Ezelcavalcade in Lombardsijde bestaat 60 jaar

André Bentein is al 60 jaar betrokken bij het carnaval. © LC
Paul Bruneel

Als op zondag 31 maart de 44 praalwagens door de straten van Lombardsijde zullen trekken, zal dit meteen een jubileum zijn want dit jaar wordt de Ezelcavalcade van de Lombardsijde Orde van de Ezel al voor de 60ste maal georganiseerd.

Wij gingen langs bij André Bentein (82), de carnavalist bij uitstek in het dorp en de man die er al evenveel jaar bij is. Ook op 31 maart zal hij er samen met zijn team voor zorgen dat alles netjes en vlekkeloos verloopt. “Ik heb twee grote wensen voor onze Ezelcavalcade: veel volk en weinig wind”, zo begint André Bentein zijn verhaal en hiermee alludeert hij duidelijk op de afgelastingen van heel wat carnavalstoeten door het stormweer de afgelopen dagen. “Ik hoop dat het windstil is zodat niet alleen de deelnemers aan de Ezelcavalcade, maar vooral ook de mensen langs de weg kunnen genieten van de optocht. En wees maar zeker genieten zullen ze want we hebben heel wat groepen die met hun mooiste wagen en nieuwste kledij afkomen. Er zijn groepen bij uit onze regio zoals Oostende, Oostduinkerke, Blankenberge, Bredene en uiteraard Lombardsijde, maar ook van buiten de regio zijn heel wat groepen paraat. Zij komen uit onder meer Meulebeke, Kuurne, Roeselare, Veldegem, Koekelare, Maldegem, Torhout en Staden, maar evenzeer zijn er delegaties van Peer, Balen, Vilvoorde en Dendermonde om er maar enkele op te noemen.”

Heel wat enthousiaste groepen

De Ezelcavalcade kan elk jaar weer rekenen op heel wat enthousiaste groepen die naar de kust komen en dat heeft zo zijn redenen. “Weet je wij zijn wat onszelf betreft een heel jaar bezig met carnaval, maar het is ook heel belangrijk dat je er zelf op uittrekt naar de stoeten en vooral ook de bals die de andere groepen organiseren. Zo bouw je een netwerk op en als je die mensen zelf een plezier doet door aanwezig te zijn, komen ze met evenveel plezier terug”, zegt André.

“Wij hebben ook de prins en prinses van België en het Europese prinsenpaar dat al present tekende.”

Het is belangrijk om zelf naar andere carnavalsactiviteiten te trekken

De stoet start op 31 maart om 14.30 en de laatste wagens zullen voorbij de tribune op het dorpsplein van Lombardsijde defileren rond 16.30 uur. Door werkzaamheden is het parcours dit jaar wat gewijzigd. De stoet wordt gevormd in de Essex Scottishlaan en de Doornstraat in Westende en trekt via de Lombardsijde- en de Zeelaan naar de Hoog- en de Schoolstraat, de Nieuwpoortlaan, De Schorrebloem-, Kleitendijk- en Schoolstraat terug naar de Lombardsijdelaan waar de stoet ontbonden wordt.

Speciale editie

Voor André wordt het een speciaal gebeuren want hij is 60 jaar betrokken bij de organisatie en maakte destijds als schooldirecteur de jeugd warm voor het carnaval. Toch dong hij nooit mee om prins te worden en bleef altijd die harde, noeste werker in de schaduw. Ook dit jaar weer wordt de stoet op gang getrokken door de groenteboer en zijn ezels want de oorsprong van de cavalcade ligt bij de groenteboeren van Lombardsijde die destijds hun koopwaar naar de markt van Oostende en Nieuwpoort brachten met muilezels. Vooraleer de stoet volwaardig door de straten trok, werden kleinere activiteiten georganiseerd door de plaatselijke handelaars. Dit jaar volgt dus de 60ste stoet en vorig jaar werd het gouden jubileum van de Orde van de Ezel gevierd die sedert 1968 instaat voor de organisatie. Aan vieringen geen probleem en laat het nu juist carnavalisten zijn die hier specialist in zijn. 31 maart wordt een topdag in Lombardsijde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier