Familiekunde Brugge en Koninklijke Gidsenbond delen opendeurdag

Het werd een geslaagde infodag met bijzonder veel bezoekers. © foto PM
Redactie KW

De vereniging Familiekunde Brugge en de Koninklijke Gidsenbond Brugge en West-Vlaanderen delen niet alleen hetzelfde onderkomen, zaterdag hielden zij er ook schouder aan schouder een gesmaakte opendeurdag.

Familiekunde Vlaanderen stelde met de opendeurdag hun nieuwe lokalen voor. De vereniging voor stamboekonderzoek verhuisde immers recent van de hogere verdiepingen naar het gelijkvloers.

Door de onverhoopt grote opkomst voor de infodag leken hun nieuwe lokalen, waar kasten vol documenten en dossiers wachten op geïnteresseerde vorsers, ineens te klein. Maar voorzitter Jo Patteeuw liet het niet aan zijn hart komen, “Integendeel, deze overrompeling bewijst dat het stamboomonderzoek op meer belangstelling kan rekenen dan ooit tevoren.”

Het aanbod van de stad, die eigenaar is van het gebouw, om het gelijkvloers in te palmen, stemt hem bijzonder gelukkig. “Tot voor enkele maanden moest al wie bij ons langs kwam, helemaal de steile trap op naar de tweede en derde verdieping”, vertelt Jo Patteeuw, “Voor oudere bezoekers, op zoek naar informatie omtrent hun voorouders, bleken die trappen spijtig genoeg soms de reden om hun zoektocht te staken.”

Uitzonderlijke collectie

Ook de Koninklijke Gidsenbond, die de eerste verdieping van het oude huis inpalmt, verwelkomde de vele belangstellenden in zijn lokalen en vooral zijn bibliotheek. “Wie Brugge in het hart draagt, is welkom in onze vereniging”, verduidelijkt ondervoorzitter Diederik Naeyaert, “Onze rijk gevulde bibliotheek kan de bezoeker verrassen met een uitzonderlijke collectie met Brugge gerelateerde naslagwerken en literatuur.”

“Deze overrompeling bewijst dat het stamboomonderzoek op meer belangstelling kan rekenen dan ooit tevoren”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock zal zich zijn bezoek aan de twee verenigingen nog lang heugen. Familiekunde Brugge verraste hem met een bijzonder origineel geschenk. Enkele van de vele vrijwilligers stelden namelijk zijn kwartierstaat samen. “Bij de opmaak van een kwartierstaat worden van één persoon, in dit geval Nico Blontrock, alle voorouders opgezocht“, verduidelijkt Jo Patteeuw, “Dus niet enkel de vaders van de vaders, maar alle lijnen langs vader- en moederkant. De kwartierstaat die wij voor de schepen opmaakten waaiert uit tot in het begin van de jaren zeventienhonderd.”

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier