Ex-judoka Gella Vandecaveye neemt haar moeder in huis en zal voor haar zorgen

Redactie KW

Lieve Vermaut, de mama van ex-judoka Gella Vandecaveye, trekt opnieuw en definitief bij haar dochter in. De laatste spullen zijn verhuisd. Lieve was een mama achter de schermen tijdens Gella’s judocarrière en een emotionele steunpilaar voor haar dochter.

Toen Gella in 2009 een jaar met de rugzak vertrok, heeft moeder Lieve haar dochter enorm gemist. “Mama heeft bij mijn vertrek erg veel gehuild, iets wat mij tot nadenken heeft gestemd”, vertelt Gella. “Zelf was ik intriest door het verdriet van mijn moeder toen ik op sabbatical vertrok en ik vond mezelf een dikke egoïst omdat ik mijn droom wou realiseren. VTM heeft een jaar later mijn thuiskomst gefilmd en toen heb ik voor de camera beloofd om voor haar te zorgen.”

Verplicht in China

Toen Gella’s vader in juni 2013 overleed, werd die belofte om voor haar moeder te zorgen herhaald. Vandaag wordt ze concreet. “Het is mijn plicht om voor mijn mama te zorgen en vanaf nu kan ik een oogje in het zeil houden. Mama verdient beter dan een home, woonzorgcentrum of een rusthuis. De laatste berichtgeving rond rusthuizen zijn niet positief, zoals we recentelijk konden zien in de Panoreportage, er zijn bedden en zorgverleners te kort. Bovendien, in China zijn de mensen verplicht om voor hun ouders te zorgen, op gevaar van straf”, aldus Gella.

Ik ben een jongere versie van mijn moeder

De nieuwe thuis voor Lieve Vermaut is geen kangoeroewoning, dus toch wel een ingrijpende verandering in het leven van Gella. Moeder Lieve (77) is nog niet zorgbehoevend. Ze is een trotse, stijlvolle spring in ‘t veld. “Gella is erg zorgzaam, een facet dat niet geweten is over mijn dochter“, vertelt Lieve. “Vanaf dag één voel ik me al thuis bij mijn dochter. Ik ben nog zelfstandig en Gella moet leren dat ik nog steeds mijn eigen ding wil en kan doen (lacht), maar het is geruststellend te weten dat zij mijn back-up is, mocht er iets gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat wij dat goed zullen doen samen. Ik ken mijn plaats en zal mijn dochter niet in beslag nemen.”

Jongere versie

Het mooiste eindejaarsgeschenk dat moeder en dochter elkaar kunnen geven is terug verenigd worden, nadat dochterlief jarenlang heeft uitgezworven, maar nog niet onmiddellijk van plan is om het rustig aan te doen. “De cirkel is rond. Mama heeft erg goed voor de kinderen gezorgd, nu worden de rollen omgedraaid. We hebben dezelfde gewoontes, behoeftes, noden en verlangens. Ik ben een jongere versie van mijn moeder. Elkaar de vrijheid geven en af en toe dingen samen doen. Mijn job als zelfstandige met onregelmatige uren is op zich erg veeleisend, maar mits een goede planning en een paar afspraken ben ik ervan overtuigd dat dit goed komt”, besluit de ex-judoka.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier