Filmstudent Zaur uit Oostende vertelt over zijn ervaringen in de Filipijnen

23/03/18 om 09:00 - Bijgewerkt op 23/05/18 om 14:22

Eind 2017 vertrok filmstudent en oud-leerling van het Koninklijk Atheneum Centrum Oostende Zaur Kourazov (23) samen met een journalist naar de Filipijnen om voor het Eén-programma De Nomaden een reportage te maken over de strijd tegen IS in de stad Marawi. Geconfronteerd met zijn eigen verleden als Tsjetsjeense vluchteling, en met de harde realiteit van zowel oorlog als journalistiek, kwam Zaur terug thuis met een schat unieke ervaringen en interessante inzichten om te delen met de leerlingen van 5 en 6 HWE, in de school waar hij vijf jaar les liep.

Bij vertrek ging Zaur ervan uit dat hij een reportage zou maken met aandacht voor de mens achter de vluchteling. "Ik dacht aanvankelijk dat de eerste opzet van onze documentaire human interest was", aldus Zaur. "Mijn ervaring bleek al snel het tegenovergestelde. Ik kreeg ter plekke meteen het gevoel in de rol van 'Westerse redder' te worden geduwd, wat me totaal niet ligt, niet als mens, maar ook niet als kunstenaar. Ik voelde me schuldig over die geforceerde positie van redder, een soort van held die de mensen daar eens een stem ging geven."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!