Fans overhandigen petitie voor Willy Lustenhouwerstraat aan Brugse burgemeester

Burgemeester De fauw en schepen Blontrock lieten verstaan dat ze de aanvraag zeker willen steunen. Hier naast initiatiefnemer Koen De Brabander en schepenen Philip Pierins en Mathijs Goderis. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In aanwezigheid van diens dochter overhandigen sympathisanten van de in 1994 overleden Brugse conferencier Willy Lustenhouwer een petitie voor een Lustenhouwerstraat aan het Brugse stadsbestuur.

De kans dat de Brugse Conferencier Willy Lustenhouwer een eigen straat naar zich vernoemd krijgt in 2020, het honderdste jaar na zijn geboorte, is aanzienlijk gestegen. De beheerders van de populaire Facebookgroep ‘Brugs is oltied Schoane’ opperden onlangs op hun forum de vraag of het geen tijd werd voor een Willy Lustenhouwerstraat. Dit gezien generaties Bruggelingen toch opgegroeid zijn met zijn leuke maar soms ook bedachtzaam-nostalgische liedjes en vooral zijn dolle fratsen.

Lustenhouwer liet de Stadsschouwburg talloze keren vollopen voor zijn onemanshows en typetjes als Molviene, Ziromtje en Fikken den droenkoard behoren tot het collectieve geheugen. De leden van de Facebookgroep waren al vlug enthousiast en riepen op tot een petitie.

Stedelijke commissie beslist

In nauwelijks een week tijd werd de online petitie door meer dan 1.100 mensen ondertekend. Deze namiddag werd de petitie overhandigd aan burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en schepen voor Cultuur Nico Blontrock (CD&V). Ook de schepenen Philip Pierins en Mathijs Goderis tekenden present.

“Er zijn al heel veel straatnamen naar geestelijken vernoemd; ik hoop dat nu ook eens een icoon van de Brugse volkscultuur de kans krijgt om een eigen straat naar zich vernoemd te krijgen”, sprak initiatiefnemer Koen De Brabander. Burgemeester De fauw en schepen Blontrock lieten verstaan dat ze de aanvraag zeker willen steunen. Die aanvraag moet echter eerst passeren via de stedelijke commissie voor Toponymie en Straatnamen maar ook de aanwezige vertegenwoordiger van die commissie, archivaris Jan Dhondt, liet verstaan positief advies te zullen geven.

Duurzaam bewaren

“In 2007 is er een groot deel van het audiovisueel archief van Lustenhouwer aangekocht van het Comité voor Initiatief en in 2012 heeft de gemeenteraad beslist om het legaat te aanvaarden van wijlen mevrouw Lisette De Loose, de weduwe van Willy”, sprak burgemeester De fauw. “Dat legaat bevat onder meer drie ongebonden boekdelen met liedjesteksten en scripts, elf albums met foto’s en heel wat elpees, audio- en videocassettes. Een ware rijkdom voor de fans van het werk van Willy Lustenhouwer. Het is altijd de ambitie van het Stadsarchief om alle audiovisueel en ander archief in stadsbezit op een zo duurzaam mogelijke manier voor de toekomst te bewaren en beschikbaar te stellen voor een breed publiek.”

Na beoordeling van het dossier door de bevoegde commissie gaat het dus naar het College van Burgemeester en Schepenen. Daarna volgt nog een openbaar onderzoek om te kijken of iemand bezwaar heeft tegen het voorstel. De laatste stap is dat het definitief wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier