Fons en Geert zijn de nieuwe postoversten in Roeselare

Fons De Backere, afscheidnemend officier Eric Veracx en Geert Desender op oefening. © (Foto SB)
Peter Soete

Fons De Backere (36) en Geert Desender (47) zijn sinds begin 2018 officieel de nieuwe postoversten van de Roeselaarse brandweerkazerne. Ze blijven in de toekomst ook allebei operationeel actief.

Eric Veracx heeft al van in juni afscheid genomen als postoverste van de Roeselaarse kazerne en bekommerde zich louter en alleen nog om brandpreventie. Fons De Backere en Geert Desender waren vanaf dan al waarnemend postoverste en werden dit na hun benoeming tot adjudant vanaf 1 januari dan ook officieel.

We troffen beide nieuwe postoversten op een oefening op een verlaten fabriekssite. “Ik ben afkomstig van Blankenberge maar ben door mijn job als beroepsbrandweerman op 20-jarige leeftijd een Roeselarenaar geworden”, lacht Fons De Backere. “Mijn echtgenote, onze twee kinderen en ik wonen in Roeselare en we hebben hier ons leven uitgebouwd. Ik ben dus onmiddellijk na mijn studies beroepsbrandweerman geworden en heb de kans gekregen om door te groeien en dit vooral onder de vleugels van Eric Veracx. Ik, en veel brandweermannen, hebben veel knepen van het brandweervak geleerd van Eric. Daarvoor zullen we hem natuurlijk altijd dankbaar zijn. En nu ben ik samen met Geert Desender postoverste van de Roeselaarse kazerne en hebben wij samen de operationele leiding.”

“Ik ben ook geen echte Roeselarenaar”, lacht Geert Desender. “Ik ben afkomstig van Westrozebeke maar woon in Hooglede. Daar ben ik trouwens 19 jaar geleden begonnen als vrijwillig brandweerman en ben ik nog steeds oproepbaar. Zeven jaar geleden ben ik beroepsbrandweerman in Roeselare geworden en twee jaar geleden werd ik bevorderd tot sergeant. Nu ben ik adjudant en hebben Fons en ik een duobaan als postoverste. Maar we blijven ook operationeel actief, dat verandert niet.”

Prima getraind

“Met twee verantwoordelijken zal het ook iets makkelijker zijn om alle zaken op te volgen en te begeleiden. Eric was alleen verantwoordelijk voor de brandweerkazerne in Roeselare sedert de zonehervorming en dat moet niet altijd eenvoudig geweest zijn”, gaat Fons verder. “Ik zal nu vooral de pro-actie en de preventie coördineren terwijl Geert zal instaan voor alles wat personeel betreft zoals planning, vakantie, betaling, enz.”

“Het wordt makkelijker om alles op te volgen met twee”

“Er zijn nu 34 beroepsmensen in Roeselare en een 70-tal vrijwilligers”, vertelt Geert. “Er zouden zeker nog beroepsmensen mogen bijkomen want Roeselare blijft op een minimumbezetting draaien. Dat wil niet zeggen dat onze slagkracht en onze dienstverlening daaronder te lijden heeft want onze vrijwilligers zijn ook prima getraind en kunnen alle situaties aan waarmee hun collega-beroepsmensen worden geconfronteerd.”

Minimumbezetting

“Het komt er op aan om onze mensen doorgedreven opleidingen en trainingen te blijven geven want we willen een kwaliteitsvolle dienstverlening blijven aanbieden met gespecialiseerd personeel. Indien we meer mankracht zouden hebben, zou het natuurlijk eenvoudiger zijn om opleidingen en operationele taken te combineren”, bedenkt Fons.

“We zijn nu bijvoorbeeld op oefening en als er een oproep binnen komt dan moet er van hier vertrokken worden, in de kazerne zijn er momenteel geen manschappen meer.”

“Dat lukt uiteraard ook want we hebben alle eerstelijnsmaterieel mee, maar er moet meer nagedacht worden over mogelijke praktische consequenties wanneer een kazerne draait op een minimumbezetting.”

“Maar er komen manschappen bij en we zijn ook blij dat we een logistieke opslagloods ter beschikking hebben. Hierdoor komt er meer plaats vrij in de kazerne. Ja, we zien de toekomst positief tegemoet.”

Luitenant Eric Veracx blikt terug

Eric Veracx heeft er een leven bij de brandweer opzitten. Hij kwam op 14-jarige leeftijd bij de jeugdbrandweer, werd als jongvolwassene beroepsbrandweerman en groeide door tot officier na allerlei opleidingen en examens. Tot juni 2017 was hij ook postoverste van de Roeselaarse kazerne. “Ik heb een prachtige loopbaan gehad”, vertelt Eric. “Dat kan ook niet anders als je van je hobby je beroep mag maken en als je zo veel kansen krijgt.”

“Ik ben altijd een vurige minnaar van de brandweerhervorming geweest, zeker geen koele minnaar! Die brandweerhervorming was nodig en ik ben trots dat ‘onze commandant’ daar de architect van is geweest. Maar ik ben wel ferm geschrokken van de impact op onze zone. Ik had gedacht dat we te maken zouden krijgen met een uitbreiding van ons team maar dat draaide dus anders uit. Ik had het daar inderdaad een beetje moeilijk mee.”

“Maar ik zal het nog moeilijker hebben met het afscheid van de kazerne en van de manschappen. Die kameraadschap, de fratsen in de kazerne, de betrokkenheid en gedrevenheid die het grootste deel van mijn leven hebben bepaald zal ik ongelooflijk missen. Gelukkig hebben ze mij al verteld dat ze me graag zullen zien komen in Groep 7. Er zijn zes actieve groepen in de kazerne en Groep 7 zijn de ‘pompiers op rust’. Ik word natuurlijk lid. ”

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier