Frederic Vanhove en Wendy Govaerts nemen Lamme Goedzak over: “Verliefd geworden op deze streek”

Wendy Govaerts en Frederic Vanhove zijn de nieuwe gezichten van de Lamme Goedzak. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Frederic Vanhove en Wendy Govaerts uit Knokke-Heist zijn de nieuwe eigenaars en exploitanten van de plezierboot Lamme Goedzak. Na meer dan 35 jaar nemen ze het roer over van Christiaan Claeys. “We zullen de boot moderniseren, volledig herinrichten en zorgen voor meer animatie en beleving aan boord”, klinkt het.

Na een zoektocht van meer dan twee jaar vond Christiaan Claeys eindelijk een koper en dus ook nieuwe exploitant voor de plezierboot Lamme Goedzak, die al sinds 1985 op de Damse Vaart het traject tussen Brugge en Damme aflegt.

Frederic Vanhove en Wendy Govaerts nemen vanaf 2020 het roer over van Christiaan. “We wonen in Knokke en passeerden ook wel eens in Damme. Zo zagen we op het bord aan de boot dat de Lamme Goedzak te koop stond”, vertelt Wendy Govaerts. “In de Dumortierlaan in Knokke heb ik een speciaalzaak in champagne, wijnen en alles voor het aperitief. Maar toch had ik nood aan een nieuwe uitdaging, waarbij ik veel rechtstreeks contact heb met de mensen. Ik heb in het verleden nog een restaurant gerund en heb het altijd fijn gevonden om mensen in de watten te leggen en te zorgen voor een fijn onthaal. Daarom leek het verzorgen van het vaartraject met de Lamme Goedzak me een heel mooi project. Natuurlijk heb ik er dan over gesproken met mijn man en ook hij zag dat zitten. We zijn gaan spreken met eigenaar Christiaan Claeys en konden een overeenkomst bereiken.”

Veel potentieel

Wendy’s man Frederic is actief in de vastgoedsector en heeft ook goede contacten in de toerisme-industrie. “Het is de bedoeling om samen te werken met autocarbedrijven en zo interessante arrangementen voor groepen uit te werken”, zegt Frederic.

De Lamme Goedzak zal straks zeven dagen op zeven uitvaren, zeven maanden per jaar

“Ik denk echt dat er nog veel potentieel zit in deze boot en dit vaartraject. Uiteraard gaan we ook het gesprek aan met de toeristische dienst van Damme. We zijn ambitieus en zullen ook de vaarfrequentie verhogen. Zo willen we zeven maanden per jaar varen en in de plaats van vijf dagen in de week willen we zeven dagen op zeven gaan varen. Daarvoor zijn we in bespreking met enkele mensen die daarvoor de juiste vaardigheden en brevetten hebben. Wendy en ik zijn nu zelf wel bezig met de opleiding om te mogen varen met dit soort boot, maar in principe is het de bedoeling dat we dit laten uitvoeren ervaren kapiteins.”

Wendy vult aan: “Ondertussen werk ik iedere dinsdag al mee op de boot. Zo sta ik in voor het onthaal en de behandeling van de ticketjes. Om het al wat in de vingers te krijgen. We denken er ook aan om wat meer beleving en animatie aan boord te brengen. Zo zou ik via microfoon of via een bandje de mensen wat uitleg willen verschaffen over het traject en wat er precies te zien is. Na al die jaren is de boot uiteraard aan een opfrisbeurt toe. We gaan die volledig moderniseren en herinrichten.”

Sinterklaas

“In oktober wordt de boot uit het water gehaald en gaat die naar een droogdok in Zeebrugge voor een groot onderhoud, waarbij de boot ook gezandstraald en opnieuw geverfd zal worden”, vult Frederic aan. “In november wordt de boot dan terug in de Damse Vaart gelegd en zal hij nog gebruikt worden voor de aankomst van Sinterklaas. Dat zal dan eigenlijk ook het afscheid worden van Christiaan Claeys als uitbater. En dan wordt de boot vanaf januari volledig heringericht. Alles gaat eruit en we gaan zorgen voor een eigentijdse maar toch warme, gezellige inrichting. Met zeker ook respect voor het historische karakter van Damme en de Damse Vaart. De drankenkaart zal ook aangepast worden. Zo zullen we zo veel mogelijke lokale specialiteiten aanbieden, zoals de Damse bieren. En misschien ook wel een klein hapje.”

Het koppel denkt er overigens ook aan om avondvaarten en thematische vaarten te organiseren. “We zien het echt helemaal zitten en zijn tevreden dat we nu iedereen kunnen geruststellen dat de Lamme Goedzak niet verdwijnt. Er is trouwens nog een reden waarom we in dit nieuwe project stappen”, weet Wendy. “Mijn man en ik zijn verliefd geworden op deze streek. We hebben zelfs een huis gekocht in Oostkerke. Ik kijk er dus echt naar uit om de mensen te kunnen verwelkomen op onze boot.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier