Frans Deroo (75) uit Meulebeke fietst ruim 25.000 kilometer per jaar door weer en wind

Frans Deroo met zijn trouwe bondgenoot... de fiets. © Luc
Redactie KW

Ze bestaan nog, de echte flandriens. Mannen die op de fiets door regen en wind de kilometers blijven aaneenrijgen. In de Dwarsstraat in Meulebeke ontmoeten we Frans Deroo. Hij is 75 jaar en al 50 jaar wielertoerist.

In 1996 begon Frans Deroo zijn prestaties bij te houden en vanaf toen tot nu reed hij 580.000 km in talloze ritten voor amateurs. Tel daarbij nog de dagelijkse oefenritten en de ritten samen met club De Morgenvrienden en dan kom je op de teller makkelijk uit tot een cijfer met zes nullen.

Frans Deroo zag het levenslicht in 1943 op de Haandeput. Vader Jozef was schrijnwerker en moeder Godelieve Maes ging bij de boeren in de buurt werken. “Mijn drie zussen en ik hadden altijd eten op tafel”, weet Frans Deroo te vertellen. Na zijn lagere schooljaren kon hij aan de slag bij bouwfirma Acropole. De laatste 13 jaar voor hij met brugpensioen kon, was hij de graag geziene klusjesman in de Sint-Lutgardis- en Sint-Amandusschool. Hij reed er ook met de schoolbus.

Eerste droomfiets

Frans Deroo was al op jonge leeftijd gepassioneerd door het fietsen. “Dagelijks vroeg ik mijn papa om een koersfiets, maar telkens weigerde hij. Toen besloot Frans Deroo om er zelf een te maken. Hij nam een gewoon fietskader, trok naar Kamiel Tytgat en kocht er een tweedehands koersstuur … “En voilà ik had mijn droomfiets. Enkele jaren later kocht ik tweedehands een fiets van het merk Bertin bij Berten Sercu in Izegem, de papa van Patrick. Ik betaalde 1.000 Belgische frank, maar ik beleefde er erg veel plezier aan.”

In 1965 trouwde Frans Deroo met Jeanine Allemeersch, eveneens een fervent wielertoerist. Dit jaar fietste zij zelfs 11.701 km bijeen, bij Frans Deroo staat de teller nu op 25.069 km, zelfs na een chirurgische ingreep aan de schouder. De liefde voor het wielertoerisme stuwde hen naar De Morgenvrienden, een Meulebeekse wielertoeristenclub die in 1968 al 100 leden telde. Frans Deroo is ondertussen lid bij de club Westhinder Westkapelle en is zo aangesloten bij de Vlaamse Wielerbond.

Vastgevroren

Frans Deroo houdt ook een fraai gedocumenteerd archief bij. Daarin ontdekken we jaarlijkse steekkaarten met alle ritten op die hij tijdens dat jaar reed. Alles wordt nog kleurrijker dankzij de foto’s die het fietsjaar illustreren.

Een foto uit 1968 met Frans bij wielertoeristenclub De Morgenvrienden.
Een foto uit 1968 met Frans bij wielertoeristenclub De Morgenvrienden.© Repro Luc

Frans Deroo geeft graag nog wat uitleg bij zijn prestaties. “Ik heb zowat alle (semi)klassiekers voor wielertoeristen gereden. Zo nam ik onder meer tien keer deel aan de Ronde van Limburg (200 km), reed ik driemaal de Ronde Van Vlaanderen (256 km) en ook Parijs-Roubaix (266 km) en de Waalse Pijl (250 km) heb ik gedaan”, zegt hij trots. “Voor iedere grote rit ging ik na mijn dagtaak nog drie uur trainen. Ik herinner me nog een jaar dat ik me aan het voorbereiden was voor de Omloop Het Volk. Het was zo koud dat mijn vrouw Jeanine de kleren van mijn lijf moest trekken, want alles was aan mij vastgevroren. Ik heb ooit een Omloop Het Volk gefietst in de gietende regen, van start tot aankomst. Doorgaan en niet opgeven is altijd mijn motto gebleven.”

De mooiste herinnering

Aan al die ritten hangen ook onvergetelijke herinneringen vast. “De Ronde van Limburg was echt de allermooiste“, mijmert Frans Deroo. “Je fietst doorheen de prachtig bloeiende boomgaarden en rijdt door steden als Leopoldsburg en Scherpenheuvel. We kampeerden toen steeds in Lichtaart. Ik trok met de fiets naar de start en keerde met de fiets terug na een rit van 200 km.”

Frans Deroo fietste ook nog 120 km mee met de mannen van Quick-Step, met onder meer Tom Boonen in de groep. Dat is een recent wapenfeit, maar hij fietste eerder mee met iconen als Herman Van Springel, Rik Van Looy en Paul Herygers. Een van zijn hoogtepunten is zijn deelname aan de Ronde Van Vlaanderen in 2011 op een oldtimerfiets uit 1926, het jaar waarin Nick Nuyens bij de profs de Ronde won.

Oorkonden, diploma’s en trofeeën

Om al deze puike prestaties te staven, zien we tal van oorkonden, diploma’s en trofeeën: winnaar Orde van de Fiets in 2004 en 2005, tweemaal winnaar van de Zilveren Palm, viermaal winnaar van de Gouden Palm en vijf titels van Commandeur. Een indrukwekkend palmares. Frans Deroo is een van de laatste flandriens die nog dagelijks door weer en wind zijn geliefkoosde hobby beoefent. We wensen hem daarbij nog veel geluk.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier