Gaan de lichten ‘s nachts weer aan in Wevelgem?

Binnenkort wordt een proefproject gestart in drie wijken. © SLW
Stefaan Lernout

De gemeente Wevelgem vervant de komende jaren de lampen van de openbare verlichting door LED-exemplaren. Die kunnen apart aangestuurd en gedimd worden. Een besparende maatregel en ‘s nachts kan de lichtsterkte verminderd worden zonder ze helemaal te doven.

Sinds 2015 worden in álle Wevelgemse straten, met uitzondering van de gewestwegen, alle lichten gedoofd tussen 0.30 uur en 4.30 uur op weekdagen. In vergelijking met 2010 levert dat een energiebesparing van 1.150 Megawattuur op wat neerkomt op 170.000 euro per jaar. “Daar was de Wevelgemse bevolking niet onverdeeld gelukkig mee”, zegt schepen Stijn Tant (CD&V). “Hoewel criminaliteitscijfers het tegendeel aantonen voelen bewoners zich vaak onveiliger in het donker.”

Door de traditionele openbare verlichting te vervangen door ledverlichting, kan de verlichting individueel gestuurd en gedimd worden. Zo werden alle straten in Wevelgem ingedeeld in bepaalde categorieën: centrumstraten, woonstraten, fiets- en wandelpaden en industriezonestraten.

“Doordat we ledverlichting zullen kunnen dimmen, kunnen we spelen met de lichtsterktes in die straten”, aldus schepen Tant. “Door bijvoorbeeld in een woonstraat de lampen enkele uren op 80 procent lichtsterkte te laten branden, kunnen we voor hetzelfde energieverbruik de lampen ‘s nachts met een lichtsterkte van 20 procent laten branden. Dat ledlampen sowieso al zorgen voor een lager energieverbruik is meegenomen.”

Proefproject

Na de bouwvakantie wordt een proefproject opgestart in drie wijken: een aantal straten in de wijk de Posthoorn, de omgeving van het Lommergoed in Gullegem en de omgeving van de Kafhoek in Moorsele. De omschakeling naar LED-verlichting voor deze drie wijken kost 131.000 euro.

De bedoeling is om op termijn alle lampen van de openbare verlichting te vervangen. Carlo De Winter (Groen) was tevreden dat er geleidelijk aan meer ledverlichting komt, maar stelde zich vragen waarom er terug licht moest branden ‘s nachts. “Het bestuur doet hier toegevingen aan enkele ‘roepers’. Laat ons maar hopen dat de criminaliteitscijfers niet opnieuw stijgen nu de zichtbaarheid voor mensen van kwade wil zal verbeteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier