Fietsfestijn leeft in Moorslede

De sportraad is er klaar voor, met Eric Verhelle, schepen Jurgen Deceuninck, Martin Boens, Alain Winne, sportfunctionaris Stefaan Degryse, Henriette Vanryckeghem, Alexandzer Claeys, Hilde Dejonghe, Jan Himpe en Henk Smagghe. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Op zaterdag 18 en zondag 19 mei vindt de 29ste editie van de fietsmarathon plaats. Tijdens het hele weekend kunnen sportievelingen opnieuw rondjes afhaspelen in het centrum van Moorslede. Op de Marktplaats is er opnieuw heel wat animatie voorzien. “We merken dat de mensen fan zijn van het bestaande concept.”

Maandagavond kwam de sportraad samen om de laatste voorbereidingen te treffen voor de fietsmarathon, het jaarlijkse wielerevent in het hartje van de gemeente. Dit jaar kunnen we al voor de 29ste keer gaan fietsen. De organisatie is ook zeker van heel wat volk: “De fietsmarathon leeft nog altijd binnen onze gemeente. Jaarlijks hebben we toch een 800-tal fietsers”, aldus Stefaan Degryse, sportfunctionaris van Moorslede.

De toekomst van het evenement hing vorig jaar aan een zijden draadje toen het moeilijk was om een geschikte datum te vinden. “Er was vorig jaar in mei zoveel te doen in Moorslede dat we overwogen om het over een andere boeg te gooien. Tijdens een infomoment werd echter al snel duidelijk dat heel wat verenigingen het spijtig zouden vinden mocht er geen fietsmarathon zijn. Daarom gaan we gewoon verder op ons elan en mag de fietsmarathon volgend jaar dertig kaarsjes uitblazen”, verduidelijkt Stefaan.

parcours voor kleuters

Op zaterdag 18 en zondag 19 mei is er opnieuw een parcours uitgestippeld in het centrum van Moorslede. Fietsers starten op de Marktplaats en rijden richting Breulstraat. Via de Slypsstraat, Procureurstraat, Dadizeelsestraat en Roeselaarsestraat komen de deelnemers terug aan op de Moorsleedse markt. Voor de kleuters, geboren in 2013 en later, is er een aparte omloop voorzien. Zij rijden van aan de Marktplaats naar de 6de Jagersstraat om via de Brevierweg en de Kerkstraat terug bij de start te komen.

We hebben overwogen om het over een andere boeg te gooien, maar mensen rekenen op deze formule

Op zaterdag worden de twee parcours tussen 14 en 22 uur vrijgegeven. Op zondag kan je rondjes afhaspelen tussen 9 en 17 uur. Naar jaarlijkse gewoonte hebben heel wat verenigingen de fietsmarathon met rood aangestipt in hun agenda. Voor de verenigingen wordt er ook een apart klassement opgemaakt. Om daarin opgenomen te worden, moet een groep uit minstens tien personen bestaan.

Heel wat Randanimatie

Ook dit jaar valt er heel wat te beleven naast het parcours. Het hele weekend is de politie aanwezig om fietsen te graveren. Wie een probleem heeft met zijn of haar fiets, kan terecht bij de stand van ‘Velomobile’. Ook de koninklijke harmonie helpt mee om van de fietsmarathon een feest te maken. Op zaterdag is er een wandelconcert en op zondag zijn er twee optredens in de tent. Wie van covers houdt, komt op zaterdagavond best naar de Marktplaats. De groep Nightshift, met banden in Moorslede, staat er op het podium. Voetbalclub SV Moorslede en biljartclub THOK slaan ook dit jaar de handen weer in elkaar. Op zondag organiseren zij hun eetfestijn. Een dj zorgt die dag ook voor extra ambiance op de markt. Ook gymclub Gympies laat zich niet onbetuigd. Zij tonen op zondag hun kunnen.

Schepen neemt voortouw

Enkele jaren geleden werd er ook beslist om een wielertoeristenrit op zondagmorgen te organiseren. Ook dit jaar gaat die rit in groep door. Schepen van sport Jurgen Deceuninck (STERK), zelf vroeger een ervaren wielrenner, neemt de groep om 8.30 uur op sleeptouw voor een tocht van 65 kilometer. Er zal gemiddeld aan zo’n 25 km per uur gefietst worden. Wie wil deelnemen aan de rit, betaalt 3 euro. Bij aankomst krijgen deelnemers een gratis consumptie. (BF)

Meer info over het programma via de sportdienst op tel. 051 77 85 17 of via het e-mailadres sport@moorslede.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier