Familie hoopt dat Akhilesh gesloten centrum mag verlaten

Redactie KW

De jongeman kwam vijf jaar geleden naar ons land, maar werd vorige week opgepakt en opgesloten in de Refuge.

Akhilesh Pandoo (23) weet woensdag of hij het gesloten centrum De Refuge mag verlaten of niet. Hij verscheen dinsdagmorgen voor de raadkamer in Brugge nadat zijn advocaat een verzoek tot vrijlating ingediend. “We hopen dat hij naar huis mag”, aldus zijn oom.

Akhilesh Pandoo (23) kwam vijf jaar geleden naar Koolkerke. Toen hij achttien werd verliet hij zijn thuisland Mauritius. Hij woonde er bij zijn grootmoeder, maar had geen contact meer met zijn ouders. Hij wilde automechanica studeren en kwam naar ons land omdat ook zijn oom en tante hier wonen. Dipendra Jodha (44) en zijn vrouw Rumawtee (58) wonen al 25 jaar in Koolkerke. Zij ontvingen Akhilesh met open armen. “Na een maand kon hij al beter Nederlands dan ikzelf“, zegt Dipendra, die zelf een aardig mondje Nederlands spreekt.

In Mauritius heeft hij niemand meer

De familie zakte dinsdagmorgen ook naar de rechtbank af. Sinds Akhilesh in het gesloten opvangcentrum De Refuge in Sint-Andries zit, is het ook voor hen bang afwachten. “We kunnen hem wel gaan bezoeken, maar hij heeft veel schrik”, zegt Dipendra. “In Mauritius heeft hij niemand meer. Stel je maar eens voor dat je gewoon naar een vreemd land gestuurd wordt en zonder geld of kleren moet beginnen.”

De Belgische staat heeft nog geen eurocent aan hem moeten uitgeven

Akhilesh burgerde zich in de vijf jaar dat hij hier woonde wel heel goed in. Hij was vrijwilliger in de plaatselijke kerk en was actief lid in de Koninklijke Harmonie Vermaak na Arbeid. Zij hielden vorige week al een protestactie toen hij werd opgepakt. Ze gingen toen aan De Refuge spelen om hem een hart onder de riem te steken.

Advocaat Suzy Cooleman diende ondertussen een verzoekschrift tot vrijlating in. Dat werd dinsdagmorgen door de Brugse raadkamer behandeld. De zaak werd in beraad genomen en zal woensdag uitgesproken worden. “We hopen vurig dat hij vrij komt”, aldus nonkel Dipendra. “Hij mag uiteraard gewoon weer bij ons komen. We doen het al altijd zo. De Belgische staat heeft nog geen eurocent aan hem moeten uitgeven. Wij zorgen ervoor dat hij alles heeft wat hij nodig heeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier