Ga eens in therapie op… de ezelboerderij in Passendale

Marieke Desimpel (30) woont met partner Ruben Mistiaen op een hoeve aan de Goudbergstraat. © TP
Redactie KW

Kinderen, jongeren en volwassenen die niet gebaat zijn bij de klassieke praathulpverlening, kunnen in Het Hoefspoor van Marieke en Ruben terecht voor therapie met een kudde ezels.

Orthopedagoge Marieke Desimpel (30) woont met partner Ruben Mistiaen op een hoeve aan de Goudbergstraat in Passendale en startte onlangs met Het Hoefspoor. “Dat is een bijzondere hulpverleningscontext voor kinderen, jongeren en volwassenen die in hun zorgvraag bijgestaan worden door onze kudde van zes ezels”, vertelt Marieke.

Ezels zijn hiervoor de ideale dieren, want ze spiegelen het gedrag van mensen. Door het contact met de dieren leer je veel bij over jezelf. We spreken minder dan in de traditionele praathulpverlening, omdat dat niet altijd werkt. Via het contact tussen de mensen en de ezels komt de hulpverlening op een indirecte manier op gang. Mens en dier verbinden zich gemakkelijk, omdat dieren niet oordelen en veroordelen.”

Volgens Marieke voelen mensen met autisme zich vaak goed in deze alternatieve werkvorm. “In de paasvakantie hebben we voor het eerst een aanbod specifiek voor kinderen met autisme. We hebben twee kleine Belgische en vier grote Franse ezels. Kinderen hoeven er geen schrik van te hebben. Het zijn heel lieve dieren met hun eigen karaktertrekken.” Aansluitend op haar opleiding als orthopedagoge volgde Marieke de opleiding Begeleidend Werken met Assistentie van Dieren. Wie een individueel traject kiest, draagt mee zorg voor de kudde ezels en helpt ze trainen.

“Door zorg te dragen voor de ezels worden ze zelf verzorgers, en voor een keer niet diegene voor wie gezorgd moet worden. Daarnaast brengt de zorg voor ezels ook eigenschappen als leiderschap, doorzettingsvermogen, structuur, interactie en vertrouwen naar boven.” Naast het therapeutische aanbod kan je als hulpboer meewerken op de ezelboerderij of in de moestuin. De nadruk ligt dan niet op therapie, maar op een zinvolle dagbesteding.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier