Familie De Scheemaeker verkoopt al 125 jaar fietsen in Brugge

Fietsen Descheemaecker bestaat 125 jaar bestaat en daar is het hele team bijzonder trots op. © foto Tom
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Fietsengroothandel De Scheemaeker bestaat 125 jaar en dat laten zaakvoerder Frank De Scheemaeker en zijn team niet onopgemerkt voorbijgaan. Ze publiceerden al een brochure met historisch beeldmateriaal. En in oktober plannen ze een groot volksfeest. Het bedrijf dat in 1894 ontstond in het café van August De Scheemaeker in Sint-Andries, is vandaag een goed geoliede machine aan het Waggelwater. “We verkopen ieder jaar zo’n 100.000 fietsen. 25 procent hiervan zijn elektrische”, zegt Frank De Scheemaeker.

Een Brugs bedrijf dat 125 jaar bestaat en al vier generaties geleid wordt door dezelfde familie. Dat is niet niets. Net dat is wat fietsen De Scheemaker in de Lieven Bauwensstraat presteert. “Met mijn zoon en dochter is er ook al een vijfde generatie in het bedrijf actief. Mijn dochter Lien is zwanger. Misschien komt er wel een zesde generatie aan”, glundert zaakvoerder Frank De Scheemaker. Het verhaal van fietsen De Scheemaeker begint in 1894. August De Scheemaker en zijn echtgenote Emmerance Claeys vestigen zich aan de Gistelsesteenweg in Sint-Andries.

Meer bepaald in het pand waar nu Italiaan Carlito’s gevestigd is. Het jonge paar baatte er een herberg uit. August liet er ook een grote smederij bijbouwen voor het maken en herstellen van wielen voor boerenkarren en koetsen.

Omtreeks 1910 begon August zijn eigen fietsen te ontwerpen en te fabriceren. De fietsenhandel bleek al vlug een groot succes en August besloot zijn herberg op te doeken en ze te verbouwen tot een toonzaal voor zijn eigen fietsen. Ook de kinderen van August leggen zich toe op het maken en herstellen van fietsen, kinderwagens en driewielers. Door het groeiende succes neemt de familie een zevental medewerkers in dienst.

Zeker na de Tweede Wereldoorlog stijgt de belangstelling voor de fiets enorm. En dat laat zich ook merken in de verkoop.

Zoon neemt over

Als August op 2 september 1933 sterft, wordt de zaak verder geleid door de oudste zoon Arthur Jr. Hij bouwt de zaak verder uit met onder andere de verkoop van naaimachines en motoroliën. De zaak wordt ook hoofdverdeler van de populaire fietsenmerken Gladia en Gitane en van de bromfietsen van onder meer Solex en Batavus. Na de dood van Arthur wordt de zaak verder geleid door de zonen Michel en Robert.

Mensen van veertig kopen vandaag zonder gène een elektrische fiets

“Halverwege de jaren zeventig bleek al vlug dat er plaatsgebrek ontstond op de locatie in Sint-Andries. In 1975 werd een geheel nieuw complex gebouwd in de industriezone Waggelwater. Daar zijn we tot op de dag van vandaag nog altijd gevestigd”, vertelt huidig zaakvoerder Frank De Scheemaeker die lange tijd samenwerkte met zijn vader Michel.

Een foto uit de oude doos. De fietsenhandel bestaat al liefst 125 jaar.
Een foto uit de oude doos. De fietsenhandel bestaat al liefst 125 jaar.© Repro Tom

In 2002 nam Frank de zaak van zijn vader over. “In 2011 ging het gebouw volledig tegen de vlakte. Op dezelfde plaats hebben we een modern gebouw gezet. Ik heb doorheen de jaren heel wat evoluties meegemaakt. Zo heb ik de BMX-rage van de jaren ’80 meegemaakt, gevolgd door de stijgende verkoop van mountain- en citybikes.”

Elektrische fietsen

“Nu zijn natuurlijk de elektrische fietsen razend populair. Van al onze fietsen die we verkopen is 25 procent elektrisch. Die fietsen zijn natuurlijk iets duurder.”

“Hierdoor maken ze 60 procent van onze omzet uit. Het succes van de elektrische fietsen is al vijf jaar bezig en blijft aanhouden. Mensen kopen nu vanaf veertig jaar zonder gène een elektrische fiets.” Fietsen De Scheemaeker is vandaag een groothandel en verkoopt zo’n honderdduizend fietsen per jaar. Niet enkel in België. Ook in Frankrijk en Nederland gaan de fietsen vlot over de toonbank.

“Het spreekt voor zich dat we fier zijn dat we 125 jaar bestaan. In oktober plannen we nog een groot feest, maar daar horen jullie later zeker nog meer over”, besluit Frank De Scheemaeker die nog lang niet aan stoppen denkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier