Ex-Manager van het Jaar komt weer thuis in Waregem als ideeën-adviseur

Laura Vanloot, Jolien Delagrange en Gerd Bellemans van het nieuwe bedrijf iD. dat is gevestigd op het bedrijventerrein Groenbek. Ontbreken op de foto: Tony Derammelaere en Hanne Maes. © DJW
Redactie KW

Op het bedrijventerrein Groenbek, in nieuwbouw nummer 10, opent Gerd Bellemans (57) op vrijdag 25 januari officieel zijn firma en kantoor ‘iD.’.

Idee Punt begeleidt zowel ondernemers als werknemers en studenten. Gerd helpt op maat van de klant ideeën, projecten en adviezen mee uitwerken en opvolgen. Samen met de vier medewerkers -Jolien Delagrange, Laura Vanloot, Tony Derammelaere en Hanne Maes- vormt hij het ondernemingsteam van iD, dat momenteel onder andere een zeventigtal bedrijven uit West-en Oost-Vlaanderen begeleidt. Twaalf tot vijftien intensief.

“Vertrekpunt van alles is positief zijn, het positieve uit de mens naar boven halen en daarmee aan de slag gaan”, aldus Gerd Bellemans. “Met het negatieve ben je niets. Dat levert niets op. Het is vanuit die optiek dat iD. werkt. Dat wil ook zeggen: goed luisteren naar wat de ondernemer, de student of de werknemer wil. Hoe hij het ziet, waarnaar hij verlangt, wat zijn wensen zijn en hoe je die kan invullen. Voor wie studeert, helpen wij mee zoeken naar de juiste studiekeuze op basis van wat voor de persoon in kwestie belangrijk is en wat hij het best zou kunnen of wat hij aanvoelt. Voor de ondernemer gaat het over keuzes maken, over wat er allemaal bij komt kijken als je aan nieuwe projecten toe bent. Het kan ook over de medewerkers gaan. Eigenlijk over alles wat vooruitgang kan betekenen voor het bedrijf of de firma. Hetzelfde geldt voor wie als medewerker bij ons aanklopt: outplacement, loopbaangeleiding en dergelijke meer. Doorheen alles blijft het voor mij heel belangrijk dat ik iemand kan helpen zodat hij of zij zich amuseertin datgene waarmee hij of zij bezig is of eraan wil beginnen.”

Van opleiding is Gerd Bellemans pedagoog. Hij ging eerst als opvoeder aan de slag in Huize Ten Dries in de Zwevegemse deelgemeente Sint-Denijs. Maar de jaren voordien was hij al lang actief in de scouts, tot en met een leidende functie in West-Vlaanderen. Na Ten Dries ging het allemaal erg snel met tal van topposities. Wat al deze functies over Gerd Bellemans eigenlijk willen zeggen: mensenkennis, het zoeken van de juiste man of vrouw op de juiste plaats. En precies op basis van die belangrijke, persoonlijke eigenschappen startte hij in 2010 een eigen firma en zette hij de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Een risico? In zekere zin wel, omdat je natuurlijk alle voordelen verbonden aan het medewerkerschap en bediendestatuut opzij zet om een persoonlijke uitdaging aan te gaan.

Mensen op weg helpen is onze rode draad

Stap in onbekende

“Na Thermote&Vanhalst betekende dat voor mij in elk geval een enorme stap in het onbekende“, bekent Gerd Bellemans. Je verlaat een beschermd statuut en je kiest voor het onbekende. Hoewel, het was wel een berekend risico dat ik nam. Ook al omdat ik toen al dikwijls werd gevraagd om bepaalde initiatieven uit te werken die ik nu met iD. doe. Gaandeweg had ik toen ook al een serieus netwerk opgebouwd en dankzij de opgedane ervaring van vele jaren ver kon ik met een redelijk gerust gemoed de stap zetten. Eerst was dat met ‘Talent’(de vorige naam van iD., red.) in het bedrijvencentrum van Harelbeke, de zone aan de Stasegemsesteenweg. Maar Waregem was nooit ver weg. Met de inrichting van het bedrijventerrein Groenbek zag ik de kans om daar op een perceel een nieuwbouw te realiseren waar je nu mijn firma vindt. Dat is de plek waar ik wilde zijn. En ook de stad. Ik ben heel tevreden dat ik weer in Waregem ben.”

Psychologie

Sinds de start van ‘Talent’ en nu het vervolg met iD. heeft Gerd Bellemans als ondernemer in elk geval zijn identiteit gevonden. Hij weet waar hij mee bezig en zorgt er ook voor dat hij zich omringt met medewerkers die op dezelfde manier willen werken.

“Psychologie is heel belangrijk voor de job”, dixit Gerd Bellemans. “Je moet weten wie je voor je hebt en wat hij of zij wenst of wil. Naast de vaste medewerkers doe ik ook een beroep op een vijftal freelancers die meestappen in het bedrijfsverhaal. Mensen op weg helpen, dat is het waarvoor wij gaan. Dat is de rode draad van de firma.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier