‘Fisherman’ Eddy start nieuw leven in Zuid-Frankrijk: “Dit voelt aan als thuiskomen”

© NDZ
Redactie KW

Een kwarteeuw lang was hengelsportzaak Fisherman een vertrouwd gezicht in de Menenstraat, schuin tegenover supermarkt Delhaize. Daar komt de komende maanden verandering in, nu zaakvoerder Eddy Dupon (62) recent besliste om ermee op te houden. Vandaag start Eddy met een totale uitverkoop.

“Mogelijks duiken er nog kandidaat-overnemers op, maar dat is momenteel nog koffiedik kijken. Eens we totaal uitverkocht zijn en de werken aan onze villa in Zuid-Frankrijk achter de rug zijn, verhuis ik samen met mijn echtgenote Ghislaine en moeder Liliane (82) naar het Franse dorpje Campagne-sur-Aude, een dorpje van slechts 600 inwoners, gelegen in het departement Aude, op een kleine 1.200 km van hier. De definitieve verhuizing zal vermoedelijk iets zijn voor eind dit jaar, uiterlijk het voorjaar van 2019”, vertelt Eddy. Vier jaar geleden kocht het koppel er een eigen stek die ze naar hun smaak verbouwden. Leven als God in Frankrijk komt op die manier wel heel dichtbij.

Reuma

Eddy begon zijn actieve loopbaan als technisch verantwoordelijke bij een steenfabriek met vier vestigingen, terwijl echtgenote Ghislaine altijd als boekhoudster werkte. Van jongs af aan was Eddy gepassioneerd door alles wat van ver of dichtbij met vissen te maken had. “Zeven jaar werken alsof het voor mezelf was en twee sluitingen verder, kwam mijn echtgenote Ghislaine met het idee om een eigen zaak te openen. Na maanden van voorbereidingen en verbouwingswerken aan onze woning, gingen we van start. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot een allround hengelsportzaak, vooral gespecialiseerd in vliegvissen”, verduidelijkt Eddy.

“De voorbije twintig jaar gingen we regelmatig op reis naar Frankrijk en bezochten we verschillende streken. Op zekere dag grapte ik tegen Ghislaine dat ik het ginder wel gewoon zou kunnen worden. Ze verklaarde me eerst voor gek, maar moest haar mening al gauw bijstellen”, lacht Eddy. “Mijn echtgenote kampt met reuma en tijdens verschillende vakantieperiodes merkten we dat ze er ginder – dankzij het zachte Middellandse Zeeklimaat dat er heerst – heel wat minder last van had. Daarnaast hadden we vroeger al voor onszelf uitgemaakt dat we hier op termijn niet zouden blijven wonen. Neem daarbij nog het feit dat we zelf geen kinderen hebben en nog slechts enkele familieleden, en de beslissing om ginder onze oude dag door te brengen, was snel genomen”, besluit Eddy.

Eddy en Ghislaine achter hun vertrouwde kassa, waarvan ze binnenkort afscheid nemen. (Foto NDZ)
Eddy en Ghislaine achter hun vertrouwde kassa, waarvan ze binnenkort afscheid nemen. (Foto NDZ)© NDZ

Zoektocht

Vijf jaar geleden begon voor Eddy en Ghislaine de zoektocht naar een geschikte woning. “Ondertussen gingen we nog altijd verschillende weken per jaar op vakantie naar Frankrijk en bezochten we heel wat woningen die te koop aangeboden werden. We wilden vooral een voldoende ruime en rustig gelegen woning waarin alle kamers zich op het gelijkvloers bevinden. Tegelijk moest er ook de mogelijkheid zijn om voor mijn bejaarde moeder een eigen woon- en slaapkamer te voorzien. We namen telkens ruim de tijd om alles uit te zoeken en gingen niet over één nacht ijs.”

“Plots viel ons oog op een villa met ruime tuin gelegen op een bergflank, net naast de rivier, met een wijngaard en -boer als rechtstreekse buren. Na wat onderhandelen over de prijs was de verkoop al snel een feit. De voorbije jaren hebben we aan de villa heel wat werken uitgevoerd, die ondertussen bijna klaar zijn”, gaat Eddy verder. “Zo vertrekken we in maart opnieuw voor twee weken naar ginder, om nog wat schilder- en behangwerken uit te voeren en de woning verder klaar te stomen voor onze verhuizing.”

Zwarte gat?

Angst voor het zogenaamde zwarte gat heeft Eddy niet. “Het wordt uiteraard een totaal andere manier van leven, maar door er regelmatig te vertoeven bouwden we er een ruime vrienden- en kennissenkring uit en zijn we goed geïntegreerd bij de lokale bevolking. Telkens we er zijn, voelt het aan als thuiskomen. Bedoeling is in de eerste plaats om samen van het leven te genieten en ook wat meer tijd te kunnen besteden aan mijn passie, het vliegvissen. Aan rivieren is er in de ruime omgeving alvast geen gebrek. Daarnaast is het niet uitgesloten dat we ons plaatselijk engageren, zo komen we regelmatig onder de mensen”, besluit Eddy. (NDZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier