Feestvierders stomen praalwagens klaar voor het carnaval in Zwevezele

Kjenta Vangampelaere en Ine Goutry die de leiding nemen de leiding over de tiptiens. Samen bouwden ze een wagen rond elfjes. © Nele
Redactie KW

Prins carnaval Nic Vanthournout en zijn roosje Loes Vandenberghe worden de bekende Zwevezelenaren tijdens de komende carnavalsstoet op zondag 3 maart. Intussen maken heel wat groepen zich op voor een groot feest.

Samen met de kersverse prins wordt carnaval komend weekend een echt dorpsfeest. Op zaterdagnamiddag 2 maart is er kindercarnaval in cc De Wissel. Er wordt een jeugdprins en jeugdroosje verkozen. ‘s Avonds is er de carnavaleske, verklede kroegentocht langs tal van cafés.

Op zondag 3 maart sluit men af met de 51ste carnavalsstoet, die om 14.30 uur start. Vanaf 17 uur is er in de feesttent langs de Tramstraat een prinsenworp, een carnavaleske discobar en de bekendmaking van de winnaars van de stoet. Het gratis optreden wordt dit jaar verzorgd door Luc Steeno en dj Dennis Cartier.

Tiptiens gaan voor elfjes

De Chiromeisjes kijken vol verlangen uit naar het carnaval. Ze bouwen jaar na jaar een eigen wagen en nemen deel met verschillende groepen onderverdeeld per leeftijd. De tiptiens maken een wagen rond elfjes. De tiptiens is de tweede oudste afdeling binnen de Chiromeisjes. De jongeren zijn 15 à 16 jaar oud. Kjenta Vangampelaere (20) en Ine Goutry (21) zijn de leidsters en zij nemen ook de leiding om een leuke carnavalswagen in elkaar te timmeren.

We behalen telkens een mooie plaats in de einduitslag en hopen natuurlijk op een plaats binnen de top tien

“Het is al van bij het ontstaan dat de Chiro aan de stoet deelneemt”, verduidelijkt Kjenta. “Op 18 februari 1969 trok de allereerste carnavalsstoet door de straten. Met de Chiromeisjes en de Chirojongens namen twee groepen van de Chiro deel. Ik hoorde zelfs zeggen dat onze jeugdbeweging het carnaval tot leven bracht. Dat is zeker een reden te meer om ons beste beentje voor te zetten tijdens de stoet.”

Het roosje is volwassenbegeleidster

“Momenteel zijn we volop in de weer met alles in gereedheid te brengen. De praalwagen is bijna af en kent de titel van De Tiptiens Into The Woods. De kinderen beelden elfjes uit, maar dan zonder vleugels. Het wordt een mengeling tussen een elfje en de mens. We behalen telkens een mooie plaats in de einduitslag en hopen natuurlijk op een plaats binnen de top tien.”

“Dit jaar is het heel tof dat roosje Loes van het rode team als koppel verkozen werd tot prinses carnaval. Loes is onze volwassenbegeleidster en wij kennen haar al heel lang. Het kersverse roosje betekent heel veel voor onze vereniging”, ronden Kjenta en Ine enthousiast af.

Op de foto zien we Robin Vanoverschelde, Arno Callens, Warre Vyncke, Barthé Verkest, Kelly Bovyn en Niel Bleyaert. Zij vonden in de 'gele hesjes' inspiratie voor hun wagen.
Op de foto zien we Robin Vanoverschelde, Arno Callens, Warre Vyncke, Barthé Verkest, Kelly Bovyn en Niel Bleyaert. Zij vonden in de ‘gele hesjes’ inspiratie voor hun wagen.© Nele

De KLJ-leden zullen zondag geel kleuren. Er neemt een 80-tal leden aan de stoet deel. Dit jaar maakten de KLJ’ers een praalwagen die hun verhaal rond de gele hesjes compleet maakt. KLJ Wingene steunt alvast de gele hesjes in actie. “Het carnavalsfeest en het feestgedruis dat erbij hoort, hoort ook bij de KLJ van Wingene”, vertelt voorzitter Arno Callens. “Ieder jaar nemen wij trouw aan de stoet deel. Enkele weken op voorhand is het brainstormen om een gepast thema te vinden.”

Wij nemen niet deel om als eerste te eindigen. Ons doel is carnaval Zwevezele steunen en heel veel plezier maken

Dit jaar gaan ze de actuele toer op. “We vonden de acties van de gele hesjes wel een passend geheel om uit te beelden. Het is een echt media-onderwerp en het publiek zal onmiddellijk doorhebben wat wij uitbeelden. We zien het alvast zitten. We zullen geen ruzie maken of geweld gebruiken. We beelden het geheel uit waarbij wij uit de bol gaan en het zotteke uithangen. Naast zot doen, schuilt er ook een duidelijke boodschap voor de toeschouwers in.”

“Er neemt een 80-tal leden aan de stoet deel en ons onderwerp is toegankelijk voor alle leden. Uitbundige kostuums waarbij je bijna onherkenbaar rondloopt, komen bij ons niet aan bod. Een simpel geel hesje en het is geklonken. We maken natuurlijk een praalwagen en daar steken wij toch wat tijd in. Wij nemen niet deel om als eerste te eindigen. Ons doel is carnaval Zwevezele steunen en heel veel plezier maken. Wij willen de mensen zien lachen en stralen, want daar draait carnaval juist om. Nu nog hopen op een zonnige zondag en dat de stoet zonder ongevallen of incidenten mag verlopen.”

(Nele Sabbe)

Meer info over de festiviteiten: www.carnavalzwevezele.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier