Excelsior Beernem wil eigen kantine maar krijgt die (vooralsnog) niet

De ploeg van Excelsior Beernem met achteraan v.l.n.r.: Jasper Vandendriessche, Joshua Van der Jeught, Jochen Verbeke, Kristof Persyn, Jonathan Pillen en Kevin Zutterman; vooraan v.l.n.r. Thomas Vermeire, Siebe De Craemer, Björn Haeck, Mattijs Timmerman en Jonas De Groote. © AVH
Redactie KW

Voetbalclub Excelsior Beernem heeft geen eigen kantine, een oneerlijke zaak volgens oppositielid Lode Vanneste (N-VA). In een verhit debat kaartte hij het probleem aan op de gemeenteraad van 25 maart. “Excelsior bewijst de gemeente minder diensten, waardoor andere clubs die meer doen meer recht hebben op een kantine”, reageert schepen Patricia Waerniers (CD&V)

“Excelsior is een echt uithangbord voor Beernem, de ploeg speelt opnieuw voor de beker van België en mag daarvoor in de kampen matchen spelen. Ze zijn gekend tot aan de andere kant van Vlaanderen en toch is het de enige ploeg die geen kantine kan uitbaten, de club moet een eerlijke behandeling net als andere clubs krijgen,” stelt Lode Vanneste.

De voetbalploeg speelt nu op de velden van Hogerop Oedelem en betaalt daar 15 euro per wedstrijd voor. Maar tijdens de thuiswedstrijden van Excelsior opent Hogerop Oedelem zélf de kantine, waardoor de inkomsten ook voor hen zijn. Een kantine is voor veel verenigingen de grootste bron van inkomsten, waardoor Excelsior volgens Vanneste heel wat inkomsten misloopt.

Oneerlijk

Volgens Lode Vanneste moeten de verenigingen een gelijke behandeling krijgen. “De rugbyclub bestaat amper drie jaar en krijgt wel een eigen veld én kantine. Ook zetelt een van de bestuursleden van de club in het schepencollege… Onze reeksgenoot FC Oelem kan in Oedelem wel een kantine gebruiken, die van de plaatselijke petanqueclub. Streven naar een evenredig beleid voor alle clubs is moeilijk, maar hier is dit niet het geval”, aldus nog Lode Vanneste.

Voor de wedstrijden van het nieuwe seizoen heeft Excelsior nog geen zekerheid over de locatie van de thuismatchen. Een van de openliggende opties is het Oostveld: “Gewoon een keer om de twee weken de kantine uitbaten zou al helpen. Als we weer naar Beernem verhuizen, zijn er nog verschillende opties: een stukje van de kantine van VVC Beernem uitbaten of eventueel de kantine van de sporthal Drogenbrood gebruiken.”

Flauwe reactie

Voor schepen Patricia Waerniers, zelf voetballiefhebster en al sinds januari met het dossier bezig, komt de vraag van de oppositie het dossier niet ten goede. “Er zijn al meermaals gesprekken over dit dossier geweest, omdat wij uiteraard ook een gelijke behandeling van gelijkaardige ploegen nastreven. In januari was er nog een gesprek met de voorzitter van Excelsior en onlangs heeft de sportdienst een mogelijk informeel voorstel bij de ploeg afgetoetst”, zegt de schepen.

Het gemeentebestuur is dus wel degelijk bezig met de zaak over de kantine van Excelsior. Maar volgens de schepen mist het hele dossier wat nuancering: “De provinciale voetbalclubs beschikken inderdaad over een kantine, maar daar staan andere zaken tegenover: duizend euro per infrastructuur aan jaarlijks huurgeld, een derde van de energiekosten is voor hun rekening. Daarnaast investeren sommige clubs zelf in de infrastructuur door het gras af te rijden, de belijning te verzorgen en bijvoorbeeld een sproei-installatie aan te kopen.”

“Stellen dat Sint-Joris Sportief in de kou blijft staan, is onnodige onrust zaaien”

Daarnaast is de jeugd- en clubwerking van andere clubs volgens Patricia Waerniers een meerwaarde voor Beernem: Excelsior heeft die zaken niet en speelt slechts één keer om de twee weken in Groot Beernem. Volgens de meerderheid moet dus ook in dat aspect een gelijke behandeling volgen: als de ploeg een kantine wil, moet het naast de lusten ook de lasten voor zijn rekening nemen. In z’n totaliteit moet de club dus kijken of het voorstel interessant genoeg is en of het dan toch niet beter is om zoals nu te gast te zijn in de kantine van een provinciale club.”

Het is niet de eerste keer dat discussie ontstaat over clubs in Beernem. In maart stelde Lode Vanneste op de website van N-VA Beernem dat KFC Sint-Joris Sportief dringend nieuwe lichten nodig heeft, maar dat de meerderheid voorkeur geeft aan investeringen voor andere clubs. “Terwijl Sint-Joris al twee jaar wacht, krijgt een van de volleybalclubs die vorig jaar promoveerde wel extra verlichting. Zo komen er in de sporthal Drogenbrood deze zomer nieuwe lichten met een prijskaartje van bijna 70.000 euro. Daarnaast besliste de nieuwe bestuursploeg vorige maand om de verlichting van VVC Beernem op het Oedelemse Sportpark Den Akker te vernieuwen. VVC Beernem kreeg in 2018 trouwens een nieuwe voetbalinfrastructuur in sportpark Drogenbrood met een kostprijs van meer dan 1,5 miljoen euro”, laat Lode weten.

Beslissing eind dit jaar

De debatten over investeringen bij sportclubs blijven verhit, maar onnodig volgens schepen Patricia Waerniers. “Beslissingen hierover vallen tegen eind dit jaar met de opmaak van de meerjarenbegroting. Nu al stellen dat Sint-Joris Sportief in de kou blijft staan, is onnodige onrust zaaien. Het is tevens niet correct nieuwe infrastructurele investeringen te vergelijken met dringende herstellingen die moeten gebeuren opdat sportverenigingen niet uit competitie zouden genomen worden.” (Arno Van Haverbeke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier