Francis Claeys, de man achter de gele kramen

Francis Claeys lust zelf nog een frietje van eigen frietkraam. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Francis Claeys van CIS Events slaapt niet veel in de zomermaanden. Iedere dag staan meerdere van zijn gele foodtrucks wel op één of ander evenement en deze zomer organiseren Francis en Jurgen Rosseel ook nog de zomerbar Tresor op de terreinen van de Euro Shop. We praten met hem net voor hij even de batterijen gaat opladen in Spanje.

“Wist je dat ik een Roulartaverleden heb”, lacht de 37-jarige Francis Claeys bij hem thuis in de Iepersestraat. “Ik ben geboren op Becelaeres Hof in Izegem, heb school gelopen in Gent en heb 18 jaar bij mijn ma op de markt van Roeselare gewoond.”

“Ik heb altijd graag en veel gewerkt. Als jongere deed ik al vakantiejobs en weekendwerk bij Bakkerij Ignace. Ik heb daarna voltijds enkele jaren bij bakkerij Geldhof in Rumbeke gewerkt en daarna ben ik een vijftal jaren in de drukkerij van Roularta aan de slag gegaan vooraleer ik mij volledig toelegde op mijn foodtrucks.”

Eerste kraam

“Toen ik 19 was, heb ik mijn eerste hamburgerkraam gekocht. Ik voetbalde bij een minivoetbalteam van De Ruiter en om een voetbalreis naar Durbuy te betalen, verkochten we hamburgers. En zo is dat begonnen en nu heb ik 16 foodtrucks rondrijden, één per jaar dat ik dit werk doe, inderdaad.. Er kwam na mijn eerste hamburgerkraam een mobiele frituur, daarna een ijswagen, nog meer mobiele frituren, BBQ-wagens en pastabars. De laatste wagens lijken inderdaad op kleine woonwagens. Dat zijn foodtrucks die door een wagen of truck op het terrein worden gereden. Die geraken makkelijker door zand en modder dan een foodbar die in een bestaande bestelwagen is gebouwd.”

“Ik vind het helemaal niet erg om te werken terwijl de andere mensen vrij zijn en tijd hebben om te feesten”

“Het klopt misschien een beetje dat ik een gat of gaatje in de markt heb gevonden. In 2017 hebben we namelijk 722 evenementen gedaan met onze wagens over heel België. Daar zijn geen echte foodtruckfestivals bij. Wij concentreren ons op organisaties zoals de Parkies festivals en andere muziekfestivals. De kans is zeer groot dat wij deze zomer ook op één van de campingsites van Rock Werchter staan met enkele foodtrucks.”

Datum in 2019

“Maar ook particulieren vinden vlot de weg naar ons. Verleden jaar hebben meer dan 300 particulieren een beroep gedaan op ons. Ja, dat is inderdaad bijna de helft van onze klanten. Er zijn zelfs al klanten die een datum hebben geprikt in 2019, kwestie van zeker te zijn dat we vrij zijn.”

“Ik doe alles samen met mijn vriendin Tine. Maar zij doet ook nog haar normale job in AZ Delta. Ja, dat is inderdaad keihard werken, vooral in de zomer. Dan is het doorbijten want het gebeurt dat wij de hele nacht werken, dan moeten opruimen en de volgende dag op een andere plaats staan. In de zomer doen wij vijf evenementen per dag. We hebben dan heel veel extra’s en jobstudenten nodig. Dat is niet altijd makkelijk maar we hebben goede jobstudenten via de collega’s van Tine in AZ Delta. Die stellen dat voor aan hun dochters en zij draaien zeer goed mee in ons team.”

“De kans bestaat dat we op één van de campingsites van Rock Werchter staan met enkele foodtrucks”

“Ik probeer ook zo veel mogelijk zelf aanwezig te zijn op de plaatsen waar wij werken. Dat betekent inderdaad heel veel rondrijden door België maar dat deert mij niet. Of ik een chauffeur heb? Neen, waarom zou ik! Ik ben nog jong genoeg om de afstanden aan te kunnen en ik ben zeker niet bang om in slaap te vallen onderweg.”

Veel sociaal contact

“In de wintermaanden is het rustig in onze stiel en dan neem ik de tijd om uit te rusten, om eens op reis te gaan en de batterijen op te laden. Ik vind het ook helemaal niet erg om te werken terwijl de andere mensen vrij zijn en tijd hebben om te feesten. Ik ben onder de mensen, heb veel sociaal contact en de mensen zijn blij als ze bij mij komen. Het is een superjob. Maar toch zal ik misschien nog in loondienst eindigen. Ik weet niet of ik deze job zal kunnen volhouden tot ik 67 word (lacht).”

Zomerbar voor 2.000 bezoekers aan Euro Shop

Francis Claeys en Jurgen Rosseel pakken deze zomer ook uit met een zomerbar. “Achter de tweede parking van de Euro Shop komt van juni tot half september in een weide van 120 meter op 32 meter een hippe zomerbar. De inkom zal langs de grote baan aan de Euro Shop zijn. Via een rij palmbomen en zuiderse muziek komen de bezoekers in de ontmoetingsruimte in open lucht. Aan de ene kant vinden we de bar die 15 meter lang is en aan de andere kant een tent van 200 vierkante meter waar ‘s avonds een DJ lounge muziek zal draaien. Daarachter komt een zithoek in open lucht met een kleine bibliotheek en een LED-scherm waarop we het WK voetbal en de Ronde van Frankrijk zullen tonen. We voorzien eveneens een kinderspeeldorp en op zondagnamiddag brengt er een clown kinderanimatie.”

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier