Facebook komt tegemoet aan vragen van Bart Tommelein

Bart Tommelein en een vertegenwoordiging van Facebook zijn tot concrete afspraken gekomen. © BELGA
Redactie KW

Facebook heeft zich woensdag tijdens een onderhoud met staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein bereid getoond om een educatieve rol op te nemen voor jongeren en kwetsbare gebruikers.

Dat zou zich manifesteren in onder andere een campagne over de gevolgen van de sociale media en een handleiding voor leerkrachten. Bart Tommelein wil zich op zijn beurt verder engageren voor een Europese privacywet, maar ook voor de oprichting van een strenge Europese privacywaakhond, zegt Margot Neyskens, woordvoerster van Tommelein.

Campagne via onder andere Child Focus

De vertegenwoordigers van Facebook zaten eerder op de dag al samen met de Privacycommissie. “Bart Tommelein benadrukte dat Facebook zich aan de wetgeving moet houden, maar dit gesprek stond hier eigenlijk los van”, zegt Margot Neyskens.

Tijdens een eerdere ontmoeting tussen beide partijen had de staatssecretaris zijn bezorgdheden over de transparantie van Facebook geuit, en vroeg hij of het socialemediabedrijf een meer educatieve rol kan spelen ten opzichte van jongeren en kwetsbare gebruikers. Het was op initiatief van Facebook dat er opnieuw een onderhoud kwam, want de vertegenwoordigers hadden concrete maatregelen mee voor België, aldus Neyskens.

Een ‘think before you share’-campagne moet gebruikers duidelijk maken wat de gevolgen van Facebook, en andere sociale media, zijn. “Facebook wil deze campagne voeren met lokale organisaties zoals Child Focus. Maar hiervoor zullen ze ook moeten samenzitten met de regionale ministers.”

Daarnaast wil het bedrijf een handleiding voor leerkrachten laten vertalen in de drie landstalen en verspreiden in de Belgische scholen. “Maar ook hier zullen ze samen moeten zitten met de deelstaatministers.”

Verschillende privacywetgevingen

Tot slot is Facebook bereid om de gebruikers wegwijs te maken in de gebruiksvoorwaarden. “Dit zou een soort van privacy-checkup zijn, waarbij de gebruikers erop worden gewezen hoe ze hun instellingen kunnen aanpassen”, zegt Neyskens.

Bart Tommelein reageert alvast positief op deze voorstellen. “We zijn tevreden met alles wat helpt om de gebruikers weerbaarder te maken.” Tezelfdertijd maakte de staatssecretaris de Facebook-vertegenwoordiging duidelijk dat hij hun ongenoegen begrijpt over de verschillende privacywetgevingen in Europa. “Tommelein benadrukte dat hij zich blijft inzetten voor een Europese privacywetgeving. Maar ook dat een strenge Europese privacywaakhond nodig is.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier