Europees project voor integratie migranten gelanceerd in Oostende

© iStock
Redactie KW

Om de integratie voor migranten te bevorderen, werken West-Vlaamse, Waalse en Franse partners samen binnen het Europese project ‘AB-Réfugiés-Social’. Het project is dinsdag voorgesteld in Oostende.

Met dit nieuwe project willen negen partners de integratie van migranten succesvoller doen verlopen door de zorg- en maatschappelijke begeleiding te verbeteren. Concreet gaan de regio’s aan de slag met werkpakketten die moeten uitmonden in betere begeleidingen en voorzieningen. Voor Vlaanderen zijn er drie projecten uitgewerkt.

Zo komt er een stappenplan voor het onthalen van migranten en voor de opstart van hun inburgering. Een netwerk van vertalers en tolken moet daarbij helpen. Ten tweede wordt Mindspring opgestart. Dat programma wil voorkomen dat vluchtelingen met een recente migratieachtergrond posttraumatische stress ontwikkelen en wil hen ertoe aanzetten om hun toekomst aan te pakken. Tot slot wordt een experiment opgestart rond taalstimulatie.

Wallonië en Frankrijk zetten elk via drie werkpakketten in op de geestelijke gezondheidszorg, de verbetering van het integratieproces en het creëren van een netwerk voor migranten. Het totale project kost 1,4 miljoen euro, gedragen door de partners en voor de helft gesubsidieerd door Europa.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier