Fanclubs helemaal klaar voor het nieuwe wielerseizoen

De verwachtingen zijn hoog bij de supporters van Jens Debusschere. © (Foto JS)
Redactie KW

Dit weekend schiet het klassieke wielerseizoen eindelijk weer uit de startblokken. Niet enkel de renners zelf hunkeren naar een portie stevig bonken in de Vlaamse wind, ook de vele fanclubs staan te trappelen om hun helden langs het parcours aan te moedigen. Wij polsten naar de verwachtingen bij vier supportersclans uit onze regio.

“Beste jaren van Jens moeten nog komen”

De JDB-fans, de Dadizeelse supportersclub van profrenner Jens Debusschere, kijken uit naar de start van het nieuwe seizoen. Hun held start zaterdag niet, maar zal volgens de supporters een goede indruk maken zondag tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne.

Debusschere, inmiddels 28, wist de voorbije jaren al enkele mooie zeges in de wacht te slepen. “Hoogtepunt blijft natuurlijk de Belgische titel. Maar ook zijn prestatie tijdens de memorabele winterse editie van Gent-Wevelgem blijft me toch zeker een vast bij”, aldus Aäron Ferret, voorzitter van de Dadizeelse supportersclub.

Ook bij de JDB-fans werd de voorbije weken afgeteld naar de start van het nieuwe seizoen. “Traditioneel openen we het wielerjaar met een etentje. In ons lokaal, café de Sportkring, serveren we papsaus met eieren. Dit is inmiddels een traditie geworden. We kijken natuurlijk ook enorm uit naar het openingsweekend. Jens start niet in de Omloop van het Nieuwsblad, maar zal wel te zien zijn tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne. Ik denk dat hij nu al over goede benen beschikt”, durft de voorzitter te stellen. Jens Debusschere heeft nauw contact met zijn fans. Tijdens de wintermaanden ging hij af en toe meefietsen met enkele vrienden. “Voor Jens is dat natuurlijk gewoon los rijden. We merken dat hij in de winter echt voor de wielersport heeft geleefd.” De leden van de supportersclub denken dat ze ook de komende jaren nog zullen kunnen genieten van de goede prestaties van Debusschere. “Ik denk dat zijn beste jaren er nog aan moeten komen. Mijn droom is Jens ooit Parijs-Roubaix te zien winnen. Ik acht hem daartoe in staat.”

De JDB-fans zullen dit jaar opnieuw tijdens diverse wedstrijden waar hun idool aan de start komt te zien zijn. “De activiteiten blijven zowat dezelfde als de voorbije jaren. Tijdens Gullegem Koerse zullen we opnieuw een drankstand uitbaten. Ook het Belgisch kampioenschap, dit jaar in Binche, staat bij ons met rood aangestipt.” In het najaar organiseren de wielerfans opnieuw hun jaarlijkse quiz ,die toch telkens een pak wielerkenners naar de Pompeschittersgemeente lokt. Wellicht zullen de leden van de Dadizeelse supportersclub ook nog op heel wat andere wedstrijden te zien zijn. “We kennen natuurlijk nog het programma van Jens niet. Twee jaar geleden zijn we gaan kijken naar de Tour de France, vorig jaar moedigden we hem aan tijdens de Ronde van Spanje.”

Fanclubs helemaal klaar voor het nieuwe wielerseizoen
© (Foto CLY)

“Hopelijk kunnen we straks Yves volgen in Tour de France”

Forza Lampaert, de fanclub van Quick-Step Cycling-corryfee Yves Lampaert, doet het net zo goed als de wielerheld zelf. Seizoen na seizoen gaat het aantal leden in stijgende lijn.

Forza Lampaert zag een zevental jaar geleden het levenslicht onder impuls van Andy Vroman, André Mattan en de in november 2015 overleden Wim Van Hecke. Nu kan de fanclub bogen op een enthousiast bestuur en klokte het vorig seizoen af op liefst 260 leden. “Elk jaar zien we dat aantal wat stijgen”, zegt bestuurslid Heide Vandekerckhove (34). “Dat doet deugd, want we willen van Forza Lampaert een levendige bende maken.”

De fanclub probeert zoveel mogelijk wedstrijden in de wijde regio live mee te maken. “En voor het Belgisch kampioenschap leggen we telkens enkele bussen in. Vorig jaar trokken we zo met drie volle autocars richting Antwerpen. Memorabel.”

Ondertussen kan Forza Lampaert al flink wat gadgets van haar poulain aanbieden. “Petjes, polo’s, zonnebrillen… En nu hebben we ook truien besteld. Om wat geld in het laatje te brengen, organiseren we elk jaar een quiz en een kaarting. Daar is Yves ook zelf op aanwezig. Dat bewijst dat hij onze inspanningen waardeert. En op die manier houdt hij ook voeling met zijn supporters.”

Dat Yves Lampaert alleen maar meer ‘volgelingen’ krijgt, is volgens Heide logisch. “Hij blijf een eenvoudige en sympathieke kerel. Dat zien de mensen graag. Onze leden beginnen stilaan uit alle windstreken neer te strijken, zo zijn er voor dit seizoen al mensen uit Maldegem aangesloten.” Die krijgen tweemaandelijks een digitale nieuwsbrief met alle laatste nieuwtjes rond de Stier van Ingelmunster. “Zijn programma, resultaten, fanfoto’s… Er gaat veel werk in, maar de komende maanden zullen we genoeg te vertellen hebben.”

Forza Lampaert staat bekend als de meest luidruchtige supportersgroep van het peloton. “Daar zijn we apetrots op. Voor het BK tijdrijden van 21 juni riep de fanclub van Victor Campenaerts zijn leden nu al op om wat weerwerk te bieden. De ‘concurrentie’ is bang van ons”, glimlacht Heide.

Aan mooie momenten geen gebrek de voorbije jaren. “Maar de winst van Yves in Dwars Door Vlaanderen vorig seizoen blijft het absolute summum. Het feest dat we toen beleefd hebben, dat valt bijna niet meer te evenaren.”

Of het moest zijn dat Yves straks nog beter doet. “Dit weekend moet er tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne toch al iets mogelijk zijn”, vindt Heide. “Dwars Door Vlaanderen hebben we ook weer met rood aangestipt en uiteraard hopen we op een overwinning in Parijs-Roubaix. We duimen ook dat Yves deze zomer voor het eerst de Tour de France mag rijden. Dan trekken we met enkele leden van de fanclub voor drie dagen naar het Tourcircus om onze poulain aan te moedigen.”

Het bestuur van Zico's Fantastico's bestaat naast Arne Beerland uit Steve Grymonprez, Gregory Vandeweghe (uitbater 't Hoekske), Ruben Louage, Geert Lapeire, Wesley Dussessoye en Phil Thevelein.
Het bestuur van Zico’s Fantastico’s bestaat naast Arne Beerland uit Steve Grymonprez, Gregory Vandeweghe (uitbater ‘t Hoekske), Ruben Louage, Geert Lapeire, Wesley Dussessoye en Phil Thevelein.© (Foto SM)

“Spijtig dat Zico de start moet missen door polsbreukje”

Zico’s Fantastico’s is met voorsprong de jongste supportersclub. De officiële voorstelling vond maar een paar weken geleden plaats, op woensdag 7 februari in café ‘t Hoekske in Beveren-Roeselare. De naar Dadizele uitgeweken Ledegemnaar Zico Waeytens, momenteel out met een breukje in de pols, was in de wolken met zijn fanclub, die opgericht werd door vrienden van hem. Voorzitter van de club is Arne Beerland.

“Ik ken Zico van kinds af aan en volg zijn wielercarrière al heel mijn leven”, vertelt Arne. “Ik heb al enkele mooie momenten van op de eerste rij meegemaakt, zoals zijn zege bij de beloften in de Ardense Pijl in 2011 en zijn ritzege bij de profs in de Ronde van België in 2016. Vorig seizoen liep het door omstandigheden iets minder, maar hij was heel gemotiveerd om zich dit seizoen opnieuw te tonen. Bij Veranda’s Willems-Crelan – waar hij Wout van Aert moet helpen, maar ook geregeld zijn eigen kans mag gaan – voelt hij zich bovendien heel goed.”

“Het is dan ook heel spijtig dat hij de start van het nieuwe seizoen mist door een breukje in de pols, dat hij opgelopen heeft bij een val in de openingsrit van de Ster van Bessèges. Hij was immers al goed op dreef. Maar het herstel verloopt heel goed en volgende week mag hij de training hervatten. De eerste koers op zijn programma wordt Nokere Koerse halfweg maart, waarna hij op stage trekt om zich klaar te stomen richting zijn hoofddoelen van het seizoen: Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen”, aldus de voorzitter.

Op naar de honderd leden !

Doordat de club nog maar net bestaat en door de blessure van Zico staan er momenteel nog geen activiteiten op het programma. “In de loop van de week zitten we met het bestuur nog eens samen om te kijken wat we allemaal kunnen doen. Het is uiteraard de bedoeling om geregeld bussen in te leggen naar de koersen van Zico. Normaal zal dat het geval zijn voor de Ronde van Vlaanderen en het Belgisch kampioenschap. Naar Nokere Koerse wordt er nog geen ingelegd, maar we zullen wel al met een aantal vrienden naar daar trekken om hem een hart onder de riem te steken. We kijken alvast enorm uit naar zijn debuut.”

De voorzitter is alvast heel tevreden met de goede start van de Zico’s Fantastisco’s. “We mikten op zo’n vijftig leden om te starten, maar de teller staat al op 65… Dat hadden we nooit verwacht. Het zou plezant zijn om door te groeien naar honderd leden. Het is ook tof om te zien dat er veel jongeren en jeugdvrienden van Zico lid geworden zijn. De sfeer zit dus al meteen goed. Mensen die interesse hebben om lid te worden, zijn nog altijd van harte welkom. Ze kunnen zich voor 10 euro inschrijven in café ‘t Hoekske in Beveren of via Team Zico Waeytens op Facebook.

Naast onder meer de goedkopere busreizen naar de wedstrijden krijgen ze ook enorm veel appreciatie van Zico zelf. Hij is een heel sympathieke jongen, die altijd tijd maakt voor zijn supporters”, besluit Arne Beerland.

Fanclubs helemaal klaar voor het nieuwe wielerseizoen
© (Foto JCR)

“Voor ons stopt het wielerjaar eigenlijk nooit”

De Wally’s uit Staden bestaan acht jaar. Tot vorig seizoen waren de meer dan vierhonderd leden vurig supporter voor de broers Jelle en Jens Wallays. Nu laatstgenoemde heeft afgehaakt, kan men nu nog meer dan anders voor Jelle gaan supporteren. Een van hen is voorzitter Pieter-Jan Gunst.

“In 2010 kwamen we op het idee om voor de broers een supportersclub op te richten in Staden. Meteen was er onder de leden qua leeftijd een ideale mix van jong en oud en dat is nog altijd het geval”, vertelt voorzitter Pieter-Jan Gunst.

“Tijdens het jaar zijn er vier activiteiten. Begin februari is er onze traditionele pannenkoekenkaarting, tijdens de klassieker Gent-Wevelgem is er een ‘meat and eat’ waarbij we met zo’n veertig man samen ontbijten, daarna de koers volgen om te besluiten met een maaltijd in een restaurant in Wevelgem in het bijzijn van onze poulain Jelle. Tijdens ‘Staden kermesse’ is er ook nog ons steakfestijn, om steevast te besluiten in november met een cultuuravond waarbij een komiek de avond kleurt.”

“Massaal aanwezig zijn”

“Het wielerjaar stopt nooit. Maandelijks komen we met ons bestuur wel eens samen om ofwel een activiteit voor te bereiden of anders eens om te keuvelen over Jelles prestaties. Er is altijd een reden om elkaar snel terug te zien. En natuurlijk zijn er de koersen. Daarbij staan er twee met stip genoteerd. In eerste instantie denken we aan de klassieker Dwars door Vlaanderen, die hij enkele jaren geleden trouwens won, en aan Parijs-Roubaix.

Als supportersclub proberen we dan zo massaal mogelijk aanwezig te zijn om hem langs het parcours te ondersteunen en als het moet zelfs te depanneren want altijd hebben we reservewielen of drankbidons bij ons.

Bij het Belgisch kampioenschap en tijdens Gent-Wevelgem zetten we vier minibusjes van tien man in.” Soms zijn er ook speciallekes. “Als er een BK is in de Ardennen, dan maken we er altijd een driedaagse van en huren dan een boerderij. Dit seizoen zal het niet nodig zijn, want Binche is nu ook zo ver niet.”

“Een echte vriend”

Het contact met de renner is goed. “Sinds onze jeugdjaren is Jelle een vriend van ons. Het is dus geen oppervlakkig contact, zoals bij anderen. Met onze webmaster houdt onze poulain trouwens dagelijks contact, al is het soms maar om zijn uitslagen in het buitenland door te geven.”

Pieter-Jan moet niet lang denken over het hoogtepunt. “Voor hem zal dit ongetwijfeld de overwinningen zijn in Parijs-Tours en Dwars door Vlaanderen, wij als supporters hadden nog meer aan het BK in Hooglede enkele jaren geleden. Toen werd een heus ‘Wallydorp’ opgericht en reed Jelle naar een bronzen medaille.”

“De start is dit seizoen alvast niet mis met een ritzege in Argentinië. Verder verwachten we dat hij in de klassiekers weer gaat aanvallen en geregeld ook een mooie uitslag rijden, zoniet een overwinning pakken. Waar, dat maakt ons echt niet uit.”

(SM/BF/SBR/PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier