Fien Fonteyne uit Lo zamelt bh’s in voor de Ethiopische vrouwen

Fien Fonteyne en Arthur Wyckaert bieden de vrouwen letterlijk een steuntje. © Foto KVCL
Redactie KW

Fien Fonteyne uit Lo verblijft, samen met haar vriend Arthur, nu al iets meer dan twee maanden in Ethiopië voor hun werk. Het koppel werd getroffen door de armoede in dat land. Om de plaatselijke vrouwen te helpen, lanceert Fien een oproep om bh’s in te zamelen.

Fien Fonteyne uit Lo en Arthur Wyckaert uit Stavele vertrokken begin september voor een jaar naar Mojo in Ethiopië. Het koppel werkt er voor Desa Plants, een afdeling van Decock Plants uit Komen. Dat bedrijf is gespecialiseerd in de productie van jonge planten.

“We verblijven nu al iets meer dan twee maanden in het prachtige Ethiopië, maar stilaan wordt het ons duidelijk dat er hier ook veel armoede is”, zegt Fien Fonteyne.

40 euro per maand

“In het kader van mijn tijdelijke job als HR-manager kom ik in contact met heel veel mensen. Het valt me op dat veel van hen gescheurde en oude kleren dragen en dat de vrouwen vaak geen bh dragen. Maar als je weet dat het gemiddeld inkomen van iemand uit de lagere klasse in Ethiopië amper 40 euro per maand bedraagt, dan is het begrijpelijk dat velen het zich niet kunnen veroorloven om een bh te kopen.”

Dus lanceerde Fien via sociale media een oproep om massaal bh’s te doneren en de plaatselijk vrouwen in Ethiopië letterlijk en figuurlijk te ondersteunen.

“Wie ongebruikte of oude bh’s in zijn kast heeft liggen, kan die naar het administratief centrum in Lo brengen”, zegt Fien. “Daar staat er een box waar je oude of niet gebruikte bh’s in kan deponeren. Alle maten zijn welkom, ook sport-bh’s. Met kapotte bh’s kunnen we echter niets aanvangen.”

Al meer dan 200

De oproep viel niet in dovemansoren. Zo staat de teller momenteel al op meer dan tweehonderd bh’s. “Ik wil iedereen bedanken die tot nu toe al een bh heeft gedoneerd”, besluit Fien. “De inzamelactie is trouwens nog niet gedaan. Bh’s donneren kan nog tot eind december. Om de zes weken komen we naar België voor een week om in orde te blijven met ons visum om daarna terug naar Ethiopië te vliegen.”

“Je mag er dus zeker van zijn dat de bh’s in de juiste handen terecht komen.” Vorige week dinsdag vertrok de eerste lading bh’s al naar Ethiopië. En de box in het administratief centrum zit al opnieuw behoorlijk vol. Dus binnenkort mogen de vrouwen in Ethiopië een tweede lading bh’s verwachten.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier