Familiereünie Vanooteghem in hoeve Blauwpoorte

Verscheidene generaties Vanooteghem kwamen bijeen op de hoeve van hun voorouders, die recent helemaal werd omgebouwd tot feestlocatie. © TVK
Redactie KW

Het was niet de eerste keer dat de afstammelingen van Jules Vanooteghem en Marie Dewulf samenkwamen, maar deze keer gebeurde dat in een bijzonder kader: op de recente helemaal tot feestlocatie verbouwde hoeve De Blauwpoorte in de Leynvaalsstraat (nabij sportcentrum Wembley) waar het 109 jaar geleden allemaal begon.

Jules Vanooteghem en Marie Dewulf uit Ingelmunster trouwden in 1909 en vestigden zich in Heule op een boerderij die ze pachtten van de Kortrijkse openbare onderstand, nu het OCMW. Ze kregen acht kinderen van wie er twee jong overleden. Van de overige zes kinderen bleven er drie ongehuwd (Maria, Martha, Jozef) en waren er drie die een gezin stichtten: Suzanne Vanfleteren-Vanooteghem op de Haantjeshoek in Heule, Anna Bekaert-Vanooteghem in Sint-Baafs-Vijve en Godelieve Baekelandt-Vanooteghem in Ingelmunster. Deze kregen intussen een uitgebreid nageslacht.

‘Kindjeskermis’

“Al van toen we kinderen waren, kwamen we regelmatig met neven en nichten samen op onze boerderij in de Moorseelsestraat in Heule”, zegt Jozef Vanfleteren (78), zoon van wijlen Suzanne Vanooteghem en Eugeen Vanfleteren. “We noemden dat ‘kindjeskermis’. We speelden van alles, tot zelfs velokoers om ter traagst. Het was alleen een kwestie van niet om te vallen! Nadien zijn we ook blijven samenkomen met de kozijns en nichten, zo’n 80-tal. Omdat er van hun kant vraag naar was, hebben we nu ook de jongere generaties uitgenodigd, zodat we met een 120-tal waren. Een unieke gelegenheid diende zich ook aan: de grootouderlijke hoeve is gerestaureerd en gaat binnenkort open als feest- en evenementenlocatie. Op die manier zagen veel jongeren voor het eerst van waar hun familie afkomstig is. We hebben ook verscheidene oude filmpjes vertoond.”

Jules Vanooteghem en Marie Dewulf op hun trouwdag.
Jules Vanooteghem en Marie Dewulf op hun trouwdag.© GF

De Blauwpoorte, destijds ook als Hospitaalgoed bekend, is eeuwenoud. Ze wordt al in 1444 vermeld. Na de families Vanneste en Baert werd Jules Vanooteghem pachter. Vanaf 1958 baatte zoon Jozef de boerderij uit samen met zijn twee zusters. Ze verhuisden later naar het rusthuis en zijn overleden. Vanaf 1991 stond de hoeve leeg en in 1993 verkocht het OCMW het geheel aan privé-eigenaars. Het woonhuis werd gerestaureerd, maar het duurde nog tot voor enkele jaren voor een grondige restauratie werd doorgevoerd volgens de richtlijnen van Monumenten en Landschappen gebeurde. De hoeve is immers sinds 2004 beschermd als monument.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier