Fonds opgericht voor overleden Deerlijkenaar Dieter De Cauderlier

V.l.n.r. prof. dr. Johan Swinnen, Frederic Manhaeghe, Anne-Mie Decavel, prof. dr. Luc Sels (rector KU Leuven), Phyline De Cauderlier en dr. Jeroen Ceuppens tijdens de voorstelling van het Dieter De Cauderlier Fonds voor Hersentumoren. © DRD
Redactie KW

In de universiteitshallen van KU Leuven werd het Dieter De Cauderlier Fonds voor Hersentumoren officieel boven de doopvont gehouden. De naaste familieleden van de in 2017 overleden Deerlijknaar mochten een cheque van 21.000 euro overhandigen.

Op 25 augustus 2017 overleed Dieter De Cauderlier aan de gevolgen van een hersentumor. Hij werd slechts 32 jaar. Al tijdens zijn ziekte zetten zijn familie en vrienden zich in voor het onderzoek naar hersentumoren. Na zijn dood blijft hun engagement even sterk. Meer nog, om Dieter te eren en lotgenoten betere kansen te kunnen bieden, richtten zij aan de KU Leuven het Dieter De Cauderlier Fonds voor Hersentumoren.

gerichte therapieën

“Men blijft vooruitgang boeken in de strijd tegen kanker”, verduidelijkt Phyline De Cauderlier, zus van Dieter. “Voor bepaalde vormen van kanker blijft het echter zoeken naar gerichte therapieën met minder neveneffecten of blijvende gevolgen. ‘Dieters Fonds’ wil het onderzoek naar hersentumoren ondersteunen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën bevorderen. Even belangrijk is de steun aan projecten die de opvang van patiënten en hun naasten willen verbeteren, ook na de behandeling.”

Professor Johan Swinnen, kankeronderzoeker aan de KU Leuven en vicevoorzitter van het Leuvens kankerinstituut (LKI), is voorzitter van het fonds. Hij is zelf vader van een zoon die de gevolgen van een kankerbehandeling moet dragen. “Hersentumoren blijven vaak moeilijk te behandelen en de gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving zijn ingrijpend. Met de steun van het fonds willen we hier verandering in brengen. Ik heb Dieter zelf gekend als lotgenoot van mijn eigen zoon en had een briefje voor hem mee tijdens mijn tocht naar Compostela. Ik ben dankbaar en trots dat ik de moedige strijd van Dieter kan verderzetten.”

Benefiet

De medebestuurders van het nieuwe fonds zijn professor Johan Menten en professor Gabriele Bergers. Ook dr. Jeroen Ceuppens is medeoprichter. Hij behandelde Dieter in AZ Groeninge in Kortrijk. Griet Van der Perre, fundraiser voor het LKI, is secretaris van het fonds. “De opbrengst van de tweede uitgave van het fiets- en wandelevenement BeneFIETS, dat op 1 juli werd georganiseerd, vormt het startkapitaal van Dieters Fonds”, gaat Phyline De Cauderlier verder.

“Met heel veel trots hebben we op die manier een cheque van 21.000 euro kunnen overhandigen. Over twee jaar, in 2020, staat er een nieuwe uitgave van BeneFIETS op het programma. Ondertussen zullen we proberen het fonds zoveel mogelijk naambekendheid te geven. Ook al kunnen we Dieter niet meer helpen, we hopen hiermee zijn lotgenoten meer kansen te geven. Mijn broer stond altijd klaar voor iedereen, nu is het aan ons”, besluit Phyline De Cauderlier. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier