Europahuis Ryckevelde sensibiliseert Brugse studenten rond fake news

VLNR Yoshi Hollez, Colin Pelkmans, Fauke Deceuninck, Arthur Verstraete en Tarik Verschaetse. © WK
Redactie KW

In de Brugse stationshal vond vrijdagmiddag een opvallende actie plaats om aandacht te vragen voor het fake news fenomeen. Aan toevallige voorbijgangers in het station werd gevraagd twee artikels te beoordelen op hun echtheid: fake news of echt nieuws?

De actie, die in december ook al liep in bibliotheek de Krook in Gent, kaderde in de campagne ‘Nee tegen nonsens’ van Europahuis Ryckevelde. “In mei zitten we opnieuw met verkiezingen, en zeker in verkiezingstijd worden er vaak technieken gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden en wordt er veel nepnieuws verspreid. Denk maar aan de campagne rond de Brexit, of de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen waar Russische trollenlegers de berichtgeving beïnvloedden. Ook bij ons steekt het fenomeen steeds meer de kop op en aangezien mensen stemmen op basis van een bepaalde beeldvorming, vormt de verspreiding van fake news een reële bedreiging voor onze democratie“, legt Fauke Deceuninck van Europahuis Ryckevelde uit.

Een banner met twee grote nieuwsartikelen trok in de stationshal de aandacht. “Het eerste artikel verscheen op een nagemaakte website van de krant Le Soir, en was bedoeld om president Macron in diskrediet te brengen. Het addertje zit hier in de URL, een subtiel detail waarvoor je dus al erg aandachtig moet kijken”, aldus Fauke. Aan de hand van een bingokaart met typische signalen – verdachte bron, misleidende titel, spelfouten,… – konden de voorbijgangers het nepnieuws ontmaskeren. Dit groepje hogeschoolstudenten scoorde alvast twee op twee. “Maar ik ben me er wel van bewust dat ik niet altijd even kritisch met berichtgeving omga. Als ik op sociale media een nieuwsbericht zie passeren, zal ik dat ook vlugger aanklikken wanneer de titel mij aanspreekt“, zegt Arthur Verstraete.

Zijn studiegenoot Tarik herkent het. “Ik ben erg selectief als het op nieuws aankomt, en totaal niet kritisch.” Toch haalden ze de fake news-signalen er uit. Ook bij het tweede artikel, met boventitel Sweden bans christmas lights in public to avoid angering muslim refugees. De foto en de weblink zijn verdacht, en ook het woordgebruik roept vragen op. Het is nogal polariserend. Maar nu wisten we dat we alert moesten zijn”, klinkt het. “En wel daarom is het zo belangrijk dat we dit onder de aandacht brengen. De signalen die op fake news kunnen wijzen, zitten soms heel goed verdoken”, aldus nog Fauke Deceuninck. Europahuis Ryckevelde geeft rond het thema ook workshops in scholen. “Ook de scholen moeten jongeren immers een kritische houding meegeven.” Op de website www.europahuis.be kan je zelf je fake news-bestendigheid testen.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier