Freddy uit Roeselare nieuwe wereldkampioen postuurkanaries

Freddy Merlot is bijzonder trots op zijn postuurkanaries waarmee hij het WK won. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Krottegemnaar Freddy Merlot (61) behaalde een gouden medaille voor zijn stam postuurkanaries op het WK voor volièrevogels in het Nederlandse Zwolle. Deze Mondial bekroont elk jaar de schoonheid van kanaries, parkieten, kleine exotische vogels en duiven.

“Mijn passie heb ik geërfd van mijn vader”, verklapt deze vogelliefhebber, afkomstig uit Moorslede en al 39 jaar gelukkig getrouwd met Ann Deceuninck. Samen hebben ze vijf kinderen en zes kleinkinderen. “De zevende is op komst”, knipoogt Freddy. “Als jong kereltje had ik al een zwak voor vinken en inlandse vogels. Ik was geen echte student en mijn meester zei vroeger: ‘Als er een vogel voor het raam passeert, heeft Freddy hem gezien en kan hij direct benoemen welke soort het is.’ Dat vat het zo’n beetje samen. Toen we trouwden kweekte ik al kanaries op zolder. Mijn voorliefde ging onmiddellijk uit naar de kleinste ondersoort van die postuurkanaries. De zogenaamde ‘Fife Fancy’. Ze mogen van bek tot staart maar elf centimeter zijn. Toen ik ze in hun kooitjes zag, had ik direct door dat ze potentieel hadden.” In deze categorie moet je een stam van vier vogels tegelijk inschrijven. Ze worden beoordeeld op houding, grootte, pluimage en staart en krijgen daarnaast nog eens punten op gelijkheid. Toen hij hoorde dat hij gewonnen had, lag Freddy juist in de kliniek. “Hij liep de rest van de dag euforisch rond”, lacht zijn vrouw.

Tiende deelname

Het is de tweede keer in zijn carrière dat Freddy de wereldtitel behaalde. “In Porto 2001 ben ik ook al eens kampioen geworden”, klinkt het niet zonder enige trots. “Toen ik na een loopbaan als pistoolschilder op brugpensioen ging, ben ik een jaar later ziek geworden. Hierdoor ben ik niet meer zo vaak met mijn hobby bezig als ik zou willen. Gelukkig kan ik altijd rekenen op Kris Dewulf, Gino Desalle en Rik Spillebeen”, vertelt Freddy. “Met die drie vrienden zit ik samen in het bestuur van Kachtem en zij brengen mij overal naartoe. Rik heeft trouwens ook twee gouden medailles in de wacht gesleept. Als de gezondheid het toelaat en ik merk dat er kwaliteit bij zit, zou ik volgend jaar graag terug deelnemen. Ik kweek elk seizoen met ongeveer 25 koppels. Die brengen gemiddeld 120 jongen voort.” Freddy heeft ook twee vinken. “Ooit zijn we één keer voor een week naar Middelkerke geweest. Mijn moeder kwam mijn vogels dan eten geven. Daarna ben ik eigenlijk nooit meer op reis geweest. Ik blijf liever thuis, bij mijn kanaries”, lacht deze huismus. (Koen Kerkaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier