Fotogenieke fietsroutes doorheen Wielsbeke en omstreken

© NVR
Redactie KW

Stad-Land-schap ‘t West-Vlaamse Hart ontwierp met acht gemeentes zes fietsroutes in en rond Tielt. “Zes Fietsroutes zijn het middel bij uitstek om het erfgoed, de natuur en het landschap in de regio te promoten”, klinkt het.

‘t West-Vlaamse Hart verenigt zeventien gemeentes in de arrondissementen Roeselare en Tielt. Acht ervan – Tielt, Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Wingene en Wielsbeke – kozen voor een samenwerking met zes fietsroutes. “De mensen moeten weten dat onze eigen gemeentes ook veel te bieden hebben. De routes gidsen hen langs fotogenieke plaatsen die nog niet bekend zijn bij het grote publiek”, gaf Wielsbeeks schepen van toerisme Magda Deprez aan.

In totaal zijn de fietsroutes goed voor 233 kilometer rond Tielt. De focus ligt op het historische aspect en de mooie natuurplekjes. “In Wingene start de fietsroute Rit door de geschiedenis. De naam Zwevezele vinden we bijvoorbeeld al terug in de tijd van Julius Caesar. Die belangrijke geschiedkundige plekjes doen we aan”, aldus schepen Brecht Warnez uit Wingene. In en rond Wielsbeke en Oostrozebeke vind je de route De drie waterlopen. “Die richt zich op de Leie, het kanaal Roeselare-Leie en de Mandel. De natuur staat centraal in deze route. Op prachtige plekjes zoals het André Demedtshuis en de oevers van de Mandel kan je even uitrusten en genieten van het mooie uitzicht”, geeft Olivier De Marez, die schepen in Oostrozebeke is, aan.

Huzarenstukje

Een route met de start in Tielt loopt dan weer langs verschillende kapelletjes. “De Tieltse landbouwersgemeenschap was heel gelovig. Daarom vind je langs de kleinere straatjes tussen de akkers een hele hoop kapelletjes”, zegt Céline D’Hulst uit Tielt. Verder is er nog de route China, Koers en Liefde. Die start in Pittem. “Missionaris Ferdinand Verbiest kreeg een Chinese staatsbegrafenis. Koolskamp Koerse brengen we ook onder de aandacht en verder trekt de route naar de woonkern met de naam De Liefde.” In Dentergem begint een route die trekt richting de Baliekouter in Wakken en richting Machelen-aan-de-Leie. De route Maria en de beer start in Meulebeke en trekt die richting twee molens en de Ginstegrot. “Het uitstippelen was een huzarenstukje. De idee reep het eerst bij de een kleinere intercommunale die overging in ‘t West-Vlaamse Hart. We zijn blij dat dit nu in de praktijk omgezet is. Stuk voor stuk zijn het unieke routes”, besluit Magda Deprez. Fietsroutekaarten zijn te verkrijgen op verschillende openbare plaatsen in de betrokken gemeentes. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier