Frietbrigade trakteert automobilisten aan grensovergang in Adinkerke

30/11/17 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:07

Deze week werden er in de nabijheid van vier grensovergangen (Zelzate, Doornik, Kelmis en De Panne) bijzondere grenscontroles uitgevoerd door de Frietbrigade, die de automobilisten onderwierpen aan een 'controle op honger'. Donderdag was er een controlepost opgesteld op de terreinen van Tropiflora in Adinkerke.

Frietbrigade trakteert automobilisten aan grensovergang in Adinkerke

Frietenbakkers Jo Boeyen en Lien Werelds delen gratis frieten uit aan de grens in Adinkerke. © MVP

Gratis 'Frietjes van de Frituur' aan de grenspost in Adinkerke

Tijdens de 'Week van de Friet' voert VLAM in samenwerking met NAVEFRI-Horeca Vlaanderen een ludieke actie om de Belgische frietjes extra in de kijker te zetten. Hun Waalse tegenhangers doen hetzelfde aan de andere kant van het land. Net als vorig jaar viel de keuze op het thema 'Frietjes van de frituur, da's pas thuiskomen'.

Want waar droomt elke Belg van als hij thuiskomt van vakantie? Natuurlijk van een puntzakje boordevol goudgele, knapperige Belgische frietjes! Wie donderdag vanuit het Franse Bray-Dunes de grensovergang passeerde richting Adinkerke kon er niet naast kijken: grote borden met het verleidelijke opschrift 'gratis frieten' deden elke automobilist afslaan om een parkeerplek te zoeken bij de foodtruck van Jo Boeyen en Lien Werelds. Deze twee frituristen zijn de perfecte ambassadeurs om onze nationale frieten te promoten.

Delen

Gemeentes willen geen friettenten meer op marktpleinen of naast de kerk

"Met deze actie willen we aandacht en waardering voor onze sector, want wij zijn frietenbakkers in hart en nieren, die ons ambacht hoog in het vaandel dragen. We merken ook dat alle Belgen nog altijd gek zijn op frieten, en de frietcultuur gaat er dus niet op achteruit, maar toch zien we verschuivingen" stelt Lien. "Het klassieke frietkot verdwijnt wel uit het straatbeeld, en daarvoor zijn meerdere redenen" vult Jo aan. "Er is de strengere wetgeving, gemeentes willen geen friettenten meer op marktpleinen of naast de kerk, maar willen ze integreren in eigen panden. In een eenvoudig frietkot is de ruimte ook beperkt, waardoor het moeilijk is om een ruim assortiment aan te bieden. Klanten willen soms bijvoorbeeld ook een broodje erbij...

Het is opvallend hoe de media bepalend zijn voor de smaak van de klant. We proberen zelf in te spelen op de trends en de voorkeuren van de mensen. Maar de klassieke puntzak friet met mayonaise blijft nog altijd de grote favoriet. Ook curryworsten gaan nog altijd vlot over de toonbank. Met onze foodtrucks werken we vooral themagebonden, maar altijd met de link naar frieten! Maar dat schept heel veel mogelijkheden, ik denk bijvoorbeeld aan goulash, balletjes in tomatensaus... allemaal klassiekers die nog beter smaken met een Belgisch frietje erbij! Vandaag delen we onze frieten gratis uit: de Belgische frietbeleving 'frietjes eten van de frituur' mag niet verloren gaan!"

(MVP)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!