Fatima en John zijn vrijwilligers in De Antenne in Oostende

d
Redactie KW

Sinds de sociale kruidenier Antenne meer dan een jaar geleden werd opgestart, draait de zaak op volle toeren. Ook hier zetten heel wat vrijwilligers zich in. Onder hen John en Fatima. “Het allerleukste aan vrijwilliger zijn in Antenne? Er kunnen zijn voor de mensen die het nodig hebben.”

De Antenne opende in 2016 de deuren in de Torhoutsesteenweg 291. Het is een sociale kruidenier, waar mensen met een laag inkomen terecht kunnen om aan een verminderde prijs basisproducten te kopen. Wie naar de Antenne komt, kan er maar een paar maanden gebruik van maken. Daarnaast is er ook ruimte voor ontmoeting; er worden workshops gegeven, mensen kunnen een koffie drinken en een babbel doen…

Eerste vergadering

Ongeveer 50 vrijwilligers ondersteunen mee de werking van Antenne. Twee van hen zijn John Degryse (66) en Fatima Douddouti (47). John is nu met pensioen en was vroeger aan de slag bij de kunstacademie en het Conservatorium. Fatima werkte in de bejaardenzorg. “Ik kwam zes maanden geleden toevallig in contact met de Antenne”, vertelt Fatima. “Ik vond het een heel interessant concept en was meteen geïnteresseerd om vrijwilliger te worden. Vandaag sta ik altijd op dinsdag en donderdag aan de kassa.”

John is al van dag één vrijwilliger. “Mijn partner, die hier ook als vrijwilliger werkt, had gehoord dat men dit ging opstarten. We zijn toen naar een eerste vergadering geweest. Met de opening hebben we zelfs de avond voordien nog meegeholpen. Zoals dat meestal wel gaat met een opening, moest er nog van alles gebeuren op het laatste moment”, lacht John. “Wij komen de zaterdagmorgen helpen. Ik help hoofdzakelijk achter de bar. Af en toe steek ik ook een handje bij waar nodig, zoals helpen met de rekken aanvullen bijvoorbeeld.”

nederlands

“Ik vind het een mooi project omdat het mensen in armoede helpt. Er komen ook veel alleenstaanden, veel oudere mensen die hier sociale contacten hebben. Daarnaast heb je nog mensen van vreemde origine. Ik spreek ook Arabisch, maar ik spreek altijd in het Nederlands. Dan zeg ik: nee, in het Nederlands”, lacht Fatima, die van Marokko afkomstig is maar in Amsterdam is geboren. “Ik vind het belangrijk dat mensen hun Nederlands hier kunnen oefenen. Velen onder hen willen het graag, maar durven niet altijd.”

“Het is niet de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk doe”, zegt ze. “Maar nu is het vijf jaar sinds ik niet werk en dus is dit ideaal voor mij. Mocht ik kunnen, ik sta hier elke dag.”

“De mensen appreciëren dat ook”, pikt John in. “Soms kom je eens iemand tegen langs straat en dan krijg je altijd een vriendelijke goedendag terug.”

Voldoening

“Het allerleukste aan vrijwilliger zijn in Antenne? Er kunnen zijn voor de mensen die het nodig hebben. Ik ben blij dat dit initiatief bestaat, zeker voor alleenstaanden”, zegt Fatima. “En voor mezelf ook natuurlijk. Ik leer heel veel mensen kennen. Ik begrijp wat het is: ik ben ook alleenstaand en heb zes kinderen. En je leert er ook van. Je ziet zaken, komt met personen in contact die je anders misschien niet zou ontmoeten.”

“Voor mij is het leukste ook het sociale contact. Zeker als je weet dat je echt wel gewaardeerd wordt. En daarbij: ze zeggen dat vrijwilligers vijf jaar langer leven hé”, lacht John. “Het geeft voldoening.”

De Antenne zoekt nog vrijwilligers. Wie interesse heeft kan contact opnemen met antenne@sho.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier