”, vertelt Gaby mijmerend. Niet veel later trok het gezin richting de Nijverheidstraat waar Gaby en zijn vrouw nu nog wonen.

“De beste herinneringen heb ik aan de zogenaamde geiten- en schapenfeesten”

“Heel wat Deerlijkenaren kennen het plekje van café Den Engel nog. Omdat het dicht tegen Deerlijk lag, kwamen er ook heel wat mensen van daar er een pintje drinken. Er passeren ook heel wat wandel- en fietswegen. Natuurmensen kennen het wel. De beste herinneringen heb ik aan de zogenaamde geiten- en schapenfeesten. Die vonden plaats op de dinsdag van Beveren kermis. Iedereen die wilde kon met zijn schaap of geit naar het café komen om het te laten keuren. De schapen werden gekeurd bij ons thuis in Den Engel, de geiten in een cafeetje verderop.”

“Er konden prijzen gewonnen worden, maar het was vooral een groot volksfeest. Zo kwamen twee broers, een accordeonist en een percussionist, de boel opleuken. In Beveren-Leie bestaat er nog altijd een soort keuring, maar die wordt vooral georganiseerd voor de ‘commerce’. Alle dieren worden verkocht.”

Voetwegel

“Een beetje verder langs het vroegere Café Den Engel wordt een voetwegel tussen de Omloopstraat en de Wagenaarstraat opnieuw in gebruik genomen. Vroeger werd die gebruikt door mensen die gingen werken richting Harelbeke, Zwevegem en Deerlijk. Stad Waregem is bezig om de voetwegel vrij te maken. Ik vind dat een goede zaak dat die weg weer vrijgemaakt worden. Dat heeft voor mij toch wel een nostalgische waarde.”

Cleurvinge

“Cleurvinge was een van de grootste roterijen, boerderijen van zijn tijd”, legt Gaby uit. “De mensen kwamen er hun ‘boterham’ verdienen. Ze kwamen van Deerlijk, Vichte en verder. De vroegere eigenaars verkochten sinds enkele jaren het gebouw. Zij waren ondertussen al meer dan 90 jaar, maar de nieuwe eigenaars hebben de site prachtig gerenoveerd met heel veel groen tot aan de Leieboorden. Op die manier wordt een prachtig pareltje in Beveren-Leie bewaard aan de Leie.”

Hofstede Beaulieu

De hofstede Beaulieu werd aangekocht door stad Waregem. “Momenteel ligt de site er onaangeroerd bij. De hofstede was de plaats waar vroeger het centrum van Beveren-Leie gelegen was. Er was daar ook een kerk. In de oorlog werd die echter vernietigd. Al is de begraafplaats die er nog ligt een getuige van dat vroegere centrum. Wat de stad er precies mee van plan is, is nog niet geweten. Het is sowieso een goede zaak dat dit onroerend erfgoed bewaard blijft”, aldus Gaby.

Centrumwegel

Ook het centrum is een mooi plekje geworden de laatste jaren volgens Gaby: “Er zijn petanquebanen, een schietbaan, een speeltuin voor kinderen. Er is mooi groen aangelegd. Het is een plek geworden om te genieten.”

“Ook het centrum is een mooi plekje geworden, een plekje om te genieten”

“Ondertussen is er ook een voetwegeltje aangelegd. En daar heeft mijn vrouw wel iets mee te zien. Zij en haar broers en zus erfden een stuk grond van hun ouders daaraan gelegen. Vroeger werd het stukje eigenlijk al stiekem betreden door kinderen die onder de prikkeldraad kropen richting de Interlinsite waar nu heel wat woonhuizen staan. Mijn vrouw en haar familie stelden voor aan de stad of ze het stukje niet konden aankopen en er een voetwegel van maken die officieus al gebruikt werd. En zo geschiedde. Er zijn prachtige bloemen gezaaid. De narcissenbollen zijn nu bijna aan het uitkomen. Het pad wordt veel gebruikt en dat doet deugd om te zien.”

(AD)

Bio

Privé: Gabriël ‘Gaby’ Peirs (74) is getrouwd met Maria Courtens (74). Ze wonen samen in de Nijverheidstraat in Beveren-Leie. Ze hebben drie kinderen: Peter (49), Dirk (45) en Katelijn (41). Er zijn zes kleinkinderen: Laura, Maud, Jasper, Lien, Ine en Floor.

Opleiding/Loopbaan: Gaby is schrijnwerker op rust.

Vrije Tijd: Gaby gaat graag fietsen in zijn vrije tijd. Er wordt al eens getuinierd en hij klust ook graag in het huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier