Essevee-supportersclub De Klauwaert viert 15-jarig bestaan: gesprek over vroeger en nu

Foto TVW
Redactie KW

Supportersclub De Klauwaert, een van trouwste fanlokalen van SV Zulte Waregem, viert eind dit jaar zijn 15-jarig bestaan. De Klauwaert staat synoniem voor onvergetelijke busreizen vol ambiance en (nachtelijke) voetbalfeestjes in en rond de kroeg op de Markt. Bernard Loosveldt (51), lid van het eerste bestuur, en de broers Wim (44) en Geert Vanhamme (47), die het huidige bestuur vormen, over vroeger en nu. “Mocht de club straks naar 1B zakken -wat we natuurlijk niet hopen- betekent dat lang niet het einde van SC De Klauwaert.”

Het huidige fanlokaal, dat doelman Pieter Merlier en flankverdediger Kristof D’Hollander als eerste peters mocht verwelkomen, bestaat al van toen Zulte Waregem nog een tweedeklasser was. “Het eerste bestuur was een combinatie van mensen die nog De Klauwaert-fanclub van SV Waregem hadden geleid en de jongere garde: wijlen Prudent Bettens, Paul Wielfaert, Carlos Denoulet, Walter Parmentier, Pascal Desloovere, Peter Godefroidt en ikzelf”, getuigt Bernard Loosveldt. “Het waren gouden jaren waarin Essevee nog veel streekspelers in stelling bracht. Denk maar aan onze scorende spitsen Frederik D’Hollander en Koen Versyp. Heel vaak werd hier de avonden en nachten na een wedstrijd op de tafels gedanst, ook als we verloren hadden”, lacht Bernard. “Vooral de matchbalverlotingen waren onovertroffen. Ik zie Mohamed Berthé nog altijd het hele café afgaan om lotjes te verkopen en de fans maar pushen om hun portemonnee boven te halen.”

Reünie ex-vedetten

In de vroege jaren 2000 organiseerde het lokaal mee een reünie van ex-SV Waregemspelers. “Een onvergetelijk gebeuren waarop zowat 200 vedetten van weleer afkwamen”, herinnert Waregemnaar Bernard zich. “Ik weet nog goed dat we Florian Urban al kwijt waren nog voor het feest moest beginnen. Zoals afgesproken ging ik hem in het Sint-Janshof, waar hij logeerde, afhalen voor de receptie in het stadhuis. Maar in het hotel bleek hij niet te bespeuren. Tot onze vroeger Hongaars enfant terrible plots voor mijn neus stond, pas terug van een nachtje stappen. Hij trok snel andere kleren aan en weg waren we.”

“Met duizenden aan ons lokaal titel vieren is droom”

De fanclub kende zijn hoogtepunt in de lente van 2006, toen maar liefst 700 leden werden genoteerd. “Daar was onze eerste en gewonnen bekerfinale tegen Moeskroen natuurlijk niet vreemd aan”, klinkt het nog.

Emotionele dag

Bekerfinales, zo hebben de broers Wim en Geert Vanhamme uit Sint-Baafs-Vijve er al twee achter de kiezen als bestuursleden van SC De Klauwaert. “De eerste tegen Lokeren ging verloren. Aan die wedstrijd hebben we alleen maar slechte herinneringen, want in plaats van de tien autocars die we besteld hadden reden we vooral in gammele busjes naar het Koning Boudewijnstadion. Dan hebben we veel betere herinneringen aan de recentste, gewonnen, finale tegen KV Oostende.” Alhoewel. “Die morgen namen we nog afscheid van Bram Desmet, een van onze trouwste leden. Het begin van een heel emotionele dag. Alle tien onze bussen namen bij het vertrek één minuut stilte in acht. Iedereen stond erachter dat we ondanks alles de ploeg toch ter plekke naar de overwinning gingen schreeuwen. Bram had het niet anders gewild.”

“Ik zie speler Berthé nog altijd het hele café afgaan om lotjes te verkopen”

Een ander raakvlak tussen het oude en het nieuwe bestuur zijn enkele legendarische Europese trips. Jaren voor Wim, Geert en co per bus naar Wigan en Arnhem tuften, namen Bernard en de zijnen najaar 2006 het vliegtuig naar Barcelona en begin 2007 richting Newcastle. “Twee keer hadden we voor SC De Klauwaert een aparte check-in geregeld op de luchthaven. De andere passagiers keken zich de ogen uit. Eens geland in Newcastle dachten bestuursleden van Zulte Waregem dat de chique touringcar die aan de luchthaven wachtte voor hen bestemd was, maar die was voor ons. Zij moesten in een roestige camionette stappen”, lacht Bernard.

Het vroegere bestuur van SC De Klauwaert ten tijde van de reünie van oud-Esseveespelers met receptie in het stadhuis. Achteraan v.l.n.r. tussen schepenen Paul Kindt en Rik Soens herken je Carlos Denoulet, Bernard Loosveldt, Walter Parmentier en Pascal Desloovere. Vooraan flankeren Peter Godefroidt en wijlen Prudent Bettens de inmiddels overleden schepen van Sport Georges Vantieghem. (Foto a-TVW)
Het vroegere bestuur van SC De Klauwaert ten tijde van de reünie van oud-Esseveespelers met receptie in het stadhuis. Achteraan v.l.n.r. tussen schepenen Paul Kindt en Rik Soens herken je Carlos Denoulet, Bernard Loosveldt, Walter Parmentier en Pascal Desloovere. Vooraan flankeren Peter Godefroidt en wijlen Prudent Bettens de inmiddels overleden schepen van Sport Georges Vantieghem. (Foto a-TVW)

Trouwe vrijwilligers

Sinds kort is het supporterslokaal een vzw. “Op aanraden van de overkoepelende supportersfederatie, om ons inzake veiligheid niet in financiële avonturen te storten”, zegt Geert. Behalve hij en Wim telt de vzw met Marijke Coussement, mede-uitbaatster van het lokaal, nog een derde lid. In de praktijk zijn Geert en Wim de overgeblevenen van een ruimer bestuur, waar tot enkele jaren geleden ook Jordy Meurisse, Vincent Desmet en Gert Neirynck deel van uitmaakten. “Maar we kunnen gelukkig rekenen op een schare van trouwe vrijwilligers, die het werk tijdens de vele verplaatsingen in het spoor van Essevee lichter maken”, geeft Wim nog mee.

Voor de organisatie van hét evenement van het jaar, de verkiezing van de speler van het seizoen, werkt het supporterslokaal sinds enkele jaren samen met de club. “Dit initiatief, opgestart door het oude bestuur, organiseerden we vroeger in het café, maar daar zijn we echt uitgegroeid, want twee jaar geleden bijvoorbeeld stonden na de laatste wedstrijd van het seizoen ruim 1.000 supporters de spelers toe te juichen aan het podium voor de kerk. Onze stille droom is dan ook dat we ooit aan De Klauwaert eens met duizenden fans een landstitel van Zulte Waregem mogen vieren”, aldus nog de broers.

Recenter verkoos het huidige bestuur Thorgan Hazard, toen nog in Zulte Waregemloondienst, als speler van het seizoen. V.l.n.r.: Wim Vanhamme, Jordy Meurisse, Thorgan Hazard, Geert Vanhamme en Vincent Desmet. (Foto a-TVW)
Recenter verkoos het huidige bestuur Thorgan Hazard, toen nog in Zulte Waregemloondienst, als speler van het seizoen. V.l.n.r.: Wim Vanhamme, Jordy Meurisse, Thorgan Hazard, Geert Vanhamme en Vincent Desmet. (Foto a-TVW)

Degradatie?

Misschien komt die titel er sneller dan verwacht, al zou het wel eens in 1B kunnen zijn. Zou SC De Klauwaert een eventuele degradatie overleven? “Na de winst tegen Lokeren slapen we al wat geruster. Maar dan nog: mochten we zakken – wat we natuurlijk niet hopen – betekent dat zeker niet het einde van deze supportersclub. Ik betwijfel zelfs of er veel leden zouden afhaken”, sluit Wim af. (Tom Van Houtte)

Spetterend jubileum

Aangezien ze in De Klauwaert altijd wel een reden zien voor een feestje, wil het bestuur natuurlijk ook het 15-jarig bestaan van het supporterslokaal niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Afspraak op de competitieloze zaterdag 29 december vanaf 20 uur in zaal Extra Time, het restaurant in de hoofdtribune van het Regenboogstadion. “Daar trakteren we iedereen op de bekende Klauwaertambiance, aangezwengeld door zang en dans, want we plannen een aantal optredens. Namen kunnen we nog niet lossen”, glimlachen de broers Vanhamme. Tickets kosten 20 euro, inclusief snack. Ze zijn verkrijgbaar in De Klauwaert, via de Facebookpagina ‘Supportersclub De Klauwaert’ of via wimvanhamme20@hotmail.com en vanhamme.geert@telenet.be. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier