Filip Peers zet na 21 maanden al punt achter schepenambt in Zulte: “Ervaring voor het leven”

Tekst tekst (foto MVW)
Redactie KW

Voor Filip Peers (GVZ) was een mandaat als schepen van korte duur. Hij werd op 14 oktober niet verkozen, zijn partij GVZ viel terug op één zetel. Filip is aan zijn laatste dagen als schepen bezig. Na een (korte) periode van 21 maand worden de lichten definitief gedoofd.

Je was zes jaar geleden kandidaat op de nieuwe lijst GVZ maar toen niet verkozen?

Filip Peers: “Vanuit het ‘niets’ met een nieuwe partij mee de meerderheid, met Open Zulte en N-VA, vormen blijft een historisch feit. We kwamen enkele stemmen te kort voor een derde zetel. Ik werd opvolger. Ik vond het goed dat wij met Olivier Peirs en Annabel Van Poucke een man en vrouw konden afvaardigen naar de gemeenteraad. Achter de schermen werd ik bovendien van heel dicht bij de coalitievorming betrokken”

Van sterrenbeeld ben ik een leeuw, maar brullen is niet mijn stijl

En toen kwam de gemeenteraad van 28 februari 2017?

Filip Peers: “Er was eerst als opvolger de eedaflegging als raadslid. Daarna was er de eedaflegging als schepen. Ik mocht op de stoel plaatsnemen van schepen Annabel Van Poucke, die ermee stopte. Ik ging eerst in de publiekzone mijn boeket bloemen halen om dit haar te overhandigen”.

Je had een pak bevoegdheden: burgerlijke stand, dierenwelzijn, feestelijkheden en andere.

Filip Peers: “Op mijn eerste dag als schepen werd een aantal fracties op het recyclagepark betalend. Ik ben daar gaan zien of alles vlot verliep. Ik kon mijn ervaringen in het zakenleven volop inzetten om op een onderbouwde manier dossiers naar voor te brengen. Zo had ik heel snel door dat er flink wat intresten bespaard konden worden op een nogal onduidelijke prefinanciering van ons rioleringsnetwerk. Ik ben blij al die ervaringen mee te nemen in het verdere leven”.

Als schepen voltrok je op het gemeentehuis de huwelijken, soms vijf op één dag. Betekende dit ook ‘vijfmaal’ drinken en klinken met de pas gehuwden?

Filip Peers: “De eerste ‘trouw’ op 18 maart 2017 zal ik niet vlug vergeten. Het was de dag van de voetbalbekerfinale Zulte Waregem-Oostende. De bruidegom ging naar die finale kijken. Zo verscheen die eerste trouw meteen in de krant. De mensen hechten meer belang aan het burgerlijk huwelijk. Ringen en extra ceremonie zijn op de plaats. De mooiste huwelijken vond ik deze met meer dan gewone emotie. Als de pasgetrouwden je dan privé het verhaal achter die emotie vertellen, dan vond ik dat een mooi moment.”

“Na elk huwelijk, ook als er vijf op één voormiddag waren, werd er door mij vijfmaal of meer met het glas getikt maar zeker niet telkens gedronken. Ik denk niet dat ik één schijnhuwelijk niet heb doorzien, maar ik heb wel leren schijn-drinken.”

Tijdens de gemeenteraad bleef je altijd opvallend rustig tijdens de uiteenzetting van je dossiers.

Filip Peers: “Ik ben van sterrenbeeld een leeuw, maar brullen is helemaal niet mijn stijl. Als je schepen bent, en daarvoor word je betaald, moet je verantwoording afleggen en maken dat je grondig voorbereid bent. Wie uit die rol valt moet zichzelf in vraag stellen, al moet ik toegeven dat er soms wel oneerlijk werd gedebatteerd en halve of volledige onwaarheden werden gelanceerd. Dat hoort bij het spel dat politiek nu eenmaal is”

Wat brengt de toekomst?

Filip Peers: “Ik zou het graag weer rustiger aan doen. Vanuit bepaalde adviesraden trekt men echter aan de mouw. Ik ga wel meer tijd hebben om gitaar te spelen, met de bluesband op te treden en festivals te bezoeken.” (RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier