Extra schuilhokjes aan bushaltes in Oeselgem en Wakken op komst

Een van de schuilhokjes komt niet aan de huidige halte 'Vierschaar' in de Staatsbaan, maar iets verderop in de Deinzestraat richting Gottem te staan. © Foto vadu
Redactie KW

Er komen de komende maanden enkele schuilhokjes voor bushaltes bij in Oeselgem en Wakken. Het gaat niet om nieuwe haltes, wel om extra accommodatie voor wie anders regen, wind of andere minder fijne weersomstandigheden moet trotseren.

Het was oppositiepartij Focus8720 die in januari twee ochtenden actie voerde voor het plaatsen van bushokjes aan de rotonde van De Vierschaar in Oeselgem en de Wapenplaats in Wakken. Ze deelden hun voorstel uit aan studenten die op de bus stonden te wachten. “Aan De Vierschaar staan elke ochtend dagelijks toch een 20-tal jongeren te wachten op bussen naar Deinze en Tielt”, klonk het toen bij raadslid Tim Van Rijckeghem. “Aan De Vierschaar is er helemaal geen beschutting en in Wakken moeten ze noodgedwongen schuilen onder het kerkportaal en afkappingen van huizen.”

Grond afstaan

De gemeente liet toen al weten dat er uiterlijk begin 2020 werk zou gemaakt worden van een extra bushokje in Wakken. Dan start immers ook de heraanleg van de Wapenplaats. Voor een oplossing aan De Vierschaar vond er ondertussen een overleg tussen de gemeente en De Lijn plaats. “De situatie was er moeilijk omdat er volgens De Lijn op het punt van de bushalte langs de Deinzebaan geen ruimte voor een schuilhokje beschikbaar was”, vertelt Joachim Vanstaen van de Dienst Grondgebiedzaken. “Tenzij een particulier een stuk grond zou moeten afstaan. Dat is destijds aangevraagd, maar werd geweigerd.”

“Eind mei zou het bushokje aan De Vierschaar er staan en de kosten worden gedeeld door de gemeente en De Lijn”

Even werd de piste van verplaatsbare bushokjes in afwachting van een definitieve shelter onderzocht, maar nu is er toch groen licht voor een schuilhokje. “Dat komt niet aan de huidige halte in de Staatsbaan, maar iets verderop in de Deinzestraat richting Gottem te staan”, weet Joachim. “Het gaat om een zogenaamd schuilhokje type B, dat een overdekking biedt voor een zitbank met drie plaatsen, twee infokaders, verlichting met zonnepaneel, haltebeugel, vuilnisbak en twee haltenaambordjes met bestickering. De kosten worden gedeeld door de gemeente en De Lijn. Uiterlijk eind mei zou het bushokje er moeten staan.”

Oeselgem

Ondertussen zijn ook de werken aan de dorpskernvernieuwing van Oeselgem stilaan afgelopen. Enkele maanden later dan verwacht, onder meer door moeilijker weersomstandigheden. Volgens de laatste update van de aannemer is het voorzien om de onderlaag van het asfalt aan te passen, waar er slechte stukken zijn wegens de lage temperatuur bij het gieten halfweg februari. Aansluitend wordt in de tweede helft van de week de toplaag voorzien en wordt de laatste fase van de werken afgewerkt. Ook worden nog enkele details bij putten en voetpaden verder afgewerkt. Nu de werken daar ten einde lopen zal ook daar binnenkort een schuilhokje verschijnen, maar dan een iets kleiner exemplaar van het type A. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier