Familie en vrienden reageren verslagen: “2019 moest eindelijk het jaar van Tessy worden…”

Tessy Vandenbussche had sinds zes maanden het geluk gevonden bij haar vriend Niels Colombien. "Dat we haar nu moeten afgeven, is onwezenlijk", zegt haar schoonzus en beste vriendin Shelly Verhulst. © gf
Philippe Verhaest

De plotse dood van Tessy Vandenbussche dompelt de regio in diep verdriet. Wat aanvankelijk een banaal verkeersongeval leek, kostte de 25 jaar jonge Tieltse het leven. “En dat terwijl het leven haar eindelijk toelachte”, zucht schoonzus en beste vriendin Shelly Verhulst. “We zullen haar verschrikkelijk missen.”

Een ogenschijnlijk onschuldige aanrijding op de Meulebeeksesteenweg in Tielt heeft Tessy Vandenbussche uit het leven gerukt. Woensdag 6 februari was ze met haar bromfiets op weg van haar woning in Tielt naar het woon- en zorgcentrum Ter Deeve in Meulebeke, waar ze als zorgkundige werkte, maar om 6.30 uur sloeg het noodlot toe. Een wagen wilde vanop de kasseistrook naast het fietspad de weg opdraaien en merkte Tessy te laat op. Daags nadien is ze in het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt overleden.

“We kunnen het nog altijd niet geloven”, zucht Tessy’s schoonzus en beste vriendin Shelly Verhulst (27). “Wat er precies gebeurd is, weten we nog altijd niet. Het enige zekere is dat Tessy is aangereden. Daarom willen we graag een gesprek met de chauffeur om zoveel mogelijk vragen een antwoord te geven. We beseffen ook zelf dat dit een dom ongeval is, maar wel eentje met erg verstrekkende gevolgen. Tessy zijn we hoe dan ook kwijt.”

Papa verloren aan kanker

Meteen na het ongeval werd Tessy’s vriend, Niels Colombien, verwittigd. “Hij is meteen naar de plek toegesneld. In het ziekenhuis is Tessy met spoed geopereerd en raakte ze in een coma. Maar wat de exacte doodsoorzaak is, weten we nog altijd niet.

Tessy, die op 14 december nog haar 25ste verjaardag vierde, had eindelijk wat geluk in het leven. “Ze heeft al heel wat te verwerken gekregen. Haar jeugd was allesbehalve makkelijk, met een bijzonder moeilijke relatie met haar moeder.”

We waren twee handen op één buik. Bijna elke dag hoorden of zagen we elkaar – Shelly Verhulst, schoonzus en beste vriendin van Tessy

“Ze groeide op bij haar papa Luc Vandenbussche, maar hij werd met kanker geconfronteerd. Op 3 oktober 2013 verloor hij de strijd. Tessy moest toen nog haar twintigste verjaardag vieren en volgde net haar laatste jaar zorgkunde aan Campus De Reynaert in Tielt. Ze moest toen ook alleen gaan wonen en werd zelfs even als voogd aangesteld van haar jongste broer Jaron, die op dat moment nog niet meerderjarig was. Toch stond ze positief in het leven en de laatste tijd leek de trein écht vertrokken.”

Zorgkundige in Ter Deeve

Sinds zes maanden had ze met Niels de liefde van haar leven gevonden. “Die relatie zat echt goed”, zegt Shelly. “En in juli 2018 kon ze als zorgkundige aan de slag in wzc Ter Deeve. Voordien had ze een zestal jaar bij Frituur Terminus in Tielt gewerkt. Daar beleefde ze heel mooie tijden, maar ze wilde koste wat het kost haar diploma gebruiken. Bij Ter Deeve kreeg ze de kans en die heeft ze met beide handen gegrepen. Zowel het personeel als de bewoners droegen haar op handen. Ook daar komt haar plotse overlijden keihard aan.”

Schoonzus en beste vriendin Shelly Verhulst, links op de foto met haar dochtertje Elena, en de betreurde Tessy Vandenbussche hoorden elkaar zo goed als elke dag.
Schoonzus en beste vriendin Shelly Verhulst, links op de foto met haar dochtertje Elena, en de betreurde Tessy Vandenbussche hoorden elkaar zo goed als elke dag.© gf

Ook voor Shelly zelf, die met Tessy’s broer Kenneth een koppel vormt, is het verlies zwaar om dragen. “Tessy was zoveel meer dan een schoonzus. Ze was mijn allerbeste vriendin. We stonden altijd voor elkaar klaar. Als kind groeide ze op met drie broers – Jaron, Kenneth en Michael – naast haar, ik heb haar de typische ‘meisjesdingen’ laten ontdekken. We kennen elkaar ondertussen ruim tien jaar en al die tijd zijn we twee handen op één buik. Aan een half woord hadden we vaak genoeg om elkaar te begrijpen. We hoorden elkaar ook zo goed als elke dag en hebben elkaars mooiste, maar ook donkerste momenten gedeeld.”

“We gaven onze werkplanning ook aan elkaar door en wanneer we op hetzelfde moment vrij waren, trokken we er op uit. Even shoppen, een pannenkoek eten… Kleine dingen, maar zó veel waard. Het voelt vreemd aan te beseffen dat die momenten tot het verleden behoren.”

Grote leegte

Samen met Niels had Tessy ook mooie toekomstplannen. “Ze wilden samen een nieuwe stek zoeken in Meulebeke, zodat ze dichter bij haar werkplek kon wonen. Nu legde ze de afstand af met een bromfiets die ze speciaal daarvoor had gekocht. Toen het de voorbije weken zo hard sneeuwde, zijn wij haar nog in Tielt gaan ophalen om ze naar Ter Deeve te brengen. Met haar bromfiets zou het veel te gevaarlijk zijn. En dan, een week later en bij perfecte weersomstandigheden, gebeurt dat ongeval. Het noodlot heeft ongemeen hard toegeslagen.”

Tessy had een hart van goud, zegt Shelly. “De mensen dichtbij haar zag ze doodgraag”, klinkt het. “Ons dochtertje Elena (2) was een van haar oogappels. Hun verjaardagen liggen ook maar twee dagen van elkaar verwijderd en Kerstmis en eindejaar brachten we samen door. Het zal allesbehalve makkelijk worden om dit een plaats te geven. Tessy laat een grote leegte achter. 2019 moest eindelijk háár jaar worden. Na de tegenslagen van de voorbije jaren keek ze enorm vooruit. Maar in plaats van een nieuwe start moeten we nu de uitvaart van Tessy organiseren. Daar wil ik een eerbetoon van maken, het is immers het laatste wat we voor haar kunnen doen…”

Er wordt op zaterdag 16 februari om 10.30 uur in aula De Aster in de Tieltstraat 49 in Meulebeke van Tessy afscheid genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier