Facebookgroep ‘Ge zijt van…’ loopt uit de hand, burgemeester dreigt met opdoeken

© OV/Facebook
Redactie KW

Plagerijen, maar ook persoonlijke aanvallen en zelfs bedreigingen. Wat de voorbije weken op de ‘Ge zijt van Kuurne oje…’-groep op Facebook werd gepost, was niet altijd even mooi. Afgelopen weekend bereikte de groep een dieptepunt. Burgemeester Francis Benoit (CD&V) greep in.

Het is niet de eerste keer dat een Facebookgroep voor Kuurnse inwoners uit de hand loopt, maar nooit was het zo erg als nu. De groep ‘Ge zijt van Kuurne oje…’, oorspronkelijk opgericht om leuke nieuwtjes, oude foto’s en leuke herinneringen te delen, telt ondertussen zo’n 5.500 leden. Velen onder hen hebben het goed voor, maar enkelingen verzieken de boel.

Felle discussies over vuurwerk en huisdieren, maar ook persoonlijke aanvallen, verwijten en zelfs bedreigingen zorgden er de voorbije dagen en weken voor dat de sfeer ver onder het vriespunt was gezakt. Burgemeester Francis Benoit (CD&V) greep zondag in: “Ofwel wordt de groep verwijderd, ofwel wordt een extra beheerder aangesteld”, was hij scherp. “De imagoschade voor onze gemeente is groot. In en buiten Kuurne wordt gelachen met wat hier de laatste dagen gebeurt. Leden worden openlijk gekwetst, leden worden simpelweg belachelijk gemaakt.”

Drie beheerders

De Kuurnse burgemeester verwees ook naar de zelfdoding van een Kuurnenaar, anderhalf jaar geleden. De persoon in kwestie gaf aan dat hij de druk die ontstaan was mede door wat er in de groep verscheen, niet meer aankon.

De oproep van de burgemeester kreeg quasi meteen gevolg. Eerst werd gedacht aan een nieuwe start met een nieuwe groep, maar uiteindelijk koos men toch voor het behoud van de duizenden leden. Huidig beheerder Jan Dufour krijgt voortaan gezelschap van drie medebeheerders. Samen moeten ze ervoor zorgen dat de sfeer online opnieuw positief wordt, dat de leden zich opnieuw kunnen amuseren in de groep en dat de Kuurnse ‘Ge zijt van…”- variant niet langer wordt uitgelachen. Alle bezwarende posts zijn intussen verwijderd. (OV)

>> Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 ofwww.zelfmoord1813.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier