Florian Van Acker krijgt het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap

© Bart Vandenbroucke
Jos Remaut

Dit is een hoge onderscheiding die elk jaar door de Vlaamse regering wordt uitgereikt ter gelegenheid van 11 juli, de Vlaamse feestdag. Florian krijgt het ereteken op voordracht van minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

“Florian Van Acker is een voorbeeld van inclusie, integratie én volharding“, motiveert Hilde Crevits haar voordracht.

Florian Van Acker zag het levenslicht in Roemenië en kwam toen hij drie jaar was naar ons land. Hij werd geadopteerd en groeide op in Sint-Juliaan (Langemark). Zijn sportverhaal kon helemaal anders gelopen zijn indien zijn goede vriend hem niet had meegenomen om een avondje te tafeltennissen in ‘t Zonnerad in Zonnebeke. Hij had onmiddellijk de smaak te pakken. 8 of 12 uur trainen per dag : geen enkel probleem voor Florian. Hij geniet van het tafeltennissen en bereikt sterke resultaten. Er is uiteraard de gouden medaille op de Paralympics tafeltennis, maar er is ook de Belgische titel in het valide circuit.

En Florian denkt aan de toekomst. Hij legde zijn theoretisch rijexamen succesvol af en volgt een cursus om trainer te worden. Met een diploma algemene initiator op zak is hij alvast goed op weg. Florian is een harde werker. Hij wil vanuit het buitengewoon secundair onderwijs deeltijds gaan werken. Hij haalde een diploma opstap Frans en basisinformatica via het Centrum voor Basiseducatie.

En Hilde Crevits heeft ook wel een boontje voor hem omwille van de ontwapenende en ongedwongen communicatie waarmee Florian het hart van Vlaanderen veroverde. “Zonder veel woorden : gewoon met een dikke poef !”, zegt de politica die er zelf ook wel een ontwapenende en ongedwongen stijl op na houdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier