“Ga nooit met ruzie slapen”

Van links naar rechts zien we Christelle Decaluwé, Felix Tschautscher, Jannie Debersaques en Robin Watteyne. © CMK
Redactie KW

“Wij kopen op Valentijn traditiegetrouw een doos Mon Chéri om samen gezellig van te smullen”, vertellen Christelle Decaluwé (78) en Felix Tschautscher (76) uit Kortrijk. Afgelopen vrijdag zijn ze op hun vijftigste huwelijksverjaardag voor een tweede keer getrouwd, maar dan voor de kerk. Jannie Debersaques (23) en Robin Watteyne (23) zijn verloofd. Ze zijn wee generaties jonger en houden niet van een commerciële Valentijn. “Wij proberen die dag gewoon van elkaar te genieten.”

51 jaar geleden leerden de Kortrijkse Christelle Decaluwé en de Oostenrijkse Felix Tschautscher elkaar in Salzburg kennen. Christelle was er met vakantie om haar gedachten te verzetten. Ze was namelijk net aan het scheiden van haar eerste man. “Felix en ik hielden nadien contact met brieven want de gsm bestond nog niet”, vertelt ze. Toen Felix een jaar later naar België verhuisde, zijn de twee razendsnel in het huwelijk getreden. “We moesten trouwen voor onze tijd om was want na drie maanden zou hij moeten terugkeren naar zijn land”, motiveert Christelle.

Afgelopen vrijdag werden ze exact vijftig jaar later opnieuw in de echt verbonden, maar dan voor de kerk. Dat wilden ze vijftig jaar geleden ook al, maar dat kon niet zolang Christelles ex-man nog leefde. Toen hij een paar jaar geleden stierf, besloot het koppel om op hun gouden huwelijksverjaardag te hertrouwen. “We hadden het gevoel dat we niet echt gehuwd waren tot het voor de kerk was. Voor ons is dit de kroon op ons leven.”

Nepwonde

Jannie Debersaques en Robin Watteyne zijn zeven jaar samen. Ze leerden elkaar in de klimclub kennen. “We waren beste vrienden en zaten eigenlijk lang in de friend zone.” Uiteindelijk werden ze toch een koppel. Vorig jaar verloofden ze zich. “Jannie is verpleegster. Om haar ten huwelijk te vragen, deed ik alsof ik een arbeidsongeval had gehad. Een dokter hielp mij om een nepwonde te maken. Toen Jannie mijn wonde wilde verzorgen, stond er op mijn buik te lezen: will you marry me. Omdat ik haar eerst een zestal uur onnodig voor mij had laten zorgen, was haar eerste reactie een slag in mijn gezicht. Maar ze heeft toch ja gezegd”, lacht hij.

© GF

De dag erna begon Jannie al meteen te plannen. Op 7 april zal het koppel in het huwelijk treden. Ze willen trouwen om voor de buitenwereld officieel te maken dat ze voor altijd willen samenblijven. “We zijn wettelijk samenwonend, maar dat heeft niet dezelfde betekenis”, vindt Jannie.

Het huishouden?

Toen Jannie en Robin twee jaar geleden in Wevelgem gingen samenwonen, maakten ze meteen afspraken over de taakverdeling binnen het huishouden. “Maar die werden nooit gevolgd”, lacht Jannie. Via briefjes herinnert ze Robin nu aan zijn taken in het huishouden. Die taken zijn altijd eerlijk verdeeld. ” De gouden regel bij ons is: wie kookt, hoeft niet af te wassen, wie strijkt moet de was niet opbergen”, zegt Robin.

Jannie Debersaques en Robin Watteyne trouwen op 14 april in het Vijverhof in Wevelgem.
Jannie Debersaques en Robin Watteyne trouwen op 14 april in het Vijverhof in Wevelgem.© CMK

Ook bij Christelle en Felix wordt het werk verdeeld, maar afspraken hebben ze nooit gemaakt. “We hebben dat gaandeweg laten groeien”, vertelt Christelle.

Liefde gaat door de maag?

Felix verhuisde voor zijn grote liefde naar België, maar het eten is toch nergens zo goed als thuis. Daarom maakt Christelle vaak Oostenrijks eten. “Dan is hij altijd gelukkig”, weet ze.

Ook voor het jonge koppel gaat de liefde door de maag. “Dat is altijd tof om thuis te komen van je werk en het dan al in de gang lekker ruikt omdat het eten al op tafel staat”, klinkt het.

Jaloezie?

De partners vertrouwen elkaar door en door. “We zijn zeker van elkaar”, stellen Felix en Christelle.

De jaloezie die ooit speelde, is ook bij Robin en Jannie intussen als sneeuw voor de zon verdwenen. “Toen ik zestien was, ging mijn borst wel sneller opzwellen. Maar dat groeit er wel uit”, aldus Robin.

Pas vijftig jaar na hun wettelijk huwelijk konden Christelle en Felix ook trouwen voor de kerk.
Pas vijftig jaar na hun wettelijk huwelijk konden Christelle en Felix ook trouwen voor de kerk.© JVGK

Ruzies?

Nooit slapen met ruzie, dat is volgens het oudere koppel dé regel om ruzies op te lossen. De grootste reden voor onenigheid? “Felix wordt doof. Hoe vaker ik iets moet herhalen, hoe bozer ik word”, zegt Christelle eerlijk. Maar na vijftig jaar ervaring kunnen ze ruzies vliegensvlug weer oplossen.

Jannie en Robin hanteren een iets andere aanpak. Eerst moet Jannie tot rust komen, pas dan kunnen ze samen in de zetel praten tot de ruzie uitgeklaard is. Ook de liefde bedrijven is volgens hen een handige manier om ruzies te vergeten. “Het is niet de beste manier, maar het helpt wel”, zeggen ze in koor.

(Camille Mortier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier