Exact 16 jaar na moord: foto Charlotte Van Walleghem verdwenen van graf in Staden

Zus Sarah Van Walleghem vraagt dat iedereen die meer weet over de verdwijning zich bij haar zou melden. © JC
Redactie KW

De familie van de in 2003 vermoorde Charlotte Van Walleghem kreeg maandag een onaangename verrassing te verwerken bij een bezoek aan haar graf op de Stadense begraafplaats. Een granieten steen waarop een foto van Charlotte gegraveerd staat, bleek immers verdwenen. Zus Sarah Van Walleghem doet een oproep om de foto terug te bezorgen. Toeval of niet: Charlotte werd op 9 maart op 18-jarige leeftijd om het leven gebracht. Haar foto verdween bijna dag op dag 16 jaar later.

“Zaterdag was het 16 jaar geleden dat Charlotte overleden is”, vertelt zus Sarah Van Walleghem. “Mijn vader trok zaterdagmiddag naar het kerkhof en toen was de foto nog niet verdwenen. Maandagmorgen wou hij controleren of de stormwind van zondag niets van het graf weggeblazen had. Tot zijn verbazing bleek de granieten steen waarin de foto van Charlotte gegraveerd is verdwenen. Samen met een gemeentearbeider heeft papa de buurt van het graf afgezocht, maar niks gevonden. Het is overigens zo goed als onmogelijk dat de steen weggewaaid is. Andere minder zware stukken bleven immers wel op hun plaats.”

Vandalisme?

Sarah, die in Staden ook gemeenteraadslid is voor CD&V, vermoedt dan ook dat de steen moedwillig weggenomen werd. “Maar waarom dan?”, vraagt ze zich af. “Als het nog een bloemstuk geweest was dat gepikt werd om op een ander graf te plaatsen, dan zou ik daar nog begrip voor hebben. Maar wie pikt er nu in godsnaam een foto waar je totaal niks mee bent?” Een geval van vandalisme dan? “Ik heb in elk geval geen weet van vernielingen of van andere zaken die op het kerkhof verdwenen zijn“, aldus Sarah. “Maar misschien werden graven waar eventueel iets verdwenen kan zijn nog niet door familie bezocht.”

16 jaar na moord

De foto verdween al dan niet toevallig bijna dag op dag 16 jaar nadat Charlotte het leven liet. “De steen met foto moet tussen zaterdagmiddag 9 maart en maandagmorgen 11 maart verdwenen zijn”, weet Sarah. Charlotte Van Walleghem werd in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 maart 2003 aangerand en gewurgd toen ze op weg was naar een afspraak met haar vriend in een café. Ze had er net een shift als jobstudent in een restaurant in Beveren op zitten en was nog even bij haar moeder in Roeselare binnengewipt die in een appartement op de hoek van de Kokelaarstraat en de Hugo Verrieststraat woonde.

Nadat ze bij haar moeder vertrokken was, botste ze op Jos Heyman-Dewitte, die haar aanrandde en wurgde. Het lichaam van Charlotte werd door een spelend buurmeisje tussen containers van een schroothandel aan de Kokelaarstraat aangetroffen. Heyman-Dewitte werd vier maanden later opgepakt en kreeg 30 jaar. Hij zit nog steeds in de cel. Zus Sarah doet een oproep om de steen met foto van haar zus terug te bezorgen. “Wie meer weet of meent iets gezien te hebben op de begraafplaats mag mij steeds contacteren.”. Dat kan op nummer 0486/26.59.35.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier