Flandria Karabijnschutters uit Torhout krijgen koninklijke titel

De jarige Flandria Karabijnschutters met een stadsdelegatie. Centraal vooraan de gehuldigde Romain Verstringe. © Foto JS
Johan Sabbe

Met een plechtige ontvangst in het oud-stadhuis hebben de Flandria Karabijnschutters, gevestigd in de stedelijke sporthal, hun vijftigste verjaardag gevierd. De vereniging kreeg recent de titel ‘koninklijke maatschappij’ toegekend.

Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter André Vanhooren, secretaris Magali Geers, penningmeester Nico Geers (haar man), jeugdtrainer Jeffrey Tanghe en Frank Tanghe. Nico Geers is de kleinzoon van Maurice Vandecasteele (93), die zowat veertig jaar bij de Flandria Karabijnschutters actief is geweest, onder meer als voorzitter en erevoorzitter.

De club dateert van 1968, toen een groepje vrienden de koppen bij elkaar stak om met luchtdrukkarabijnen hun trefzekerheid te testen. Van bij de start waren er 43 leden 31 schietende en 12 steunende. De voorzitter was Victor Manhaeve, de secretaris André Van Meenen, de penningmeester Romain Verstringe (nu 77) en de bestuurscommissaris Georges Callewaert. Voorts behoorden Roger D’Hulster en Etienne De Vlaeminck tot het bestuur. En de joviale Thierry Van Paemel werd tot erevoorzitter gebombardeerd.

Hulde aan Romain

Etienne De Vlaeminck, die toen het hotel Flandria nabij het station uitbaatte, stelde zijn zaak ter beschikking om de schietstand in te richten. Meteen werd de naam voor de vereniging een feit: de Flandria Karabijnschutters.

“Er werd beslist om elke eerste zaterdag van de maand een schieting te houden”, verduidelijkt Nico Geers. “De eerste had plaats op zaterdag 5 oktober 1968. En op 21 december werd de eerste sireschieting georganiseerd met al meteen als sire… Romain Verstringe, die intussen de volle vijftig jaar lid is. Na acht zaterdagen werden de punten geteld en kon Daniël Steen uit Zedelgem tot kampioen uitgeroepen worden.”

Toen in het seizoen 1975-1976 Etienne De Vlaeminck stopte met de exploitatie van het hotel Flandria Hotel, werd er kort uitgeweken naar café De Karpel op de Markt en uiteindelijk naar de Flandria Ranch in de Ieperse Heerweg, waar de naam weer klopte. In 1982 kwam de club op zijn huidige locatie terecht: de cafetaria van de stedelijke sporthal. Daar hebben de schietingen intussen al 36 jaar plaats.

Pionier Romain Verstringe werd tijdens het gouden feest gehuldigd en met geschenken bedacht. Voor een halve eeuw trouw!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier