Frederic uit Sint-Baafs-Vijve wint fotowedstrijd en 1.000 euro voor Umubano

Frederic Deprez bij de foto van een Rwandees gezin in een hoeve die er kwam door Umubano. © NVR
Redactie KW

Amateurfotograaf Frederic Deprez (43) uit de Wakkensteenweg is al vier jaar vrijwilliger bij Umubano. Die vereniging zet zich in voor de landbouwers in Rwanda. Met een foto in een Rwandese hoeve won Frederic voor zijn vereniging een fotowedstrijd van Wereldhuis West-Vlaanderen, die 1.000 euro broodnodige extra steun opleverde.

In 2014 sloot Frederic zich aan bij Umubano dat Rwandees is voor vriendschapsband. Hij leerde de vereniging en zijn voorzitter Jean-Pierre Roobrouck kennen op het Waregems multiculturele festival Mabatobato.

Voorliefde voor Afrika

“Ik heb altijd al een voorliefde voor Afrika gehad”, vertelt Frederic. “Umubano is een intermediaire organisatie tussen fondsverstrekkers in Vlaanderen en de uitvoerders in Rwanda. De vereniging zet heel structureel en doelgericht projecten op. Zo begon men een landbouwproject door de Rwandese akkers om te bouwen tot terrasbouwakkers”, legt Frederic uit.

“Maar het project blijft niet bij de akkers alleen. Umubano ondersteunt ook de verblijfplaatsen en het materiaal van de boeren. “We bouwden al vijftien hoeves voor de plaatselijke boeren op de flanken van de heuvels. Umubano begon initieel als een vzw die zich inzet voor voedselzekerheid, maar dit breiden we ook uit naar gezondheidszorg en educatie. Zo zullen we binnenkort beginnen aan de bouw van een basisschool. De plannen zijn er al”, klinkt het.

Frederic is een gepassioneerde hobbyfotograaf. Wereldhuis West-Vlaanderen geeft het provinciale noord-zuidbeleid een gezicht en organiseerde een fotowedstrijd. “Men wou het traditionele beeld van Afrika wegwerken met een inspiratiegids. De beeldvorming van Afrika mag niet vernederend zijn, moet vertrekken vanuit gelijkenissen tussen noord en zuid en dient actueel te zijn, vindt Wereldhuis West-Vlaanderen. Daarnaast hield men ook rekening met fototechnische elementen. Elke organisatie die zich inzet voor het zuiden mocht drie foto’s inzenden”, vertelt Frederic.

De foto van de Sint-Baafs-Vijvenaar werd verkozen tot beste foto. “De verrassend originele foto heeft een mooie vlakverdeling met detail ook in de donkere partijen. Bovendien is de boerderij waarin de mensen staan de essentie van het ondersteunende project”, klonk het bij de jury.

Nieuwe wending

Voor Frederic viel alles samen op het moment van de uitreiking. “Ik haal heel veel voldoening uit Umubano. Nu kon ik dat combineren met mijn liefde voor Afrika en fotografie. Dat dit dan 1.000 euro oplevert voor de bouw van de lagere school is prachtig”, zegt hij. Wie weet zal hij zijn carrière een nieuwe wending geven door die meer richting fotografie uit te bouwen. “Maar mijn werk voor Umubano mag er niet onder lijden. Het is al heel moeilijk om vrijwilligers te vinden. Met het oog op de toekomst is iedereen bij ons welkom”, besluit hij. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier