Ex-onthaalmoeder uit Zonnebeke krijgt 18 maanden cel voor mishandeling kinderen

De ouders zijn ervan overtuigd dat de oorzaak van dat trauma enkel bij de onthaalmoeder kan gezocht worden. © GF
Redactie KW

Patsy V., een voormalige onthaalmoeder uit Zonnebeke, is donderdag door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 18 maanden, waarvan 12 effectief.

Ze moet aan de burgerlijke partijen, ouders van kinderen die ze onder haar hoede had, ruim 20.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De vrouw moest zich verantwoorden voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen aan meerdere kinderen die naar haar kinderopvang in Sint-Juliaan kwamen. Meerdere kinderen zouden frequent blauwe plekken opgelopen hebben. Er is sprake van vijf slachtoffertjes. Meerdere ouders stelden zich burgerlijke partij. Onder hen de ouders van baby Warre C., bij wie shaken-babysyndroom werd vastgesteld.

Niet-accidenteel trauma

Toen de ouders hun zoontje van vier maanden op 22 oktober 2012 gingen ophalen bij de onthaalmoeder, was er iets mis. Het jongetje moest braken en stopte niet met huilen. In het ziekenhuis stelden de artsen vast dat het kindje een hersenbloeding had. Het ging, volgens de dokters, om een “niet-accidenteel trauma”.

De ouders zijn ervan overtuigd dat de oorzaak van dat trauma enkel bij de onthaalmoeder kan gezocht worden. De verdediging wierp op dat het vervoer van de baby in een fietskar ook de oorzaak kon zijn, maar die hypothese werd door de deskundige verworpen. Toch vroeg de verdediging de vrijspraak, op grond van redelijke twijfel.

15.000 euro schadevergoeding

De rechtbank heeft geoordeeld dat vier van de vijf tenlasteleggingen wel degelijk bewezen zijn. Patsy V. krijgt een celstraf van 18 maanden opgelegd, waarvan zes met uitstel, en een boete van 900 euro, waarvan de helft effectief. De ouders van Warre krijgen ruim 15.000 euro. Ook de ouders van een klein meisje krijgen een schadevergoeding toegekend. De burgerlijke partijstelling van Kind & Gezin werd als ontvankelijk verklaard, doch ongegrond.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier