Firmin en Maria uit Ichtegem zijn 60 jaar getrouwd: “Wereldtop in sierfazanten én tweemaal Elvis ontmoet”

Firmin Roels en Maria Knockaert vierden hun diamanten huwelijksjubileum samen met familie en vrienden. Ze kregen ook felicitaties van een delegatie van het gemeentebestuur. © foto Coghe
Redactie KW

Firmin Roels en Maria Knockaert delen al zestig jaar alle lief en leed. Ze vierden hun diamanten huwelijk bij hun vrienden in het Kakelend Kippenmuseum in Keiem.

Firmin Roels (81) en Maria Knockaert (81) wonen in de Klaverstraat en vierden hun 60ste huwelijksverjaardag in het Kakelend Kippenmuseum in Keiem. De keuze is niet toevallig want Firmin geniet wereldfaam omwille van zijn sierfazanten.

“Mensen van heel de wereld zijn hier over de vloer geweest om sierfazanten om te ruilen of om er een boek over te schrijven of foto’s van te nemen. Niet alleen mensen uit heel Europa, maar ook China, Japan, Vietnam, Mexico, de Verenigde Staten kennen dus de Klaverstraat in Ichtegem”, vertelt Firmin.

Bezoek van Peking Zoo

“Een dame van de Peking Zoo uit China logeerde hier ooit eens omdat ze een boek wou schrijven over sierfazanten en met foto’s wilde illustreren. Nadien kreeg ik een exemplaar toegestuurd…in ‘t Chinees natuurlijk!” lacht Firmin.

“Samen met mijn oudste zoon ben ik lid van de WPA (World Pheasant Association). We proberen nu een fazantensoort die door de Vietnamoorlog en de ontbladeringsmiddelen die door het Amerikaanse leger gebruikt werden daar uitgestorven is, terug in het wild te introduceren. Maria en ik zijn trouwens ook medestichters van Aviornis (vereniging die het kweken van siervogels steunt red.) en zijn daar nu ereleden van.”

De 81-jarige Firmin Roels bij een van zijn sierfazanten.
De 81-jarige Firmin Roels bij een van zijn sierfazanten.© foto Coghe

“Maria kookt ook graag en verzamelt alle recepten die je maar kan vinden. Zij publiceerde ooit een drietal recepten in het boek “De Keuken van ons moeder” dat deel uitmaakt van het culinair erfgoed van België en voor onze huwelijksverjaardag wou ze absoluut dat driegangenmenu serveren en kwam bij haar vrienden van het kippenmuseum in Keiem terecht.”

“Voor mijn legerdienst, die ik in Duitsland deed, was ik lid van de Koninklijke Erewacht en heb vaak wijlen Koning Boudewijn moeten escorteren. Tijdens mijn legerdienst liep ik zelfs een tweetal keer Elvis Presley tegen het lijf, hij deed er dus net als ik zijn legerdienst. Hij koos ervoor om zijn legerdienst in Duitsland te doen omdat dat toen maar drie jaar duurde.”

Drie kinderen

Firmin en Maria hebben drie kinderen Yvan, Wim en Katrien. Er zijn acht kleinkinderen. De drie kinderen wonen allen nogal ver maar Firmin en Maria hebben nog veel contact met hun kinderen via Skype, Facebook of e-mail. Maria kreeg onlangs nog een iPod voor haar verjaardag. Firmin gaat ook nog graag fietsen en als er een wielerwedstrijd is in de buurt dan rijdt hij daar met een vriend naartoe. “Ichtegem is aangekomen”, zeggen ze dan lachend!

(Rudi Ilegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier