Fietsbieb Westkust in Veurne op nieuwe locatie

OCMW-voorzitter Anja Pilet, Nina Demarcke, coördinator Fietsbieb Westkust, Tiebe De Bruycker, diensthoofd sociale dienst OCMW Veurne, Jean-Pierre Vantielcke en Herbert Clarebout, OCMW-leden en enkele vrijwilligers van de Fietsbieb. © JTY
Redactie KW

In maart 2016 opende de Fietsbieb een uitleenpunt in de Sporkijnstraat 8 in Veurne. Op 6 oktober dit jaar verhuisde deze uitleendienst naar de loods van de Technische Dienst van het OCMW Veurne, op het domein van het Rustoord ‘Ter Linden’ met het oog op meer samenwerking.

Anja Pilet, voorzitter van het OCMW en zelf mama van een kleuter, staat ten volle achter dit project. “Een kinderfietsje kost behoorlijk wat geld en na enkele jaren zijn de kinderen het fietsje alweer ontgroeid”, zegt Anja. In de Fietsbieb kan je voor je kind of kleinkind tot 12 jaar, één jaar lang een fiets ontlenen en gebruiken voor slechts 20 euro per jaar.

Deze tweedehandsfietsjes zijn tip-top in orde en worden regelmatig nagekeken op eventuele gebreken. De ontleners kunnen ook tijdens hetzelfde jaar de fiets gewoon omwisselen. Er wordt een waarborg van 20 euro gevraagd, die je terug krijgt bij het inleveren van je fiets.

Personen die een kinderfiets schenken aan de Fietsbieb krijgen een waardebon om één jaar lang een kinderfiets van de Fietsbieb te gebruiken. De Fietsbieb is er voor alle Veurnaars en dus niet enkel voor cliënten van het OCMW. Iedereen kan er terecht elke eerste zaterdag van de maand tussen 14 en 16 uur, behalve in augustus.

Bewoners van ‘Ter Linden’ worden ingeschakeld

Bewoners van ‘Ter Linden’ samen met enkele vrijwilligers zijn betrokken bij het herstellen van de fietsjes in een goed ingericht atelier op het domein. “Dit zorgt ook voor een nieuwe alternatieve dagbesteding voor cliënten van de sociale diens”, verduidelijkt Anja. Ze durft ook al luidop dromen van enkele nieuwe projecten zoals een samenwerking tussen de Fietsbieb en de kringloopwinkel om eventueel een ‘repair café’ in te richten.

“Ook workshops organiseren waar je leert kleine herstellingen uitvoeren moet in de toekomst mogelijk gemaakt worden”, besluit Anja. De fietsbieb draait volledig op vrijwilligers en is een initiatief van beweging.net West.

Ook op andere plaatsen in de regio werden Fietsbiebs opgestart. In West-Vlaanderen zijn er ondertussen 17 uitleenposten en ook in andere provincies ontluikt de werking van de Fietsbieb, zegt Nina Demarcke, coördinator Fietsbieb Westkust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier