Fairtrade lanceert Fair-O-Meter tijdens evenement in Brugge

Tijdens het startmoment voor de provincie West-Vlaanderen werden tal van workshops georganiseerd rond Fair Trade, Korte keten en de voeding voor de toekomst.. Hier zien wij één van de twee groepen die de avond startte met een Fairtradechocoladewandeling in Brugge. © PH
Redactie KW

Tijdens het groot netwerkevenement ‘Goed Geboerd’ werd ruimte gemaakt voor een mix aan informatie, gesprekstafels, inspirerende getuigenissen en ontmoeting. Er werd een nieuwe boost gegeven aan de vele trekkersgroepen die Fairtrade en korte keten hoog in het vaandel voeren. Met de lancering van de Fair-O-Meter krijgen de gemeenten een nieuwe tool in handen om het Fairtrade-engagement nog verder uit te diepen.

Oostkamp is al elf jaar Fairtrade-gemeente, Stad Brugge al tien jaar en Beernem al acht jaar. De provincie West-Vlaanderen is al vijf jaar Fair Trade Provincie en zo zijn er nog heel wat gemeenten die het bordje mogen uithangen bij het inrijden van hun gemeentegrenzen.

Fair-O-Meter

Om die titel te behalen moet men aan zes criteria voldoen. Toen die criteria in 2004 voor het eerst gelanceerd werden, waren dit echte pionierscriteria en enkel de beste spelers in Vlaanderen konden binnen de twee jaar die criteria realiseren. Vandaag echter hebben al 196 van de 308 Vlaamse gemeenten bewezen aan de zes criteria te voldoen. De pionierscriteria van toen zijn ondertussen de basisstandaard geworden. Tijd dus voor iets nieuw: de Fair-O-Meter (zie Fairometer.be).

“Om alles te verduidelijk aan de verschillende gemeentebesturen en trekkersgroepen werd er in de Sint-Godelieve-abdij in de Boeveriestraat een netwerkevent georganiseerd”, vertelt Stefaan Lannoo van de organisatie, “Hoe kunnen boeren sterker gemaakt worden? Welke hefbomen hebben we als consument in handen om boeren in Noord en Zuid te versterken? Er werd aan het talrijk opgekomen publiek nieuwe inspiratie en een boost van energie meegegeven om verder te gaan en de gemeentes naar een hoger level te doen groeien. De tien vernieuwde criteria werden in drie groepen geclusterd: De gemeentelijke organisatie krijgt extra uitdagingen; De gemeente ondersteunt het middenveld, de horeca, de winkeliers en producenten; De gemeente sensibiliseert haar inwoners over Fairtrade.”

“Verder gaan dan de basiscriteria”

“Ieder Vlaams gemeentebestuur die met Fairtrade werkt en de trekkersgroepen zullen binnenkort een enquête moeten invullen. Alle verzamelde info wordt verwerkt in een ‘Fair-O-Meter’ die in een oogopslag zal kunnen duidelijk maken hoe ver de gemeente al staat. Als een gemeente (nog) niet voldoet aan de vernieuwde criteria dan zal een lage score verkregen worden op de Fair-O-Meter en dan weten wij dat er nog werk aan de winkel is.”

Waar de gemeenten hoog scoren, bewijst het engagement dat verder gaat dan de basiscriteria. Elk jaar zal er nagegaan worden hoe de gemeente evolueert in eerlijke handel. Op de lauweren rusten hoort er dus niet bij. Tijdens de ‘Week van de Fairtrade’ in 2019 zal de Fair-O-Meter gelanceerd worden naar een zo breed mogelijk publiek.” (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier