Etienne Cool over carnaval in Tielt: “Ik mocht van Gaia niet met mijn varken leuren”

Etienne Cool was de eerste jaren een soort logistiek medewerker bij de Orde van de 3 Sleutels. Na enkele jaren trad hij toe tot het bestuur. © KeMa
Redactie KW

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart vindt het carnavalsweekend plaats en mag de Tieltse carnavalist zich weer opmaken voor zijn traditionele hoogdagen. Wie zeker tot die categorie behoort, is Etienne Cool. Jarenlang was hij voorzitter van carnavalsgroep de Orde van de 3 Sleutels en nu nog is hij betrokken bij het carnaval.

Als oprichter van de Tieltse boerenmarkt is het diezelfde boerenmarkt die de nu 75-jarige Etienne Cool onrechtstreeks in het carnavalsleven deed rollen. “We stonden in het voorjaar van 1981 met onze boerenmarkt aan de toenmalige Europahal”, aldus Etienne. “Het carnaval vond toen plaats in diezelfde Europahal en er waren een paar mensen van het carnaval die vroegen of ik ‘s avonds niet wilde langekomen. Ik had nog nooit met carnaval te maken gehad, maar zei dat ik zou komen want ik was toch een uitgaander in die tijd. Die avond heb ik er me rot geamuseerd en leerde ik een pak mensen kennen. Zo kende ik dus mijn start in het carnavalsgebeuren. De eerste jaren nadien was ik een soort logistiek medewerker. Na enkele jaren kwam er een plaats vrij in het bestuur en vroegen ze mij om toe te treden.”

Knorbeer De Batselier

Tijdens elke verkiezing is het een traditie dat de kandidaten een act voor het publiek brengen. Etienne Cool speelde, tijdens zijn verkiezing in 1994, gretig in op de actualiteit van dat moment. “In die tijd was er het Mestactieplan van Norbert De Batselier. Mijn act was opgebouwd rond een milieuvriendelijk varken en ik besliste om het varken ‘knorbeer De Batselier’ te noemen. De bedoeling was om met dat varken binnen te komen in de zaal en de trap op te gaan naar het podium. Het was echter Michel Vandenbosch van Gaia die mij deed beslissen om de act te veranderen. Hij belde me daags voor carnaval op dat hij mijn act zou verstoren omdat hij had gelezen dat ik met een varken zou leuren.”

Ik vind dat je als carnavalist minstens een keer in Rio de Janeiro moet geweest zijn

“Verder dan de voordeur geraakte Michel Vandenbosch niet, want hij is door de aanwezigheid van de vele boeren zelf moeten gaan lopen. We beslisten om het varken in een kooi op het podium te rijden op de tonen van het Belgisch volkslied, terwijl ik zei dat we de minister van Milieu als belangrijke gast hadden. Door de vele spots zette het zwijn zich, waardoor ik zei ‘zet u maar meneer de minister ik ga u een paar vragen stellen’. Ik stelde die vragen, terwijl iemand achter het podium antwoord gaf als was het dat varken zelf. De zaal was zich een kriek aan het lachen.”

Als oprichter van de Tieltse boerenmarkt is het diezelfde boerenmarkt die Etienne Cool in het carnavalsleven deed rollen.
Als oprichter van de Tieltse boerenmarkt is het diezelfde boerenmarkt die Etienne Cool in het carnavalsleven deed rollen.© a-RN

Met zijn 75 lentes heeft hij er al vele carnavals opzitten en grasduint hij maar wat graag in zijn trommel vol anekdotes. “Een van mijn beste klanten was de voorzitter van een carnavalsorde in Aalst en hij zei dat ik als prins carnaval in Tielt naar Aalst moest komen om rondgereden te worden in de stoet van Aalst. We zijn met vijf vertrokken vanuit Tielt, waarbij één iemand zich opofferde om BOB te zijn. Na de stoet was er in het clublokaal van die vereniging eten en drinken à volonté. Rond 23 uur zei onze chauffeur dat we beter naar huis gingen omdat hij ‘s anderendaags vroeg op moest. De rest besliste echter om met de trein terug te keren de volgende dag, omdat we serieus in de ambiance zaten.”

Dit jaar zijn er 48 gemeenten in Vlaanderen waar er geen confetti meer gebruikt mag worden, hopelijk volgt Tielt ook

Rond zes à zeven uur ‘s morgens zijn ze uit dat clublokaal gekomen en liepen ze richting station om een treinkaartje Aalst-Gent te kopen, met de bedoeling om in Gent een ticket naar Tielt te kopen. “We zaten nog maar pas op de trein en vielen allemaal in slaap. Op een gegeven moment voelde ik de conducteur op mijn schouder tikken. Ik gaf nietsvermoedend onze kaarten en hij vroeg meteen of ik wist waar we zaten. ‘Op de trein’, reageerde ik. Daarop vroeg hij ‘Ja, maar waar zitten we op de trein’. Ik zei dat we ergens op het traject Aalst-Gent zaten met de bedoeling in Gent richting Tielt te sporen. Omdat we met z’n allen in slaap waren gevallen, hadden we Gent gemist en zaten we al in Brugge. De conducteur stak ons gelukkig weer op de trein richting Gent en met het hele verhaal hebben we eens serieus goed kunnen lachen.”

Met meer dan 2 miljoen in Rio

Als liefhebber van het carnaval bezocht Etienne ook al twee keer het mekka ervan in het Braziliaanse Rio de Janeiro. “Het is de crème de la crème van de carnavals. Ik vind dat je dat als carnavalist minstens een keer meegemaakt moet hebben, want het is echt prachtig. Het carnaval duurt er eigenlijk zeven dagen. Sommige dagen nemen er meer dan 2 miljoen mensen deel aan de festiviteiten. Een ticket voor de parades, waar er 70.000 mensen kunnen zitten, kost er 120 euro of 180 euro tijdens de finale. Een carnavalsgroep bestaat daar tevens uit 2.000 à 3.000 personen die een uur de tijd hebben om zich te tonen. Er was daar ook geen aanwezigheid van gemotoriseerde voertuigen, want alles wordt daar manueel voortgeduwd.”

Liever geen confetti meer

Bij carnaval hoort natuurlijk de traditionele confetti, maar als het van de ex-voorzitter afhangt, zou er ook in Tielt geen meer mogen gebruikt worden. “Dat is een discussiepunt dat ik jarenlang heb gevoerd en nu nog. Er zijn veel mensen die naar de stoet willen komen door die confetti. Dit jaar zijn er 48 gemeenten in Vlaanderen waar er geen confetti meer gebruikt mag worden.”

Tijdens het carnavalsweekend op zaterdag 23 en zondag 24 maart zal Etienne Cool zich nog achter de schermen inzetten, maar door een rugoperatie zal hij alleszins niet meelopen in de stoet.

Joost Spillebeen volgde Etienne Spillebeen op als voorzitter van de Orde van de 3 Sleutels.
Joost Spillebeen volgde Etienne Spillebeen op als voorzitter van de Orde van de 3 Sleutels.© KeMa

Joost Spillebeen: “Met jong en oud eens uit de bol gaan”

Met het carnavalsweekend in aantocht zijn de leden van de Orde van de 3 Sleutels weer in hun nopjes. Tijd om voorzitter Joost Spillebeen eens aan het woord te laten.

“Het weekend van het Tieltse carnaval start op zaterdag 23 maart om 20.11 uur in de Europahal”, opent Joost. “De sleutelfee en stadsprins brengen een act, gevolgd door optredens van Hits on Tour en Jacco Ricardo. Op het einde wordt de aanstelling van het nieuwe prinsenpaar voltrokken met aansluitend een afterparty van dj Kristof, waar iedereen op welkom is. Kort samengevat wordt het zaterdag een prachtig feestje in de Tieltse Europahal. Op zondag 24 maart is er dan de traditionele stoet, die om 14 uur start in een organisatie van de jeugddienst van stad Tielt. Na de stoet is er opnieuw een afterparty in de Europahal met een spetterend optreden van Swoop.”

“Traditie in stand houden”

In vergelijking met vorig jaar zal het mooie weer nu wel in het voordeel van het carnavalsfeest spelen. “In dit prachtige weekend proberen we een traditie in stand te houden en zo wat volk naar Tielt te lokken. Het moet een feest voor jong en oud worden die graag eens uit de bol gaan met ambiancemuziek in combinatie met wat zotte kledij.”

Na de Tieltse Feesten is het carnavalsweekend misschien wel het tweede belangrijkste evenement dat de Tieltenaar samenbrengt. “Ik denk dat we met de Orde van de 3 Sleutels erin slagen om met een klein budget toch heel wat volk op de been te brengen.” Welke taak wacht er op Joost dit weekend? “Als voorzitter is het mijn taak om samen met het bestuur en de vele medewerkers er een prachtige tweedaagse van te maken, zodat iedereen met een tevreden gevoel het carnavalsweekend kan beëindigen.”

(Kenny Martens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier